„Apgailestauju, kad prezidentas vis dėlto turi selektyvią klausą ir kviečia įsiklausyti tik į opozicijos argumentus. Užuot laikęsis priešrinkiminių nuostatų vienyti ir rasti bendrą kalbą su visomis politinėmis jėgomis, šalies vadovas, nuolat nepagrįstai kritikuodamas daugumą, yra pasirinkęs būti opozicijos lyderiu. Tiek prezidentas, tiek pozicija ar opozicija turi atstovauti įvairių rinkėjų pozicijoms Lietuvoje, todėl norėtųsi tikėti, kad prezidentas netęs skaldymo politikos, o telks visuomenę ir politikus žiūrėti į valstybės gyvenimą brandžiai ir atsakingai karinių iššūkių kontekste“, – Eltai teigė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Prezidentūra valdančiuosius sukritikavo komentuodama neįprastą situaciją parlamente, kada opozicija, pasipiktinusi valdančiųjų sprendimais, paskelbė boikotuosianti Seimo posėdžius.

„Šioje sudėtingoje geopolitinėje situacijoje Lietuvai kaip niekada reikalinga vienybė ir gebėjimas įsiklausyti. Deja, buldozerio principai politikoje ir beatodairiškas valdančiosios daugumos siekis „nugalėti“ oponentus bet kokiomis priemonėmis suskaldė Seimą ir atvedė į situaciją, kurios nesame matę jau keletą dešimtmečių. Prezidentas kviečia Seimo vadovybę skubiai ieškoti sprendimų, kurie užtikrintų sklandų teisėkūros procesą ir neskaldytų nei parlamento, nei visuomenės“, – Eltai atsiųstame komentare teigia prezidento patarėjas Ridas Jasiulionis.

Taip Prezidentūra komentavo situaciją, kai ketvirtadienį opozicijai priklausantys politikai paskelbė boikotuosią Seimo posėdžius. Šis sprendimas priimtas paaiškėjus, kad nuo pirmininkavimo Seimo posėdžiams buvo nušalinti opozicijos atstovai. Boikotuoti plenarinį posėdį opozicija nusprendė nepaisant valdančiųjų pripažinimo, kad sprendimas nušalinti opozicijos atstovus buvo klaida.

Valdantieji tvirtina, kad oponentų įtūžį lėmęs sprendimas dėl Seimo vicepirmininkų buvo padarytas, nes opozicija pati anksčiau pareiškė boikotuosianti Seimo darbą dėl nepavykusios interpeliacijos žemės ūkio ministrui.

Savo ruožtu opozicija piktinosi tuo, kad valdantieji nesutiko su antradienio posėdžio metu paprašyta pertrauka dėl žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko interpeliacijos klausimo. Jos opozicija paprašė siekdama sau norima linkme pakeisti balsų pusiausvyrą Seime ir atleisti neįtinkantį ministrą. Tačiau valdantieji trečiadienio rytą sušaukė neeilinį Seimo posėdį. Šį posėdį opozicija boikotavo, o valdantieji balsuodami pritarė K. Navicko atsakymams.

Valdančiųjų lyderiai sutartinai tvirtina, kad paskelbusi boikotą Seimo posėdžiams ir keldama sąlygas dėl grįžimo į normalų darbą, opozicija elgiasi nederamai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)