Tokios sankcijos sulaukė už savaitraščio leidybą Lietuvoje atsakingos bendrovės „LK massmedia“ direktorė Jolanta Andrejeva.

Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėja Nida Vigelienė paskelbė, kad 35 metų J. Andrejevai turi būti skirta sankcijoje numatyta minimali bauda – bendrovės vadovė atsakomybėn buvo patraukta pirmą kartą, be to, „iš karto po pažeidimo fiksavimo ėmėsi veiksmų nutraukti daromą teisės pažeidimą“.

Teismo paskelbtas nutarimas dar negalutinis – J. Andrejeva arba administracinio teisės pažeidimo protokolą surašiusi Vilniaus apskrities policija jį dar galės skųsti apeliacine tvarka Vilniaus apygardos teismui.

Bylos duomenimis, pažeidimo protokolas J. Andrejevai buvo surašytas dėl to, kad ant savaitraščio „Komsomolskaja pravda v Litve“ viršelio buvo vaizduojama sovietinė atributika. Ji nuo leidinio buvo panaikinta, kai apie tai pranešė naujienų portalas DELFI.

Rusijoje leidžiamam laikraščiui Lietuvoje atstovaujanti J. Andrejeva sutiko su padarytu pažeidimu – ji nurodė, kad 3 tūkst. egzempliorių tiražu leidinys spausdinamas pagal licencijavimo sutartį su leidybos namais Rusijoje, todėl Lietuvoje jau gaunamas visas laikraštis, paruoštas PDF formatu.

Jos teigimu, ir anksčiau ant laikraščio viršelio prie pavadinimo buvo spausdinami sovietinė atributika.

„Nežinojome, kad darome kažką neteisėto ir neleistino, laikėme šiuos ženklus kaip logotipą, – teisme sakė bendrovės direktorė. – Kai sužinojome apie pažeidimą, iš karto paprašėme leidyklos Rusijoje pašalinti draudžiamus simbolius, dabar jau laikraščiai spausdinami be tos atributikos“.

Pasak jos, „Komsomolskaja pravda“ leidėjai nurodė, kad prie pavadinimo spausdinami Lietuvoje draudžiami ženklai yra „jų laimėjimo simboliai ir jie juos naudoja gerbdami savo buvusius darbuotojus“.

Pasak J. Andrejevai atstovavusio advokato Viačeslavo Pavlovo, ant viršelio vaizduojamais ordinais buvo apdovanotas laikraštis.

„Tie ženklai Rusijoje nėra draudžiami, laikraštis tik parodo savo nuopelnus“, – advokato teigimu, laikraštį platinanti bendrovė „jokios ideologijos nedemonstravo“.

Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos rašte teismui nurodyta, kad Rusijoje leidžiamame laikraštyje ir jo pavadinime yra naudojami tam tikri komunistiniai simboliai: SSRS vėliava su herbu, sovietinio kūjo ir pjautuvo ženklas, sovietinės raudonos penkiakampės žvaigždės ženklas ir (ar) jų pagrindu sudaryti ženklai.

„Nežiūrint į tai, kad išvardinti ženklai yra naudojami visuomenės informavimo priemonėje (šalia jos pavadinimo ar kaip pavadinimo dalis), šių draudžiamo turinio ženklų demonstravimas konkrečiu atveju nėra niekaip susijęs su tikslu informuoti visuomenę apie istorinius ir dabarties įvykius, totalitarinius rėžimus ar kitas sritis, patenkančias į įstatymo išimčių  sąrašą“, – nurodė tarnybos atstovai.

Pasak bylą išnagrinėjusio teismo, J. Andrejeva privalėjo kontroliuoti teisės aktų įgyvendinimą bendrovės veikloje.

„Teismas kritiškai vertina pažeidėjos paaiškinimą, kad ji nežinojo, jog daro kažką neleistino, kadangi priėmus įstatymo nuostatas, draudžiančias sovietinės atributikos naudojimą ir propagavimą, apie tai buvo pradėta diskusija žiniasklaidos priemonėse, ir J. Andrejeva, būdama visuomenės informavimo veikla užsiimančios bendrovės vadove, negalėjo apie tokio pobūdžio diskusiją negirdėti, net jei ir nebuvo susipažinusi su konkrečiomis įstatymo normomis“, – pažymima teismo nutarime.

Teismo teigimu, įsigaliojus įstatymui „Komsomolskaja pravda v Litve“ platinančios bendrovės vadovė privalėjo kreiptis į leidinio redakciją Rusijoje ir informuoti apie teisės aktų reikalavimus Lietuvoje – leidinys turi būti publikuojamas nepažeidžiant Lietuvos teisės aktų reikalavimų.

„Vien tas faktas, kad po administracinio teisės pažeidimo protokolo surašymo leidinys buvo pradėtas leisti be ženklų su komunistine simbolika tituliniame puslapyje, rodo, kad J. Andrejeva ir turėjo priemonių, ir galėjo užtikrinti, jog leidinio apipavidalinimas nepažeistų teisės aktų reikalavimų“, – pabrėžė teisėja N. Vigelienė.