„Gerbiamas Ministras Pirmininke Sauliau Skverneli, esame priversti Jums viešai išsakyti savo nerimą, matydami, kaip Jūs grubiai piktnaudžiaujate savo, kaip Ministro Pirmininko, statusu bei reikalauti Jūsų viešo atsiprašymo.

Pastarąsias savaites sąmoningai kūrėte netikras interpretacijas bei naujienas, siekėte supriešinti skirtingas visuomenės grupes ir Lietuvos politinę bendruomenę, šmeižėte tariamu bendradarbiavimu su Rusija ir Kremliaus politikos vykdymu opozicinę Tėvynės Sąjungos – Lietuvos Krikščionių demokratų partiją bei siekėte diskredituoti taikų ir demokratišką daugelio profesinių sąjungų ir žurnalisto Andriaus Tapino organizuotą streikuojančių mokytojų palaikymo akciją ir protesto prieš Jūsų vykdomą politiką mitingą“, – rašoma G. Landsbergio pasirašytame viešame kreipimesi.

Jo vertinimu, įslaptindamas ir manipuliuodamas informacija, apkaltinant politinius oponentus bei profesines sąjungas pramanytais veiksmais, premjeras ne tik akivaizdžiai piktnaudžiavo tarnybine padėtimi, bet ir, panašu, bandė nukreipti visuomenės dėmesį ar net paslėpti jo paties frakcijos narių abejotiną veiklą.

„Toks Jūsų veikimas yra nedemokratinis, diskriminuoja kitas parlamentines frakcijas, turi akivaizdaus piktnaudžiavimo tarnyba bei teisėsaugos institucijų politizavimo požymių. Jūsų veiksmuose įžvelgiame piktnaudžiavimą galia, piktnaudžiavimą dokumentų įslaptinimo ir supažindinimo teise ir specialiųjų tarnybų įtraukimu į politinį procesą“, – teigiama viešame kreipimesi.

Jame primenama, kad už tokį piktnaudžiavimą ir įgaliojimų viršijimą teisės aktuose yra numatyta ir baudžiamoji atsakomybė.

„Todėl kreipiamės į Jus, reikalaudami atsiprašyti Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų bendruomenės dėl paskleisto melo, bei užtikrinti, kad tai nepasikartos ateityje. Tuo pačiu reikalaujame pateikti Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) nariams informaciją, kurią Jūs įslaptinęs perdavėte jūsų frakcijos vadovui, UAB „Agrokoncernas“ akcininkui Ramūnui Karbauskiui ir kuri, kaip skelbiama žiniasklaidoje, susijusi su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų frakcijos narių veikla, o taip pat ją išslaptinus, raginame supažindinti su šia informacija ir Lietuvos visuomenę“, – rašoma viešame kreipimesi.

Premjeras neatskleidžia, dėl ko kreipėsi į tarnybas

DELFI primena, kad premjeras praėjusią savaitę sakė, kad kreipėsi į žvalgybos ir kriminalinės žvalgybos institucijas dėl informacijos, kurios turinio neįvardijo. Praėjusią savaitę jis teigė, kad jau buvo pradėjęs gauti informacijos į užklausimus.

Jis taip pat patikino, kad informacija asmenims ir institucijoms teikiama remiantis principu „būtina žinoti“. S. Skvernelis yra sakęs, kad dalį informacijos, kuri susijusi su Seimo veikla, gavo Seimo pirmininkas Saulius Skvernelis, ir su dalimi jos galėjo susipažinti Ramūnas Karbauskis, kaip Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas.

Paklaustas, ar su informacija galės susipažinti ir, pavyzdžiui, NSGK esantys konservatoriai, Ministras Pirmininkas teigė, kad jiems ji nebus teikiama.

„Tai yra informacija, kuri teikiama mums, ir tai neatitiktų principo „būtina žinoti“. Neteiksime jokios informacijos konservatoriams“, – sakė S. Skvernelis.