„Mane ši formuluotė šiek tiek nustebino”, – Eltai trečiadienio vakarą teigė Seimo pirmininkė.

Pasak jos, tokia konservatorių pozicija veikiausiai paįvairins ir įneš daugiau spalvų koalicijos partnerių santykiuose.

„Be abejonės, kad įneš naujų spalvų į santykius koalicijoje. Dabar laukčiau Laisvės partijos pareiškimų bei vertinimų“, – teigė politikė ir pažymėjo, kad jos vedama partija šiuo klausimu susilaikys nuo pareiškimų.

„Liberalų sąjūdžio planuose nėra užsibrėžta daryti kažkokių pareiškimų koalicijos darbo klausimu. Mes vakar priėmėme svarbius sprendimus, valstybiškai svarbius sprendimus – biudžetas priimtas, jį vertiname gerai. Aš šiame etape būtent tai akcentuočiau ir tai fiksuočiau“, – sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Spendimas dėl M. Majausko nenustebino

TS-LKD Prezidiumas taip pat nusprendė kreiptis į konservatorių frakciją, jog ši deleguotų naują Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininką vietoje Mykolo Majausko. V. Čmilytės-Nielsen sako, kad šis partijos vadovybės žingsnis jos nenustebino. Pasak pirmininkės, apie tokią grėsmę partijos vadovybė savo narius buvo įspėjusi jau anksčiau.

„Šis sprendimas kaip tik nenustebino, nes buvo labai ir iš TS-LKD partijos išėjęs atitinkamas pareiškimas, kad tie Seimo nariai, kurie nepalaikys Vyriausybės sprendimų, jie sulauks sankcijų. Tai matyt nieko kito ir nereikėjo tikėtis. Vėlgi, tokia vieša pozicija buvo ir dabar ją realizuoja“, – sprendimus dėl M. Majausko komentavo parlamento vadovė.

Trečiadienį susirinkęs konservatorių prezidiumas nusprendė, kad politiniai partneriai balsuodami Seime dėl PVM lengvatų pažeidė valdančiosios daugumos susitarimą. Visgi G. Landsbergis pažymėjo, kad dėl to jokių sankcijų nebus imamasi.

Paklaustas, ar nemato grėsmės, jog nesiėmus jokių sprendimų, koalicijos kolegos toliau gali maištauti ir dėl kitų Vyriausybei svarbių klausimų, G. Landsbergis leido suprasti, kad tokiu atveju valdančioji dauguma nebegalėtų dirbti kartu.

„Koalicijos partneriai yra laisvi maištauti, bet tai nereiškia, kad tokioje situacijoje koalicija galėtų toliau funkcionuoti“, – nurodė jis.

Partijos prezidiumas taip pat nutarė kreiptis į TS-LKD frakciją Seime, kad būtų deleguotas naujas BFK pirmininkas vietoje Mykolo Majausko.

ELTA primena, kad antradienį prieš priimdamas 2023 m. biudžeto projektą Seimas nusprendė, kad 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvata maitinimo įstaigoms bus pratęsta metams, o ne iki 2023 m. liepos kaip siūlė Vyriausybė. Su Ministrų Kabinetu nesuderintam sprendimui pritarė konservatoriai Mykolas Majauskas, Mindaugas Skirtulskas, Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Andrius Bagdonas ir devyni Laisvės frakcijos nariai – tarp jų ir ministrė Aušrinė Armonaitė.

Dėl to, kad Seimas nepriėmė Vyriausybės įstatymo projekto, G. Landsbergis ir antradienį neslėpė apmaudo. Politikas, kalbėdamas tiek apie partiečių, tiek apie koalicijos partnerių balsavimą, metaforiškai užsiminė, kad buvo „peržengtas Rubikonas“. Jis konstatavo, kad PVM balsavimu koalicijos partneriai sudavė smūgį vidiniam pasitikėjimui, todėl bus ieškoma sprendimų, kaip reikėtų bendradarbiauti toliau. „Klausimas nėra uždarytas“, pabrėžė jis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)