Rado, kaip nubausti Majauską

Prezidiumo pirmininkas, partijos vadovas Gabrielius Landsbergis žurnalistams užsiminė, kad pagrindinė diskusija suksis ne apie koaliciją, o nepaklusnių partiečių likimas į darbotvarkę esą neįtrauktas. Visgi, posėdis trunka apie valandą, po jo pranešamos ir priimti sprendimai.

„Yra dvi ašys, kurios buvo diskutuotos“, – po susitikimo sakė TS–LKD lyderis G. Landsbergis.

Konservatorių Prezidiumas nusprendė, kad kitaip nei partija už PVM lengvatą balsavęs M. Majauskas turi atlaisvinti Seimo Biudžeto ir finansų pirmininko kėdę.

„Nuspręsta kreiptis į frakciją, kad ji deleguotų naują Biudžeto ir finansų komiteto pirmininką“, – sakė G. Landsbergis.

Pats M. Majauskas konservatorių viršūnių susitikime nedalyvavo, nors jai ir priklauso. LNK žinioms politikas tvirtino negaluojantis, todėl atsiuntė atsakymą raštu.

„Sąžiningas Konstitucijoje numatytų pareigų vykdymas neturėtų būti pagrindas šalinti iš pareigų. Seimo Biudžeto ir finansų komitetas dirba sklandžiai, sėkmingai tvirtina biudžetą, vykdo parlamentinę kontrolę, vertina mokestinius projektus ir įgyvendina reformas“, – tokį atsakymą LNK žinioms perdavė parlamentaras M. Majauskas.

Mykolo Romerio universiteto (MRU) lektorė, politologė Rima Urbonaitė teigė, jog toks sprendimas nėra netikėtas, bet tai nėra pabaiga. Kol kas M. Majauskas partijoje lieka, nebent pats nuspręs kitaip, arba tai padarys kitą savaitę posėdžiausiantis TS–LKD Priežiūros komitetas.

„Man tai buvo tikslingas savo karjeros partijoje deginimas. Kokiu tikslu jis buvo daromas, čia yra klaustukas. Manau, kad mes tai tik pamatysime“, – sakė MRU lektorė, politologė R. Urbonaitė.

Antradienį, priimant kitų metų biudžetą, už PVM lengvatas maitinimo sektoriui kitaip nei partija balsavo du konservatoriai – jau minėtas M. Majauskas ir Mindaugas Skritulskas. Tačiau bausti nuspręsta kol kas tik vieną.

„Pono M. Skritulsko atvejis bus atskirai nagrinėjamas priežiūros komitete“, – sakė G. Landsbergis.

Mykolas Majauskas

Kliba ir dauguma

Dėl priimto biudžeto kliba ir Seimo dauguma. Anot TS–LKD lyderio G. Landsbergio, Laisvės partijos atstovai Seime pažeidė koalicijos sutartį. Koalicijos partneriai nerėmė Vyriausybės politikos.

Antradienį devyni Laisvės frakcijos Seime nariai, įskaitant ekonomikos ir inovacijų ministrę Aušrinę Armonaitę, kaip ir M. Majauskas palaikė PVM lengvatos restoranams pratęsimą metams, o ne pusmečiui, kaip norėjo Vyriausybė.

„Man yra kiek netikėta, kad tokiu metu konservatoriai ieško priešų tarp bendraminčių“, – LNK kalbėjo Laisvės frakcijos Seime seniūnas Vytautas Mitalas.

Kol kas konservatoriai tik įspėja partnerius ir jokių sprendimų nepriima.

Politologės R. Urbonaitės teigimu, konservatorių manevro laisvė yra labai ribota.

„Tu negali provokuoti tų mažųjų koalicijos partnerių, kurie gali trinktelėti durimis. Dėl to, kad tas trinktelėjimas durimis reiškia elementariai tariant koalicijos griūtį. Nebeturi daugumos, tai yra dar viena politinė krizė, kuri būti labai rimta“, – kalbėjo MRU lektorė.

Ar koalicija ieškos kompromiso – neatsako. Laisvės partijos atstovas V. Mitalas viliasi, kad galiausiai vėjai nurims ir darbas stos į savas vėžes.

„Jeigu yra noras pagerinti koalicijos darbą, aš tikrai žinau, kaip jį pagerinti. Tai yra laikytis koalicijos sutarties kito punkto – ir raštu įforminti koalicijos pasitarimų išvadas. Tada ir TS–LKD Prezidiumas turės mažiau darbo“, – sakė politikas.

Apie įtampas koalicijoje A. Armonaitė trečiadienį sakė, kad laisviečiai balsuojant buvo nuoseklūs, o koalicijos partnerius apie kitokią nuomonę dėl lengvatų buvo įspėję.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: