Siūlymą biudžeto projektui dėl atvykstamojo turizmo skatinimo inicijavo Seimo liberalas Andrius Bagdonas.

Jo įsitikinimu, kitų metų valstybės biudžete reikėtų numatyti papildomus 2 mln. eurų atvykstamojo turizmo skatinimo programai, sudarant galimybes joje dalyvauti ir verslo sektoriui, taip pat – 8 mln. eurų šalies turizmo rinkodarai.

Teigiama, kad atvykstamojo turizmo atsigavimas Lietuvoje yra gana lėtas, kas sietina su baime atvykti į Lietuvą, kuri geografiškai nėra taip toli nuo karo kamuojamos Ukrainos.

Andrius Bagdonas

O ir šalies rinkodarai esą toliau numatomos gana nedidelės lėšos, palyginus su kitomis panašiomis šalimis.

„Tad siekiant skatinti atvykstamąjį turizmą ir taip užtikrinti valstybės biudžeto įplaukų augimą bei einamosios sąskaitos deficito mažėjimą, siūloma valstybės biudžete papildomai numatyti lėšų, kurios būtų tiesiogiai skiriamos atvykstamojo turizmo skatinimo programai bei šalies turizmo rinkodarai“, – rašoma pasiūlyme.

Papildomas išlaidas siūloma finansuoti valstybės biudžeto įplaukų lėšomis.

Bagdonas: neleidžia prezidiumas

Ketvirtadienį kalbintas A. Bagdonas Delfi pasakojo, jog šią iniciatyvą dėl atvykstamojo turizmo skatinimo remia įvairių Seimo frakcijų – tiek valdančiųjų, tiek opozicinių – atstovai.

„Aš kviečiau visus Ekonomikos komiteto narius pasirašyti. Mano žiniomis, iki šios dienos ryto buvo pasirašęs socialdemokratas G. Paluckas, „valstietis“ D. Labanavičius, L. Mogenienė (iš Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ – Delfi)“, – dėstė parlamentaras.

O štai Seimo konservatorius M. Skritulskas buvo pasirašęs, bet parašą atsiėmė.

Mindaugas Skritulskas

„M. Skritulskas labai įdomiai: vakar buvo pasirašęs, šiandien, kiek supratau iš savo padėjėjos, parašą atsiėmė. Jiems partijos prezidiumas neleidžia pasirašinėti, nors yra racionalių siūlymų, kurie orientuoti į valstybės biudžetą, ir reikia balsuoti tik už tą, ką pasiūlė Vyriausybė. Tai yra labai keista, šiek tiek prasilenkia Konstitucija, bet čia kiekvieno parlamentaro asmeninis reikalas“, – vertino A. Bagdonas.

M. Skritulskas, atsiimdamas savo parašą, anot jo, sugebėjo ištrinti ir dalies kitų politikų parašus.

„Mane tai labiausiai nustebino, kad jis ne tik savo parašą atsiėmė, bet, beje, ir kitų kolegų parašus ištrynė. Teko rašyti tiems kolegoms, kurie jau buvo pasirašę, laišką“, – pažymėjo A. Bagdonas.

Valdančiųjų konservatorių prezidiumas įpareigojo savo frakcijos Seime narius balsuoti tik už tuos siūlymus kitų metų valstybės biudžetui, kurie suderinti su Vyriausybe, taip pat – neteikti su Vyriausybe nesuderintų pasiūlymų biudžetui ir nepalaikyti atitinkamų kitų Seimo narių siūlymų.

Mano, kad tai visiškai nedemokratiška

Koalicijos partnerių liberalų atstovas A. Bagdonas apgailestavo dėl tokio konservatorių prezidiumo sprendimo.

„Man labai gaila, kad vienos partijos prezidiumas priėmė sprendimą neleisti teikti Seimo nariams siūlymų į valstybės biudžetą. Reiškia, kad tai, ką nusprendė keliolika žmonių, negali būti koreguojama, negali būti siūlymai teikiami, kurie galbūt dar geriau subalansuos kitų metų valstybės biudžetą“, – komentavo parlamentaras.

Tai, pasak jo, visiškai nedemokratiškas sprendimas: „Prasilenkia su demokratija. Jeigu mes kritikuojame kai kurių kaimyninių valstybių vadovus, kur nėra demokratijos, čia man asmeniškai toks keistas sprendimas.“

Delfi ne vieną kartą bandė susisiekti su M. Skritulsku ir pasikalbėti apie atsiimtą parašą, tačiau jo telefonas – išjungtas. O politiko padėjėja dėl to, kad su juo neįmanoma susisiekti, teigė niekuo negalinti padėti.

M. Skritulskas taip pat yra vienas iš Seimo konservatorių, siūlančių maitinimo, sporto ir kultūros paslaugoms taikyti neterminuotą 9 proc. PVM lengvatą, nors Vyriausybė šią lengvatą siūlo pratęsti tik pusei metų.

Mykolas Majauskas

Po to, kai Seimo Biudžeto ir finansų komiteto posėdžio metu komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas ir kolega konservatorių frakcijoje Antanas Čepononis išreiškė pritarimą platesnės PVM lengvatos taikymui, konservatorių Priežiūros komitetas, svarstantis partiečių drausmę, paskelbė lauksiantis Seimo frakcijos nuomonės dėl tokio elgesio.

Teigia, kad sankcijos nenumatytos

Seimo konservatorių frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė anksčiau teigė, kad bendražygiams nuobaudos už prezidiumo sprendimo nesilaikymą nėra numatytos.

„Aš manau, kad bendruomenė pati įsivertins matydama vienus ar kitus balsavimus, nes turim veikti sutelktai. Nepaisant, kad vienoms ar kitoms grupėms norisi pagerinti jų situaciją, nesinori, kad kiti kolegos būtų pastatyti į poziciją tarsi mes čia kažko vieniems ar kitiems Lietuvos žmonėms geresnio nenorime. Turime įsivertinti bendrą situaciją ir laikytis vieningo požiūrio“, – „Žinių radijui“ komentavo parlamentarė.

Be to, pasak jos, tai nėra pirmas kartas, kai partijos prezidiumas įpareigoja savo frakcijos narius palaikyti Vyriausybės parengtą biudžeto projektą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)