Pasak konservatorių, akcijos metu buvo išsiaiškinta, kad žmones labiausiai erzina „chaosas Seime“, o didžiausi lūkesčiai – kad ateityje valstybės aparatas būtų profesionalesnis. Visgi pristatant rezultatus daugiausiai dėmesio susilaukė gyventojų išreikšta nuomonė dėl partnerių, su kuriais konservatoriai galėtų dirbti naujajame Seime.

Beveik pusė konservatorių surengtoje akcijoje dalyvavusių gyventojų nurodė TS-LKD norį matyti dirbant su Liberalų sąjūdžiu, ketvirtadalis – su Aušrinės Armonaitės vedama Laisvės partija. Tuo tarpu trečdalis teigė norį matyti konservatorius dirbančius su ideologiniais oponentais – Gintauto Palucko vadovaujamais socialdemokratais.

TS-LKD pirmininkas Gabrielius Landsbergis neslėpė nuostabos dėl tokių rezultatų ir tvirtino manąs, kad į tokią visuomenės opiniją reikėtų įsiklausyti.

„Aš pripažinsiu, mane nustebino toks aukštas rezultatas. Iš 26 tūkstančių žmonių, kurie buvo apklausti, trečdalis pasisakė dėl socialdemokratų. Tai yra reikšmingas skaičius ir tam tikra tendencija“, – Eltai po TS-LKD surengtos akcijos pristatymo sakė G. Landsbergis.

Jo teigimu, partijos vykdytos akcijos metu tokią suartikuliuotą gyventojų poziciją galėjo lemti kelios priežastys.

Pirmiausia, mano G. Landsbergis, konservatorių ir socialdemokratų buvimą kartu valdančiojoje daugumoje įsivaizduojamu daro bendras darbas opozicijoje bei, pabrėžia politikas, „valstiečių“ sukurtas politinis chaosas valstybėje.

Kartu, samprotauja G. Landsbergis, svarbu įvertinti ir tai, kad ilgainiui silpsta anksčiau susiformavusi „kieta“ nuostata, jog konservatoriai ir socialdemokratai turi būtinai būti skirtingose barikadų pusėse.

„Partijos nebūtinai turi būti priešai. Anksčiau buvo sukurtas toks įspūdis, kad dešinieji negali kalbėtis su kairiaisiais, kad lyderiai nesikalba tarpusavyje. Tai ateina iš ankstesnio Landsbergio ir Brazausko laikų“, – aiškino politikas, pridurdamas, kad į TS-LKD apibendrintą žmonių nuomonę turėtų atsižvelgti ir kitos partijos.

„Aš manau, kad ši apklausa nėra apklausa tik konservatoriams, tai apklausa visoms partijoms“, – teigė G. Landsbergis ir pabrėžė regintis ne vieną koalicinę kombinaciją po spalį įvyksiančių Seimo rinkimų.

„Mes turime pažiūrėti, koks bus Seimas ir aš matau galimų kombinacijų labai įvairių. Partijos, kurios norės sumažinti chaosą Seime, galės dirbti kartu“,– apibendrino politikas.

TS-LKD uždavė tris klausimus

TS-LKD Vykdomojo rinkimų štabo vadovas Andrius Vyšniauskas, pristatęs projekto „Kaip Lietuva galėtų būti stipresnė?” rezultatus, teigė, kad apklausa vykdyta nuo šių metų liepos 16 d. Jo tvirtinimu, apklausoje žmonės galėjo dalyvauti internetu, paštu ir gyvai vykusiuose susitikimuose. Apklausos metu, tvirtino iniciatorius, pavyko gauti kiek daugiau nei 26 tūkst. Lietuvos piliečių nuomonę.

Klausė, kas labiausiai erzina šalies gyventojus

Prieš rinkimus konservatorių įgyvendintoje akcijoje pirmuoju klausimu piliečių teirautasi, kas juos labiausiai erzina Lietuvoje. Anot TS-LKD, didžiausia dalis apklausoje sudalyvavusių žmonių pareiškė, kad juos labiausia erzina „chaotiškas Seimo darbas“. Pasak konservatorių, tokią nuomonę deklaravo 52,4 proc. apklaustųjų. Vykdytos akcijos metu surinktais duomenimis, antroje labiausiai erzinančių problemų vietoje yra eilės gydymo įstaigose. Šią problemą išskyrė 31,6 proc. atsakiusiųjų.

Teiravosi, ką daryti, kad Lietuva būtų stipresnė valstybė

TS-LKD teiravosi žmonių, kokių sprendimų reikia, kad Lietuva būtų laimingesnė ir stipresnė valstybė.

Partija tvirtina, kad akcijoje dalyvavę gyventojai labiausiai laukia profesionalesnio Seimo ir valstybės aparato darbo. Taip pat gyventojai nurodė norį naujo ekonomikos modelio, kuris būtų paremtas mokslu, technologijomis ir geromis darbo vietomis.

Konservatorius mato dirbant kartu su liberalais ir socialdemokratais

Galiausiai konservatoriai teiravosi, su kuo TS-LKD turėtų formuoti valdančiąją daugumą. Pasak akcijos iniciatorių, šis klausimas daugeliui žmonių pasirodė pats sudėtingiausias ir sukeliantis daugiausiai apmąstymų.

Pasak partijos, konservatorius apklausoje dalyvavę gyventojai labiausiai norėtų matyti dirbant su Liberalų sąjūdžiu (nurodė 45,9 proc.). Tai, kad TS-LKD turėtų dirbti komandoje, kurioje yra Lietuvos socialdemokratų partija, tvirtino 30,6 proc. gyventojų. Galiausiai trečioje vietoje – Aušrinės Armonaitės vadovaujama Laisvės partija – 25,4 proc.

Naujienų agentūros ELTA užsakymu liepos 16-30 dienomis atlikta rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanijos „Baltijos tyrimai“ apklausa rodo, kad opoziciniai konservatoriai šiuo metu rikiuojasi antroje partinių reitingų lentelės vietoje. Liepą už šią partiją balsą ketino atiduoti 12,9 proc. piliečių. Tuo tarpu birželio mėnesį tokių buvo 13,6 proc.

Pirmoje vietoje lieka valdančioji Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS). Ji sugebėjo išsilaikyti pirmojoje reitingų lentelės vietoje du mėnesius iš eilės. Liepos mėnesį 15,2 proc. apklaustų šalies gyventojų teigė, kad spalio 11 dieną vyksiančiuose Seimo rinkimuose palaikys Ramūno Karbauskio vedamus „valstiečius“. Birželio mėnesio apklausos duomenimis, tokių buvo beveik pusantro procentinio punkto daugiau – 16,8 proc.