Kas laimės šį konkursą ir vadovaus didžiausiam Lietuvos teatrui, turėtų paaiškėti tą pačią dieną.

Buvo planuota konkursą rengti praėjusį penktadienį, spalio 20-ąją, tačiau jis buvo atidėtas, kadangi spalio 18-ąją vykusiame Seimo Kultūros komiteto posėdyje Seimo narys Vytautas Juozapaitis pareiškė, kad turi informacijos apie pretendentus, kuri, kaip jis pats pripažino, yra konfidenciali.

Kultūros ministerija, nuogąstaudama, ar galimas konfidencialios informacijos nutekėjimas nesutrukdys konkurso procedūroms ir jų skaidrumui, paprašė V. Juozapaičio atsakyti, iš kur jis gavo šios konfidencialios informacijos. Taip pat Seimo nario paprašyta nurodyti asmenis, kurie tą informaciją suteikė, ir ar jis yra kaip nors susijęs su kuriais nors pretendentais į LNOBT vadovo pareigas.

Dėl to ministerija nusprendė konkursą į LNOBT vadovo postą nukelti, tačiau nepaviešino, kad jis vyks jau pirmadienį.

Tad kodėl jį nuspręsta rengti pirmadienį, tiksliai neišsiaiškinus apie V. Juozapaičio turimą konfidencialią informaciją? Tiesa, V. Juozapaitis paviešino savo aiškinimą, tačiau iš jo nieko negalima suprasti.

„Su konkursu paskubėti mus įpareigoja konkursų į nacionalinių, valstybinių ir savivaldybių teatrų ir koncertinių įstaigų vadovų pareigas tvarkos aprašas. Pagal šį aprašą, konkursą turime surengti iki spalio 24 dienos.

Seimo narys V. Juozapaitis viešojoje erdvėje pareiškė, jog jo teiginiai apie turimą konfidencialią informaciją tebuvę hipotetiniai. Neturint jokių patikimų duomenų apie nutekėjusią konfidencialią informaciją, ministerija konkursą pirmadienį pratęsė“, - sakė kultūros ministrės Lianos Ruokytės-Jonsson patarėjas Viktoras Bachmetjevas.

Kada baigsis 13 val. prasidėjęs konkursas, jis negalėjo pasakyti. Kandidatų atrankos komisija pirmiausia kalbasi su kiekvienu kandidatu. Tada komisija posėdžiaus - rinks patį tinkamiausią.

Seimo Kultūros komiteto pirmininkas, „valstiečių“ vadovas Ramūnas Karbauskis pirmadienį kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją, prašydamas įvertinti V. Juozapaičio elgesį, o jo domėjimąsi „konfidencialia su konkursu susijusia informacija“ įvertino kaip kišimąsi į konkursą.

Kandidatų LNOBT generalinio direktoriaus pareigoms eiti yra devyni. Iš pradžių buvo 11, bet du neatitiko kvalifikacinės kategorijos - nemokėjo valstybinės, lietuvių, kalbos.

Nuo birželio laikinai LNOBT vadovauja projektų valdymo specialistas Sigitas Žutautas. Jis pakeitė 15 metų teatrui vadovavusį Gintautą Kėvišą, kurį kultūros ministrė atleido iš pareigų dėl supainiotų viešųjų ir privačių interesų. Vėliau šį interesų konfliktą patvirtino teismas.

S. Žutautas yra viešai pareiškęs, kad dalyvauja konkurse į LNOBT vadovo postą.