Šeimos sampratos pakeitimui pritrūko vieno balso. Premjeras Andrius Kubilius bene pirmą kartą Seimo salėje pasigedo „tvarkiečio“, aršaus homoseksualų priešininko Petro Gražulio.

Norint priimti tokią Konstitucijos pataisą, buvo reikalinga ne paprasta Seimo dauguma, o bent 94 parlamentarų balsai. Surinkus tokį balsų kiekį, Seimas dėl šeimos sampratos būtų turėjęs balsuoti dar kartą, ne anksčiau kaip po trijų mėnesių. Tačiau šio balsavimo neprireiks.

„Tvarkietis“ Egidijus Klumbys pasiūlė šeimos sampratą papildyti dar viena nuostata, kildinančia šeimą iš „artimos giminystės“, pavyzdžiui – iš senelių ir anūkų santykio. Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas šiam pasiūlymui nepritarė. Mat sąvoka „artima giminystė“ esą galėtų būti labai plačiai interpretuojama.

Už E. Klumbio pasiūlymą balsavo 44 Seimo nariai, prieš – 20, susilaikė 34. Taigi sampratos papildymui „artimos giminystės“ sąvoka nepritarta.

R.J.Dagys – reikia aiškiai uždrausti homoseksualų santuokas

Konservatorius Rimantas Jonas Dagys ragino balsuoti už šeimos sampratos įtvirtinimą. Vienas iš motyvų – tai, kad ši Konstitucijos pataisa vienareikšmiškai užkerta kelią homoseksualių santuokų sudarymui.

Jam oponavo socialdemokratas Vytenis Povilas Andriukaitis. Anot jo, ir pagal dabartinį reguliavimą santuoką sudaro tik vyras ir moteris. Anot jo, Konstitucijos perrašymas būtų perteklinis, o pataisoje apstu trūkumų.

Kitas konservatorius Egidijus Vareikis kartojo, kad „mums trūksta meilės“, o ši Konstitucijos pataisa, pirmiausiai kildinanti šeimą iš santuokos, kardinaliai pakeistų padėtį. „Vyras ir moteris tvirčiau laikys rankas suėmę, drąsiau augins vaikus“, - ragindamas nebijoti balsuoti „už meilę“ kalbėjo E. Vareikis.

Socdemas Algirdas Sysas replikavo, esą tokia pataisa diskriminuoja dalį Lietuvos gyventojų, pirmiausiai – jaunas šeimas. Pataisą jis traktavo kaip „revanšistinį žingsnį“, kuriuo konservatoriai esą kerštauja šeimos koncepciją, kildinančią šeimą tik iš santuokos, antikonstitucine pripažinusiam Konstituciniam Teismui (KT).

A. Syso žodžiais, Konstitucijos perrašymas šeimų padėties nepataisys, o dalį gyventojų esą ir atstums.

Dar vienas konservatorius – Mantas Adomėnas – kartojo, jog Konstitucijos pataisa įtvirtina, jog šeima kyla iš motinystės, tėvystės ir santuokos. Politikas ragino ginti tradicines vertybes, o ne „ideologines madas“.

Paskelbus balsavimą, už Konstitucijos pataisą pasisakė 91 Seimo nariai, prieš – 15, susilaikė 14. Taigi bandymui perrašyti Konstituciją pritrūko trijų balsų.

Vis dėlto buvo paskelbtas perbalsavimas. Pakartotinio balsavimo metu už Konstitucijos pataisą balsavo 93 parlamentarai, prieš – 16, susilaikė 13. Tad pritrūko vieno vienintelio balso.

A.Kubilius: „Kur yra Petras Gražulis?“

Premjeras Andrius Kubilius pasigedo vieno Seimo nario. Tiesa, ne konservatoriaus.

„Kur yra Petras Gražulis?“ - klausė A. Kubilius. Juokais ar ne, premjeras siūlė palaukti grįžtančio P. Gražulio ir skelbti dar vieną balsavimą.

Vis dėlto trečiąsyk dėl tos pačios Konstitucijos pataisos Seimas nebalsuos.

Nepriimta Konstitucijos pataisa Seimui iš naujo svarstyti gali būti teikiama ne anksčiau kaip po metų.

Šis mėginimas perrašyti Konstituciją – tiesioginis KT sprendimo padarinys. KT konstatavo, kad 2008 m. patvirtinta šeimos koncepcijos nuostata, pagal kurią šeima pripažįstami tik santuokoje gyvenantys žmonės, prieštarauja pagrindiniam šalies įstatymui.