Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcija antradienį pranešė, kad kreipėsi į premjerą Saulių Skvernelį, užsienio reikalų ministrą Liną Linkevičių bei vidaus reikalų ministrę Ritą Tamašunienę, ragindama nedelsiant paskelbti nacionalines sankcijas pagal vadinamąjį Magnitskio įstatymą ir jų siūlomomis pavardėmis papildyti „juodąjį sąrašą“.

Pasak konservatorių, sąrašas parengtas kartu su Baltarusijos pilietinės visuomenės atstovais, o siūlomi asmenys atsakingi už smurtą prieš taikius gyventojus ir rinkimų klastojimą.

„Lietuva turi aiškiai, greitai ir nedviprasmiškai formuluoti ir įtvirtinti Europos Sąjungos ir transatlantiniu lygiu strategines nuostatas Baltarusijos režimo atžvilgiu, būti ledlaužiu kovojant už laisvę ir prieš tironiją“, – teigia Seimo opozicijos ir konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis.

„Sankcijos turi pasiųsti signalą ir kitiems įtakingiems režimo atstovams, kad toliau remti Lukašenką reikštų aklavietę ir tolesnes sankcijas vis platesniems dabartinio elito sluoksniams“, – tvirtina jis.

Be kitų sankcijas siūloma taikyti Baltarusijos Centrinės rinkimų komisijos pirmininkei Lidijai Jermošinai, jos pavaduotojui Vadimui Ipatovui, Valstybės saugumo komiteto (KGB) vadovui Valerijui Vakulčikui, Specialiosios policijos Minsko padalinio viršininkui Dmitrijui Balabai, Baltarusijos prezidento administracijos vadovui Igoriui Sergejenko, taip pat – vidaus reikalų, teisingumo, sveikatos apsaugos, informacijos, gynybos ministrams, Konstitucinio Teismo pirmininkui, generaliniam prokurorui, Aukščiausiojo Teismo pirmininkui, kt.

Baltarusijos valdžiai paskelbus, kad A. Lukašenka per prezidento rinkimus surinko 80 proc. balsų ir buvo perrinktas dar vienai kadencijai, šalyje kilo ir iki šiol tęsiasi tūkstantiniai protestai. Jie malšinami smurtu – sulaikyta apie 7 tūkst. žmonių, sulaikytieji praneša apie kankinimus sulaikymo įstaigose.

Seimas „Magnitskio įstatymą“ dėl Rusijos pareigūnų „juodojo sąrašo“ priėmė 2017 metų lapkritį, šis teisės aktas pavadintas 2009 metais Rusijos kalėjime mirusio teisininko Sergejaus Magnitskio vardu.

Pagal šį įstatymą, užsieniečiui uždraudžiama atvykti į Lietuvą, jeigu yra rimtas pagrindas manyti, kad yra susijęs su stambaus masto korupcija, pinigų plovimu ar žmogaus teisių pažeidimais. Sprendimą uždrausti tokiam užsieniečiui atvykti į Lietuvą užsienio reikalų ministro siūlymu priima vidaus reikalų ministras.

Pagal šį įstatymą, Lietuva uždraudė kai kuriems Rusijos piliečiams atvykti į šalį dėl kaltinimų žmogaus teisių pažeidimais ir pinigų plovimu, taip pat – 17 Saudo Arabijos pareigūnų, siejamų su šalies žurnalisto Jamalo Khashoggi (Džamalo Chašogdžio) nužudymu.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)