TS-LKD sąrašo lyderė Ingrida Šimonytė, TS-LKD programos rengimo darbo grupės vadovė dr. Jurgita Šiugždinienė kartu su Klaipėdos apygardų kandidatais Arvydu Pociumi, Arūnu Barbšiu, Kęstučiu Navicku, Audriumi Petrošiumi bei nepriklausomais ekspertais penktadienį aptarė esminius konservatorių programos projekto akcentus – pirmiausia pasitikėjimu ir kalbėjimusi grįstą politiką.

TS-LKD sąrašo lyderė pažymėjo, kad jau seniai baigėsi paprastos, lengvai išsprendžiamos problemos – šiandien turime labai rimtų, kompleksinių problemų ir viena rimčiausių – nepasitikėjimas vieni kitais.

Kaip nurodoma TS-LKD pranešime, Klaipėdoje į Seimą kandidatuosiantys politikai vieningai akcentavo pasitikėjimu, dialogu bei aiškiu konsensusu grįstos politikos svarbą.

TS-LKD rinkimų programos projekte keliami pagrindiniai 7 iššūkiai, su kuriais šiuo metu susiduria Lietuva: šlubuojanti demokratija ir chaotiškas viešasis valdymas, galimybių nelygybė ir skirtingos starto pozicijos mūsų vaikams, nesubalansuota sveikatos apsaugos sistema, išsikvėpęs ekonominis modelis, augantis nedarbas, gilėjanti socialinė atskirtis ir demografinė žiema, grėsmės valstybingumui bei neatsakinga ir aplinkai žalinga veikla.

Kiekvienam šių 7 iššūkių TS-LKD siūlo ir konkrečius sprendimo būdus: šlubuojančiai demokratijai ir chaotiškam valdymui – lėtesnį teisės aktų kūrimą ir susitarimais grįstą politiką, sugrąžintą prestižą dirbti valstybei, naujo, vakarietiško paslaugų standarto, įtvirtinimą, e. paslaugų išplėtimą, galimybių nelygybei ir skirtingoms starto pozicijoms – visiems vaikams prieinamą kokybišką ankstyvąjį ugdymą, „Tūkstantmečio“ gimnazijų projektą, mokytojo ateities paketą 2025, daugiau profesinių galimybių visiems ir antro šanso programą.

Spręsdami nesubalansuotos sveikatos apsaugos sistemos klausimą, Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai didins šeimos gydytojų savarankiškumą ir kompetencijas, siūlys pertvarkyti/perprofiliuoti rajonines ligonines pagal specifinius to rajono poreikius, gerinti medicinos darbuotojų ir rezidentų darbo sąlygas, įsteigti „superligoninę“ ir pasirengti ateities pandemijoms.

Išsikvėpusios ekonomikos iššūkiui spręsti, konservatoriai siūlo galvoti ne tik kaip padalinti pinigus, bet kaip juos uždirbti. Numatoma koncentruoti išteklius prioritetinėse pramonės srityse ir steigti Lietuvos strateginių investicijų fondą, kuris kryptingai finansuotų inovacijas, mokslinius tyrimus ir tradicinės pramonės modernizavimą, įtvirtinti Lietuvą kaip bio- ir sveikatos technologijų centrą, stiprinti mokslinį potencialą, įgyvendinti augimo centrų programą.

Augančiam nedarbui ir gilėjančiai socialinei atskirčiai – užtikrins pensijų sistemos stabilumą ir augančias pensijas, pasiūlys galimybių paketą jaunoms šeimoms, įgalins vyresnio amžiaus žmonių potencialą, individualizuos ir skaitmenizuos socialines paslaugas.