Parlamentarės nuomone, ambasadoriaus atšaukimas konsultacijoms nėra pakankama priemonė: „Tai, kad ambasadorius apklaustas kaip specialusis liudytojas korupcijos byloje, kelia nerimą, ar jis toliau gali eiti savo pareigas. Atsižvelgiant į Rusijos vykdomą politiką dėl Lietuvos ir iš Rusijos kylančias įvairialypes grėsmes, šioje šalyje turi dirbti tik tokie Lietuvos diplomatai, kurie negali būti pažeidžiami dėl vienų ar kitų priežasčių“.

Viešojoje erdvėje pranešama, kad ambasadorius R. Motuzas yra atšaukiamas konsultacijoms ir dėl pažeidžiamumo, kurį lemia grasinimai, kurių sulaukė ambasada, ambasados darbuotojai ir ambasadorius po Sausio 13-osios bylos nuosprendžio. Parlamentarė akcentuoja, kad laikinasis ambasadoriaus atšaukimas konsultacijoms vargu ar yra tinkama priemonė Lietuvos diplomatinės atstovybės darbuotojų saugumo užtikrinimui.

„Mano įsitikinimu, turi būti taikomos kompleksinės sustiprintos priemonės visų Rusijoje dirbančių Lietuvos diplomatų, kitų ambasados bei konsulatų darbuotojų ir jų šeimos narių saugumui užtikrinti“, - sako R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Kreipimesi pabrėžiama, kad laikinasis ambasadoriaus R. Motuzo atšaukimas konsultacijoms į Lietuvą, planuojant vėliau jį sugrąžinti į pareigas ir tęsti darbus Rusijos Federacijoje, R. Motuzo, kuriam yra suteiktas specialiojo liudytojo statusas galimos korupcijos byloje, pažeidžiamumo problemos neišsprendžia.

„Susidaro įspūdis, kad ambasadorius atšaukiamas konsultacijoms dėl grasinamo turinio laiško, kurį ambasada gavo prieš porą savaičių. Tačiau, mano nuomone, kur kas svarbesnė priežastis - ambasadorius, kaip specialusis liudytojas korupcijos byloje. Tai turi būti pagrindinis vertinimo kriterijus, ar ambasadorius gali toliau eiti šias pareigas“, - sako R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.