Apie tai po posėdžio pranešė Priežiūros komiteto pirmininkas Valdas Benkunskas. Jis teigė, kad M. Majauskas grubiai pažeidė nario pareigas, todėl esą ir yra šalinamas iš TS-LKD.

O M. Skritulskas, pasak konservatorių atstovo, gavo tik įspėjimą, nes Priežiūros komitete jo elgesys buvo svarstytas pirmąjį kartą, jis neužėmė jokių pareigų.

„Ponui Skritulskui yra pritaikyta dėl nario pareigų ir įstatų pažeidimų partinės atsakomybės priemonė – įspėjimas su aiškiu pasakymu, kad ateityje pasikartosiantis toks pat atvejis bus vertinamas griežčiausia partine nuobauda, tai yra pašalinimu iš TS-LKD.

Ir taip rekomenduojame partijai neskirti metus laiko pono Skritulsko į bet kokias vadovaujančias pareigas Seime, jeigu tokios atsirastų“, – kalbėjo V. Benkunskas.

Valdas Benkunskas

Dėl M. Majausko narystės frakcijoje, pasak jo, spręs Seimo konservatoriai.

„Frakcija pati spręs, mes šiandien priėmėme sprendimą pašalinti jį iš Tėvynės sąjungos. Rekomendavome TS-LKD frakcijai Seime svarstyti jo narystės frakcijoje klausimą. Lygiai taip pat rekomendavome tą, ką pasakė partijos prezidiumas, – deleguoti kitą frakcijos narį į BFK pirmininko poziciją“, – sakė politikas.

Jo teigimu, tokių atvejų yra buvę anksčiau.

„Niekas varu į partiją nevaro. Žmonės savanoriškai įstoja į partiją ir prisiima laikytis tam tikrų demokratinių taisyklė. Tame tarpe – ir išrinkti politikai“, – tvirtino V. Benkunskas.

Majauskas į partiją galės sugrįžti

Jis akcentavo, kad partija M. Majauskui ne kartą davė signalus, kad jis elgiasi netinkamai.

„Jeigu neįmanoma tų nuomonių kažkaip valdyti, tai yra labai elementarūs, kultūringas, elegantiškas būdas – tiesiog atsisakyti pareigų, į kurias partija delegavo, išeiti iš partijos ir tada tą laisvą mandatą nevaržomai realizuoti.

Mokolo atveju buvo pasirinktas sąmoningas ėjimas link to: įvaryti save į kampą, šokdinti visą partiją ir Vyriausybę ant pirštų galiukų. Jis savo rankomis nepaliko kitos išeities“, – tvirtino V. Benkunskas.

Jis teigė nesuprantantis M. Majausko elgesio motyvų.

„Jo atsisakymas vykdyti ir prezidiumo nutarimą dėl buvimo pareigose, į kurias jį delegavo politinė organizacija, ir lėmė tokį sprendimą. Tai yra dar kartą pademonstravimas, kad tai yra visiškas asmeninis veikimas, nesiskaitant su bendruomene, kurioje jis yra“, – paaiškino V. Benkunskas.

Valdas Benkunskas

V. Benkunskas sutiko, kad partija patiria nuostolį prarasdama patyrusį, žinomą politiką, bet, anot jo, čia svarbiausias paties M. Majausko noras likti organizacijoje, „žaisti pagal principus, kurie yra nustatyti“.

Jis tikino, kad įvairūs partijos vadovai dėjo dideles pastangas, kad situacija būtų išspręsta kompromiso būdu, bet galutinį sprendimą esą nulėmė paties M. Majausko elgesys.

„Niekas kitas kaip pats Mykolas šito sprendimo pakeisti negalėjo“, – tikino V. Benkunskas.

Konservatorių atstovas patvirtino, kad M. Majauskas po trejų metų galės vėl bandyti stoti į partiją.


Skritulskas: man svarbi konservatorių partija

Dar tebevykstant Priežiūros komiteto posėdžiui žurnalistų kalbintas M. Skritulskas nenorėjo spėlioti, koks bus partijos sprendimas.

Pašalinimas iš partijos, pasak jo, būtų skaudus.

„Aš partijoje esu daugiau nei pusę gyvenimo, esu skyriaus pirmininko pavaduotojas jau 15 metų. Šie skaičiai, faktai šį bei tą pasako, kiek man yra svarbi ši partija. Be abejo, jei būtų pašalinimas, tai būtų skaudu man“, – išėjęs iš konservatorių būstinės sakė parlamentaras.

Politikas pabrėžė, kad jo situacija buvo sudėtinga, nes teko rinktis tarp to, kas, jo nuomone, yra teisinga ir partijos nurodymo.

„Juo labiau, tai be galo aktualu mano apygardai. Joje yra virš 300 tokių įstaigų, aš žinau, ką jos išgyvena šiuo metu“, – sakė M. Skritulskas.


M. Majauskas teigė iš anksto jautęs, kad bus šalinamas iš partijos.

„Neslėpsiu, kad skaudu. Tokio griežto atsako sulaukti nesitikėjau“, – Delfi teigė politikas ir pabrėžė, kad jo vadovaujamas Seimo Biudžeto ir finansų komitetas (BFK) dirba sklandžiai.

Visą jo poziciją galite rasti čia.

Majauską nori pašalinti iš BFK pirmininkų

Praėjusią savaitę Seime posėdžiavęs konservatorių prezidiumas nusprendė, kad koalicijos partneriai, o tiksliau „laisviečiai“, pažeidė koalicijos sutartį, kai pasiūlė ir balsavo už 9 proc. lengvatinio pridėtinės vertės mokesčio (PVM) pratęsimą maitinimo paslaugoms metams ir taip neparėmė Vyriausybės politikos bei matymo.

Mykolas Majauskas

Šį siūlymą per priėmimą Seime palaikė ir Seimo konservatoriai M. Skritulskas bei Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas M. Majauskas. Atsižvelgdamas į tai, prezidiumas vietoje M. Majausko į komiteto pirmininkus Seimo konservatoriams pasiūlė deleguoti kitą politiką.

Skelbta, kad dėl tolesnės M. Majausko narystės partijoje, dėl sankcijų M. Skritulskui turės apsispręsti partijos Priežiūros komitetas.

Konservatorių prezidiumas dar prieš balsavimus Seime įpareigojo savo frakcijos narius neteikti biudžetui iniciatyvų, nederintų su Vyriausybe, ir atitinkamų iniciatyvų nepalaikyti.

Vėliau partijos Priežiūros komitetas suformulavo atskiras rekomendacijas M. Majauskui, kuris reiškė palaikymą kitokiam nei Vyriausybės matymui dėl PVM lengvatos kai kuriems verslams: komitetas rekomendavo arba atsiimti su Vyriausybe nederintus siūlymus, arba trauktis iš pareigų komitete ir iš partijos.

Tokių veiksmų M. Majauskas iki šiol nesiėmė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)