„Alkoholio tokie apribojimai, taip, kaip ir gyvenime kai kurie dalykai privalomi. Pavyzdžiui, greityje, juk nevažiuoji su automobiliu 200 km/h, nes tada moki baudas arba net ir teises gali prarasti. Tai lygiai taip pat dėl sveikatos, dėl žmonių saugumo ribojimai duoda alkoholio pramonei didesnę naudą negu laisvinimas“, – teigė TS-LKD narys Linas Slušnys.

Linas Slušnys

Liberalams tokia idėja netikėta ir sako, kad su kolegomis tarėsi kitaip.

„Šis sprendimas labai nustebino, nes jeigu yra sutarimas panaikinti perteklinius draudimus, kuriuos įvedė buvusi prieš tai valdžia, ypač net Sveikatos apsaugos ministras tuo metu pagarsėjo kaip draudimų tam tikras simbolis, tai nesinorėtų, kad dabartinė valdžia priiminėtų dar radikalesnius sprendimus, kurie iš esmės nesprendžia pačios problemos“, – komentavo LRLS Ekonomikos narys Andrius Bagdonas.

Anot liberalo, buvo sutarta leisti įsigyti alkoholio nuo aštuoniolikos metų, nebedrausti reklamos, o sekmadieniais prekiauti alkoholio kaip ir kasdien – nuo 10 val. iki 20 val.

Andrius Bagdonas

„Su manimi tikrai net ir pats Andrius Bagdonas nesikalbėjo. Kalbėjausi su pora liberalų, man atrodo, Laisvės partijos nariais ir aš juos buvau įspėjęs, kad jų žingsnis kainuos tai, kad aš teiksiu kitokį pasiūlymą. Aš tiesiog negaliu tada tylėti ir sakyti, kad aš viskam tam pritariu“, – aiškino L. Slušnys.

Konservatorių įstatymo projekte numatyta ir daugiau draudimų. Pavyzdžiui, būtų draudžiama taksi vairuotojams jų darbo metu automobiliuose laikyti ir gabenti alkoholį, sekmadieniais būtų uždrausta alkoholį iš barų išsinešti, gerti tektų tik vietoje.

Tokios idėjos piktina barų ir kavinių atstovus.

„Mes esame po pandemijos, apskritai, barai, restoranai, tie patys naktiniai klubai, esame tikrai sunkioje padėtyje. <...>. Mes tik džiaugiamės, kad yra žmonių, tai maždaug, tada „viskas jiems gerai“. Čia yra irgi nesąmonė, dirbame skoloms, nes reikės grąžinti visas per pandemiją“, – tikino Barų ir kavinių asociacijos vadovas Raimondas Pranka.

R. Pranka sako, kad prašyta atvirkščiai, lengvesnės tvarkos, kad tie, kurie prekiauja alkoholiu vietoje, lengviau galėtų pasitaisyti licenzijas prekiauti ir išsinešti.

„Dauguma turi tik vietoje ir dabar sudėtinga pakeisti į tą, kad ir išsinešti. Dabar automatiškai ateina dar kažkoks apribojimas, kur argumentų tam nėra, man labai keista ir čia nežinau, ką jie ten veikia, jie turbūt geriau eitų alaus išgerti, gal protingesni būtų“, – sakė jis.

Visgi, jei liberalai atsisakytų laisvinimo idėjų ir paliktų viską, kaip yra, tai įstatymo rengėjai sako, kad mielai atsiimtų šį pasiūlymą. Žmonių nuomonės dėl siūlymo drausti prekiauti sekmadieniais parduotuvėse skirtingos.

„Kai alkoholio negeriu, man pliusas būtų. Mažiau alkoholikų čia šlaistytųsi“, – sakė garbaus amžiaus vyras.

„Iš esmės tai nieko, įpratome taip gyventi, tai, manau, įprasime ir kitaip“, – teigė mergina.

Kad alkoholio vartojimas per pandemiją išaugo, rodo ir Lietuvos statistikos departamento duomenys. Pavyzdžiui, stiprių alkoholinių gėrimų, vyno ir alaus įsigyta kiek daugiau nei 2019 m. Alkoholio litrais per metus, tenkančio vienam 15 m. ir vyresniam gyventojui kiekis taip pat padidėjo.