V. Aleknaitė Abramikienė siūlo Seimo statuto 23-ąjį straipsnį papildyti nuostata, pagal kurią po generalinio prokuroro kreipimosi dėl neliečiamybės panaikinimo formuojama speciali komisija, „išskyrus, jeigu Seimo narys buvo patrauktas baudžiamojon atsakomybėn iki Seimo nario neliečiamybės įgijimo ir dėl galimai padarytos šio asmens veikos baudžiamoji byla jau buvo pradėta nagrinėti teisme – tuo atveju dėl Seimo nario patraukimo baudžiamojon atsakomybėn, suėmimo ar kitokio laisvės suvaržymo balsuojama atviru balsavimu iš karto po šio straipsnio 1 dalyje nurodytos pertraukos“.

Pagal 23-ojo straipsnio 1-ąją dalį, po prokuroro kreipimosi daroma 1-2 valandų pertrauka. Pritarus V. Aleknaitės Abramikienės pasiūlymui, Seimas dėl V. Uspaskicho, V. Gapšio ir V. Vonžutaitės neliečiamybės naikinimo galėtų balsuoti iškart po šios pertraukos, mat abu „darbiečių“ lyderiai yra kaltinamieji vadinamojoje juodosios buhalterijos byloje.

Konservatorės nuomone, jeigu Seimas imasi formuoti komisiją, kuri spręstų dėl jau teisiamų politikų neliečiamybės, tai gali būti traktuojama kaip kišimasis į teismų darbą ir netgi kaip Konstitucijos pažeidimas.

„Tačiau tuo atveju, jei svarstomas neliečiamybės atėmimo klausimas dėl Seimo nario, kuris jau buvo patrauktas baudžiamojon atsakomybėn iki Seimo nario neliečiamybės įgijimo ir dėl galimai padarytos šio asmens veikos baudžiamoji byla jau buvo pradėta nagrinėti teisme, o Seimas nusprendžia sudaryti tyrimo komisija, kyla abejonių dėl šios komisijos veiklos atribojimo nuo teismo darbo. T.y., manytina, kad tyrimo komisijos veikla tokiu atveju galimai sąlygotų kišimąsi į teismų darbą ir tam tikros įtakos teismų veiklai darymą, tuo pažeidžiant Lietuvos Respublikos Konstitucijos 109 straipsnio 2 dalyje įtvirtintą teismų nepriklausomumo principą, taip pat valdžių padalijimo principą“, - savo pasiūlymo aiškinamajame rašte teigia V. Aleknaitė Abramikienė.

Tiesa, norint tokias taisykles taikyti „darbiečiams“, Seimo statuto pakeitimai įsigalioti turėtų labai greitai – dar prieš generalinio prokuroro oficialų kreipimąsi su prašymu naikinti V. Uspaskicho, V. Gapšio ir V. Vonžutaitės neliečiamybę.

DELFI primena, jog generalinis prokuroras Darius Valys Seimą jau informavo, kad prašoma naikinti trijų „darbiečių“ teisinį imunitetą. Pirmasis Seimo vicepirmininkas ir vienas iš šios trijulės – V. Gapšys – prognozuoja, kad generalinio prokuroro prašymas gali būti svarstomas jau kitą savaitę.

V. Uspaskichas su bendražygiais teigia, jog juodosios buhalterijos byla yra politizuota, o kaltinimus kategoriškai neigia. Koalicijos partneriai „Tvarkos ir teisingumo“ partijoje laikosi panašios nuomonės, o socdemų lyderis Algirdas Butkevičius žada, kad jo bendražygiai Seime netrukdys Darbo partijos bylai. Lenkų rinkimų akcija dėl „darbiečių“ neliečiamybės ketina apsispręsti tik po prokuroro kreipimosi ir parlamentinės komisijos išvadų.