Toks rezoliucijos tekstas pateiktas šeštadienį posėdžiavusiai Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) tarybai, kuri jį patvirtino.

Dokumento projektą parengė socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas. Jame teigiama, kad konservatoriai yra susirūpinę dėl įvykių Garliavoje, kai ketvirtadienį buvo „jėga vykdomas teismo sprendimas dėl mažametės mergaitės atėmimo iš globėjos ir perdavimo motinai".

Konservatoriai sako suprantą „didelės dalies visuomenės pasipiktinimą ir nusivylimą" tiek dėl mergaitės perdavimo mamai, tiek dėl „nepateisinamai ilgai užsitęsusio" bylų nagrinėjimo teismuose. Partijos patriarcho Vytauto Landsbergio siūlymu, buvo pažymėta, kad ypatingai ilgai užsitęsė vadinamosios pedofilijos bylos nagrinėjimas.

Rezoliucijoje taip pat teigiama, kad konservatoriai primena piliečių konstitucinę teisę reikšti savo įsitikinimus, ir pabrėžiama, esą po teismo sprendimo įvykdymo visų vaiko teisių apsaugos specialistų vaidmuo nenutrūksta.

Galiausiai, Seimas, kitos valstybės institucijos ir teisėsauga raginamos nevilkinti šiuo metu atliekamų tyrimų ir pateikti atsakymus į visuomenei rūpimus klausimus, tuo tarpu piliečiai kviečiami gerbti valstybės Konstituciją, įstatymus, elgtis pilietiškai ir solidariai.

Rezoliucijos tekstas iš pradžių buvo kur kas švelnesnis: jame mergaitės perdavimas nebuvo vadinamas jos atėmimu iš laikinosios globėjos, nebuvo konkrečiai minima pedofilijosa byla, o savo supratingumą konservatoriai ketino reikšti tik dėl visuomenės pasipiktinimo, kad neatakoma į rūpimus klausimus, o bylos nagrinėjamos pernbelyg ilgai.

Tačiau po V. Landsbergio pataisų išėjo, kad konservatoriai supranta visuomenės nusivylima ir pasipiktinimą dėl mergaitės perdavimo mamai, o mažametės perėmimą mano esant atėmimu iš laikinosios globėjos N. Venckienės.

DELFI primena, kad ketvirtadienį antstolė, vaiko teisių specialistai, psichologai ir policija užtikrino kelių žmonių nužudymu įtariamo D. Kedžio ir L. Stankūnaitės dukros perdavimą mamai. Policijos teigimu, pareigūnai vaiko atžvilgiu prievartinių veiksmų neatliko, bet sulaikė 39 žmones, kurie nevykdė pareigūnų reikalavimų. Pasak Policijos departamento išplatinto pranešimo, po perdavimo mergaitė jaučiasi ramiai. Operacijoje dalyvavo per 200 pareigūnų.

Kėdainių rajono apylinkės teismas dar praėjusių metų gruodžio 16-ąją nusprendė D. Kedžio ir L.Stankūnaitės dukrą, kurią globojo D.Kedžio sesuo Kauno apygardos teismo teisėja N. Venckienė, perduoti motinai. Sprendimas įvykdytas šį ketvirtadienį, prieš tai nesėkmingai tą padaryti buvo bandoma kovo pabaigoje.