TS-LKD Prezidiumas ragina frakcijos narius Seime skubiai sušaukti neeilinį Užsienio reikalų komiteto posėdį, kuriame užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius turėtų pateikti atsakymus dėl galimų Lietuvos pozicijos pokyčių ir pateiktų jo vakarykščio susitikimo Niujorke su Baltarusijos užsienio reikalų ministru Vladimiru Makėjumi pokalbio išklotinę.

Žengti tokį žingsnį, kaip teigiama ketvirtadienį išplatintame pranešime, konservatorius verčia situacija, kai, pasak jų, nepaisant Seimo priimto įstatymo dėl nesaugios elektros nepirkimo ir neįleidimo į Lietuvos teritoriją ir galiojančios Nacionalinio saugumo strategijos bei kitų teisės aktų, kuriuose aiškiai įtvirtinta nuostata dėl nesaugios Baltarusijoje statomos Astravo atominės elektrinės (AE) keliamos grėsmės, Vyriausybė, ypač užsienio reikalų ministras L.Linkevičius, nesiima jokių aktyvių politinių ir diplomatinių priemonių.

Galiausiai Prezidiumas siūlo frakcijai Seime svarstyti užsienio reikalų ministro politinę atsakomybę, jei būtų atsitraukta nuo Lietuvos pamatinių nuostatų dėl Astravo keliamos grėsmės.

„Mus pasiekė informacija, jad yra ketinimų spalio mėnesio viduryje planuojamoje Europos Sąjungos Užsienio reikalų Taryboje galimai išduoti nacionalinius interesus ir atsisakyti dabartinės Lietuvos pozicijos vetuoti ES ir Baltarusijos partnerystės susitarimą dėl jos vykdomos nesaugios Astravo AE statybos, kuri kelia grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui“, – teigia partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis.

ELTA primena, kad L Linkevičius trečiadienį Niujorke susitiko su Baltarusijos užsienio reikalų ministru V. Makėjumi. Po susitikimo L. Linkevičius džiaugėsi konstruktyviu pokalbiu. Pasak L. Linkevičiaus, pokalbio metu buvo aptarti Astravo atominės elektrinės (AE) saugumo klausimai, taip pat kalbėta apie žmogaus teises, politinių partijų veiklą Baltarusijoje. Ministras taip pat Eltai teigė, kad pakvietė Baltarusijos delegatus atvykti į 1863-1864 metų sukilimo lyderio Kosto Kalinausko ir Zigmanto Sierakausko palaikų laidojimo ceremoniją.