„Mielieji, kas yra geriausias meras Vilniaus istorijoje? Man į šį klausimą atsakyti paprasta, tai – kunigaikštis Gediminas. Tai pirmas žmogus, kuris Vilniaus viziją arba sapną pavertė darbais. Susapnuotas vilkas nebuvo dviem kadencijoms padėtas į stalčių, o virto realiu projektu, skatinančiu mus visus pakelti galvą“, – į bendrapartiečius kreipėsi D. Kreivys.

Jis priminė, kad prieš 700 m. Gediminas sukūrė atvirą miestą, kurio vartai buvo atverti ir pasiruošę priimti skirtingų kultūrų žmones, naujas idėjas ir naujus prekybinius ryšius.

„Apie tokį Vilnių svajojame – apie miestą, į kurį norisi atvažiuoti, ir kuriame norisi likti. Aš – vilnietis, nors gimiau Jonavoje. Čia eidavau į Žalgirio stadioną (…) palaikyti savo mylimiausios kompanijos. (…) Čia baigiau mokslus, čia pradėjau verslą. Čia Vilniuje pasipiršau savo gyvenimo moteriai. Čia dirbau ministru, dirbu Seimo nariu, ir čia noriu kurti toliau“, – sakė D. Kreivys.

Iškėlė idėją dėl tramvajaus

Kreivys savo kalboje aptarė problemas, kurias mato mieste.

„Šiandien matau mamas, keliaujančias iš Šeškinės į miesto centrą, į Bernardinų parką, ramiai ir saugiai pabūti su savo vaikais. O Paryžiuje kiekvienas mikrorajonas už keliolikos minučių turi po puikiausią parką“, – sakė jis.

Kandidatas atkreipė dėmesį į moksleivius, kurie iš Pašilaičių, per visą miestą, vyksta į Žirmūnų gimnaziją.

„Tuo tarpu Helsinkyje yra išvystytas stiprių mokyklų tinklas, tolygiai išdėstytas po visą miestą“, – kalbėjo D. Kreivys.

Pasak jo, tyrimai rodo, kad Vilnius šiandien kenčia nuo didelio oro užterštumo.

„Tuo tarpu, tyrimai Švedijoje parodė, kad geresnis oras mieste reikšmingai prailgina žmogaus gyvenimo trukmę. Visi keikiame Vilniaus transporto kamščius. Tuo tarpu, Europoje kiekvienas modernus miestas turi tramvajų – ar tai būtų Viena, Strasbūras, ar tai būtų Nica“, – kalbėjo D. Kreivys.

Pasak jo, Vilnius turi didžiulį biotechnologijų mokslų potencialą.

„Čia turime Gyvybės mokslų centrą, didelių tarptautinių įmonių. Tačiau atsivertę šios srities europinį žemėlapį Vilniaus jame nerasime. Tuo tarpu panašaus dydžio Kopenhagoje kartu su Malme veikia vienas žymiausių ir didžiausių pasaulyje biotechnologijų slėnis, kuriantis didžiulę pridėtinę vertę miestui ir gerai apmokamas darbo vietas“, – sakė D. Kreivys.

TS-LKD kandidatą į sostinės merus rinkosi iš parlamentarų D. Kreivio ir Ingridos Šimonytės, buvusio Ukrainos ūkio ministro Aivaro Abromavičiaus ir Vilniaus miesto savivaldybės tarybos nario Valdo Benkunsko.

48 metų D. Kreivys yra TS-LKD ir Seimo narys, buvęs ūkio ministras.

Buvę kandidatai palaiko

Galimų kandidatų į Vilniaus merus sąraše buvusi I. Šimonytė D. Kreivį vadino draugu, kokį įgyjama kare, ir palinkėjo jam sėkmės ir sveikatos.

A. Abromavičius atsiųstame laiške padėkojo už pasitikėjimą, pareiškė manąs, kad „Vilnius turi didelį ir dar iki galo neišnaudotą potencialą“, tačiau paaiškino, kad šiuo metu, dėl esamų profesinių įsipareigojimų negalėtų imtis tokio įsipareigojimo.

V. Benkunskas pasidžiaugė, kad galimų kandidatų į Vilniaus miesto merus, buvo jauniausias, bet ir turintis didžiausią patirtį dirbant sostinės savivaldybėje. Jis savo kalboje teigė, kad Vilniaus vertas daugiau nei buvę merai, ir išsakė palaikymą D. Kreivį.

Partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis teigė, kad diskusijos dėl kandidato į merus vyko ilgai. Jis pats jau prieš metus buvo pradėjęs mąstyti apie tai, kokio mero jis pats norėtų.

„Aš noriu žmogaus, kuris mylėtų šitą miestą. Tai reiškia ne tik pasipostinti feisbuke, bet suprasti, kas tas miestas yra. Kaip gyvena žmonės šiame mieste? Kuo jie užsiima? Ko jie norėtų? (…) Miestas yra gyvas organizmas, žmonės ryte bėgioja, vaikšto į parką, veda vaikus į mokyklą, nervinasi, kad neturi, kur pastatyti automobilio, šiukšlės laikų neišvežamos. Ir reikia tą gyvenimą jausti savimi, būti to gyvenimo dalimi. (…) Šiandien aš bėgdamas pro miestą pabėgioti užkliūnu, už ko nors, akmenys nesurinkti, (…) miestas yra nemylimas“, – sakė G. Landsbergis.

Ryškėja konkurentų laukas

Antros kadencijos Vilniaus miesto mero poste žada siekti Remigijus Šimašius. Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eugenijus Gentvilas yra sakęs, kad jis greičiausiai kandidatuos nebe su partija, o steigs rinkimų komitetą.

Socialdemokratai kandidatą į Vilniaus miesto merus renkasi iš trijų asmenų – partijos vadovo Gintauto Palucko, parlamentarės Rasos Budbergytės ir Vilniaus tarybos nario Mariaus Skarupsko.

„Valstiečiai“ savo kandidato į merus nėra paskelbę. Viešai svarstoma, kad jų kandidatu galėtų būti europarlamentaras Antanas Guoga arba parlamentaras Tomas Tomilinas.

Rinkimuose svarsto dalyvauti ir eksmeras Artūras Zuokas bei Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas

Savivaldybių tarybų ir tiesioginiai merų rinkimai vyks kitų metų kovą.