Kaip rašom TS–LKD išplatintame pranešime spaudai, šiandien frakcijos kandidatais į Seimo vicepirmininkus išrinko frakcijos seniūno pirmąją pavaduotoją Radvilę Morkūnaitę–Mikulėnienę ir Seimo narį Paulių Saudargą.

Praėjusią savaitę Seimas pirmuoju Seimo Pirmininkės pavaduotoju patvirtino TS–LKD frakcijos narį Jurgį Razmą.

„Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų atstovai yra pasiryžę nuosekliai dirbti, kad Seimo darbas būtų sklandus ir efektyvus. Tikimės kolegų palaikymo mūsų frakcijos atstovams. Teikiame patyrusius parlamentarus, kurie turi daug patirties, įskaitant europinės“, – pranešime spaudai cituojamas TS–LKD frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis.

TS–LKD lyderis po frakcijos posėdžio teigė, kad pagrindinis siekis buvo tai, kad Seimo valdyboje būtų atstovaujama kuo daugiau Seimo atstovų.

„Siekis buvo toks keltas, kad valdyboje, kuri yra viena svarbiausių Seimo institucijų, būtų atstovaujamos visos Seimo frakcijos. Mes esame sudurtinė bendruomenė, todėl stengėmės, kad tas atstovavimas irgi būtų kuo platesnis“, – sprendimą aiškino G. Landsbergis.

Politikas teigė, jog palaikys bet kokį sprendimą, kurį priims Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė–Nielsen.

„Teikimui tikrai neturime priekaištų, jei Seimo pirmininkė apsispręs kelti A. Norkienės kandidatūrą, tai palaikome jį. (…) O dėl prašymų garantuoti, tai čia autentiškiausias slaptas balsavimas, nepaisant to, ką sakytų frakcijos seniūnas“, – apie valstiečių lyderio pareiškimus kalbėjo TS–LKD vadovas G. Landsbergis.

Konservatorių frakcijos atstovai dėl abiejų opozicijos teikiamų vicepirmininkų balsuos laisvai.

Ministerijų portfelių dalybos

Iki šiol vis dar vyksta ir naujos Vyriausybės ministrų dėlionė. G. Landsbergis ir vėl kalbėjo užuominos, „gali būti, gali ir nebūti“, kad dar ir šiandien bus pateiktas visas ministrų sąrašas.

Jo kandidatūrą į tam tikros ministerijos vadovus taip pat gali būti teikiama.

„Gali būti, kad ir yra. Apsisprendimas yra toks, kad būtų skelbiamas visas sąrašas, matyt, jis dar nėra visas, į kalbas apie konkrečius ministrus nesileisime“, – aiškino jis.

Laisvės partija į vicepirmininko pareigas siūlo Vytauto Mitalo kandidatūrą, opoziciniai socialdemokratai yra pasiūlę Juliaus Sabatausko, „valstiečiai“ – Aušrinės Norkienės kandidatūras.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė–Nielsen pirmadienį pasiūlė „valstiečiams“ teikti kitą kandidatą, nes A. Norkienės kandidatūra gali nesurinkti balsų.

Dėl Seimo pirmininko pavaduotojų Seimas planuoja spręsti antradienį.

Seimo pirmininkės pavaduotojais praėjusį penktadienį jau yra išrinkti konservatorius Jurgis Razma nuo valdančiųjų, jis yra pirmasis pavaduotojas, ir Darbo partijos atstovas Andrius Mazuronis nuo opozicijos.