Istorijoje – dvi dalys

Vis tik ekspertas mano, kad šiai situacijai skirta gerokai per daug dėmesio.

„Aš manau, kad situacija per daug sureikšminama. Tokia profesija – reikia pripažinti, kad tu nuolat dirbi chaoso sąlygomis“, – laidos pradžioje sakė pašnekovas.

Spaudos konferencijos metu, aiškindamas situaciją, A. Veryga sakė, jog su juo nebuvo tariamasi dėl informacijos viešinimo.

„Aš manau, kad šioje situacijoje yra dvi dalys: viena – kaip ponas Malinauskas pasitraukė ir kaip tai įvyko, kitas dalykas – dėl ko pasitraukė. Aš tikrai nenorėčiau vartoti tokių stiprių žodžių kaip „cenzūra“, nes bet kurios krizės metu yra toks dalykas kaip informacijos valdymas, o tai skiriasi nuo ribojimo. Valdymas reiškia, kad kiek įmanoma reikėtų informaciją koreguoti būtent su tikslu nesukelti panikos, tačiau tai nereiškia, kad nesukelsime panikos nieko nesakydami.

Kęstutis Gečas

Šiuo atveju informacija turi sklisti, turi būti komentatorių, gydytojų ir pan. Bet pono Malinausko ir krizės valdytojų vietoje tikrai neleisčiau visiems ir kiekvienam gydytojui tai komentuoti. Ribojimas nėra žodžio laisvės paneigimas, ribojimą turiu omenyje kaip kokybiškos informacijos skleidimą. Jeigu tu bet kuriam gydytojui duosi teisę komentuoti apie koronavirusą, tai yra blogai, nes vieni išmano geriau, kiti blogiau. Reikia tam tikrų ekspertų, kurie galėtų visada būti prieinami žiniasklaidai, nuolat domėtųsi ir nešnekėtų bet ko“, – aiškino jis.

Aš manau, kad šioje situacijoje yra dvi dalys: viena – kaip ponas Malinauskas pasitraukė ir kaip tai įvyko, kitas dalykas – dėl ko pasitraukė. Aš tikrai nenorėčiau vartoti tokių stiprių žodžių kaip cenzūra ar informacijos ribojimas, nes bet kurios krizės metu yra toks dalykas kaip informacijos valdymas, o tai skiriasi nuo ribojimo.
K.Gečas

Prabilo apie klaidas

Daugelis kritikuoja, kad šiuo metu visuomenėje dėl koronaviruso yra itin daug informacijos, kuri kai kuriems sukelia daug nerimo ar net panikos. Kaip pabrėžia ekspertas, informacijos tikrai užteko.

„Niekas to nežino. Aš, kaip paprastas žmogus ir niekaip nesusijęs su medicina, išskyrus tai, kad esu pacientas, galiu pasakyti, kad man jos (informacijos) pakako. Turėkime omenyje, kad, kalbant apie koronavirusą, mes turime du didžiulius informacijos šaltinius. Vienas yra lietuviška terpė – gydytojai, politikai ir mes patys. Taip pat yra užsienio žiniasklaida, kuri generuoja per feisbuką ir kitus kanalus. Turime suprasti, kad lietuviška informacija tikrai pakankama – tūlam lietuviui svarbu žinoti, kas vyksta, kur yra židiniai, ar yra pakankamai apsaugos priemonių“, – tikino K. Gečas.

Pasiteiravus, ar nebus blogiau, jeigu neturėsime vieno žmogaus, kuris teiks informaciją, pašnekovas pabrėžė, jog reikalingas labiau centralizuotas valdymas. Anot jo, „Malinauskas turėjo paklusti Verygai“.

„Tai labai priklauso nuo susitarimo. Tradiciškai esant krizei egzistuoja du komentatoriai: grupės vadovas (ministras) ir atstovas spaudai. Tačiau abi šios pozicijos turi aiškiai suvokti savo vietą. Man teko peržiūrėti trumpą spaudos konferenciją, kurioje ponas Skirmantas Malinauskas stovi su Veryga ir ponas Malinauskas praneša apie savo pasitraukimą. Spręsdamas tik iš šito reportažo, aš galiu sakyti, kad Malinauskas šiek tiek pervertino savo poziciją. Šiaip jau bosas šiuo atveju yra Veryga, ir Malinauskas turi jam paklusti. O ką reiškia paklusti? Su juo viską suderinti ir gauti leidimus. Jeigu Veryga leidžia jam kalbėti, jis kalba, jeigu neleidžia, tada nekalba. Tiesiog taip turi būti, o tai, kas vyko šiandien, yra minusas, nes vadinamieji „nešvarūs marškiniai“ buvo išnešti į viešumą“, – kalbėjo jis.

Nenustebtų, jeigu Malinauskas eitų į politiką

Tiesa, ekspertas nenustebtų, jeigu S. Malinauskas ateityje nuspręstų žengti į politiką.

Komunikacijos žmonės, mano nuomone, visada yra šešėlyje. Mes negalime būti žvaigždės. Mes visada dirbam kažkam – kažkas yra užsakovas, vadovas, klientas. Mes visada liekame šešėlyje, išskyrus atskirus atvejus, kai yra daugiau mūsų industrijos reikalai.
K.Gečas

„Sprendžiant iš paskutinių kelerių metų ir jo veiksmų, – nenustebčiau. Visgi jis turi labai daug patirties komunikacijos srityje. Nesakau, kad jis tikrai turi vietos ir būtų geidžiamas žmogus užimti komunikacijos poziciją, bet ketveri metai išugdo komunikacijos žmones“, – svarstė jis.

Paklausus, ar išėjimas su trenksmu nepakenks S. Malinauskui, komunikacijos specialistas tikino, jog tikrai nepadės.

„Tai tikrai nepadeda. Komunikacijos žmonės, mano nuomone, visada yra šešėlyje. Mes negalime būti žvaigždės. Mes visada dirbam kažkam – kažkas yra užsakovas, vadovas, klientas. Mes visada liekame šešėlyje, išskyrus atskirus atvejus, kai tai yra daugiau mūsų industrijos reikalai“, – aiškino jis.

Malinauskas premjero patarėju nedirbs nuo penktadienio

Skirmantas Malinauskas premjero Sauliaus Skvernelio patarėju nedirbs nuo penktadienio, pranešė Vyriausybė.

Skirmantas Malinauskas

Pranešime teigiama, kad ministras pirmininkas neturi jokių priekaištų savo komandos nariui, dėkoja jam už nuveiktus reikšmingus darbus įvairiose srityse ir linki sėkmės.

Pranešime taip pat priduriama, kad tai – asmeninis patarėjo apsisprendimas, kurį premjeras gerbia.

„Esu dėkingas S. Skverneliui už pasitikėjimą. Visada jį rėmiau ir remsiu. Esu dėkingas už galimybę dirbti jo komandoje. Susiklosčius aplinkybėms priėmiau sprendimą, kurį turėjau priimti“, pranešime teigė S. Malinauskas.

Jis apie pasitraukimą dėl konflikto su sveikatos apsaugos ministru Aurelijumi Veryga žurnalistams Vyriausybėje pranešė antradienio rytą.