Apie tai žurnalistams pirmadienį pranešė konservatorių štabo savivaldos rinkimuose vadovas Andrius Vyšniauskas.

„Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas priėmė sprendimą kandidatuoti į Vilniaus merus, o kiti iškelti kandidatai remia šį sprendimą. Galutinį patvirtinimą priimsim per šią savaitę, tačiau abejonių, kad Tėvynės sąjunga kels Valdo Benkunsko kandidatūrą, kaip ir nebėra“, – teigė A. Vyšniauskas.

Pasak jo, didžiąją dalį kandidatų į merus (tarp jų ir Vilniaus) partija tvirtins šeštadienio tarybos posėdyje.

Andrius Vyšniauskas

„Keletas kandidatų dar liks. Dažniausiai tai yra tos savivaldybės, kur mes ketiname kooperuotis su kitomis politinėmis jėgomis, pirmiausia – Liberalų sąjūdžiu arba Laisvės partija, arba turime kitokių įdomesnių pasvarstymų, kuriuos atskleisime iki Kalėdų“, – dėstė A. Vyšniauskas.

Anksčiau sklido gandai, kad konservatoriai, ieškodami kandidato į Vilniaus merus, renkasi iš keturių politikų: V. Benkunsko, socialinės apsaugos ir darbo ministrės Monikos Navickienės, konservatorių frakcijos seniūnės Seime Radvilės Morkūnaitės-Mikulėnienės ir Seimo nario Pauliaus Saudargo.

Prioritetas – judumo politika

Pats V. Benkunskas teigė, kad konservatoriai vilniečiams siūlo patirtį, konkrečius darbus ir stabilumą, atsisakant pijerinių paveiksliukų, kurie paskutiniuosius metus vyko ir kurie žmones tikrai nuvargino“.

„Mano patirtis dirbant savivaldybėje iš viso 12 metų, iš jų 7 metu būnant vicemero pareigose, dirbant konkrečius darbus ir yra ta varomoji jėga, su kuria mes einame į šiuos rinkimus žadėdami žmonėms ne cirką, bet konkrečius darbus“, – kalbėjo V. Benkunskas.

Partijos kandidatas teigė, kad jo prioritetai – transporto, judumo politika pradedant nuo gatvių tvarkymo ir baigiant viešuoju transportu.

„Tam, kad žmonėms judėti mieste būtų patogu“, – pridūrė politikas.

Jis žadėjo nutraukti gatvių siaurinimo projektus, įgyvendinti radikalią viešojo transporto pertvarką.

„Principai paprasti. Visų pirma, miesto centras turi būti pasiekiamas iš bet kurios sostinės vietos ne daugiau nei su vienu persėdimu, o viešojo transporto stotelės turi būti įrengtos ne didesniu nei 500 m atstumu kiekvienam gyventojui.

Galiausiai, viešojo transporto priemonės pagaliau turi tapti komfortiškos, patikimos, kaip laikrodis, ir ekologiškos – varomos vien tik elektra ir vandeniliu. Nežadu metro ar tramvajaus, bet galiu pažadėti esminį autobusų ir troleibusų parko atnaujinimą per ateinančius ketverius metus“, – teigė konservatorių kandidatas.

Valdas Benkunskas

Jeigu bus išrinktas meru, V. Benkunskas žadėjo siekti, kad per kadenciją Vilniuje būtų renovuota 1 tūkst. namų, nes dabar atnaujinimo esą laukia 4 tūkst. daugiabučių, pastatyti 10 daugiaaukščių stovėjimo aikštelių labiausiai apkrautose teritorijose.

Politikas taip pat tikino, kad šildymas vilniečiams pigs.

„Visa Europa suka galvą, kuo ir kaip pakeisti ištisus dešimtmečius naudotas dujas, dėl Rusijos sukelto karo tapusias energetinio šantažo įrankiu. Kol kiti politikai tariamai sprendė šią problemą socialinių tinklų įrašais, mes prisiėmėme atsakomybę ir padarėme sunkius, tačiau būtinus sprendimus. Vilniaus energetikai kantriai dirbo, kad miestas pasitiktų žiemą pasiruošęs. Ir dabar esame pasirengę atsisakyti gamtinių dujų šilumos gamyboje ir naudoti alternatyvų kurą. Taigi šią sunkią žiemą Vilnius bus ne tik saugus dėl šilumos tiekimo. Tuo pačiu šilumos kaina vartotojams bus netgi mažesnė nei praėjusiais metais“, – teigė jis.

Taip pat, pasak V. Benkunsko, svarbūs ir didieji projektai, jų tęstinumas.

„Nacionalinis stadionas, nacionalinis plaukimo baseinas ir visa kita. [Svarbu] ir perimti tai, ką ne itin sėkmingai kuruoja ir vykdo kiti kolegos“, – pažymėjo V. Benkunskas.

V. Benkunskas savivaldoje dirba 12 metų, iš kurių pastaruosius septynerius yra vicemeras.

Merų ir savivaldybių tarybų rinkimai vyks 2023-ųjų kovą.

Aiškėja ir kitų partijų kandidatai

Jau aišku, kad Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ į Vilniaus merus siūlys parlamentarą Luką Savicką, partija „Laisvė ir teisingumas“ – ne vieną kadenciją šiose pareigose pradirbusį Artūrą Zuoką.

Visuomenininko, laidų vedėjo Andriaus Tapino vertinimu, Vilniaus miesto meru galėtų tapti Vilniuje gimęs Izraelio armijos karininkas Danielis Lupshitzas. Kol kas jis viešai nepaskelbė, ar turi ambicijų varžytis savivaldos rinkimuose, nors 15min patvirtino, jog siekia susigrąžinti Lietuvos pilietybę. Ji, kandidatuojant į merus, būtina.

Socialdemokratai į sostinės merus svarsto kelti Seimo narės Rasos Budbergytės, „darbiečiai“ – Aido Gedvilo kandidatūrą, europarlamentaras Stasys Jakeliūnas pasisiūlė būti „valstiečių“ kandidatu rinkimuose.

Jau anksčiau skelbta, kad Laisvės partijos atstovas, dabartinis Vilniaus miesto savivaldybės meras Remigijus Šimašius nesieks trečiosios kadencijos pareigose. Neoficialiai kalbama, kad Laisvės partija jau turi kitą kandidatą į Vilniaus merus, tačiau nesako, kas jis.

Kokį pretendentą iškels Liberalų sąjūdis, neaišku.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)