Prokuratūra ir nukentėjusysis prokuroras Irmantas Mikelionis buvo apskundę K. Komskio ir V. Vasiliausko išteisinimą piketo byloje.

Apeliacinio teismo teisėjas Kęstutis Jucys trečiadienį paskelbė, kad abu skundai atmetami, paliekamas galioti išteisinamasis nuosprendis.

„Esminis motyvas, ką ir nustatė pirmos instancijos teismas – išteisintieji neturėjo tyčios paveikti prokurorą konkrečioje byloje, jų tikslas buvo atkreipti prokurorų dėmesį į, jų nuomone, daromus trūkumus ir pažeidimus bylose, nesutikimą jie išreiškė akcija prie prokuroro namų. Piketo plakatuose naudoti išsireiškimai yra bendro pobūdžio, nesusiję su konkrečia byla“, – per posėdį sakė teisėjas K. Jucys.

Jis mano, kad V. Komskis ir V. Vasiliauskas galbūt galėjo pažeisti Administracinių nusižengimų kodekso normas, tačiau jų veiksmai negali būti vertinami pagal baudžiamąjį įstatymą.

„Valio, baigėm šitą epopėją“ ,– neslėpė džiaugsmo dėl Apeliacinio teismo verdikto į posėdį atvykęs V. Vasiliauskas. Atmetus skundus, išteisinamasis nuosprendis įsiteisėjo, tačiau per tris mėnesius dar gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Birželio 21 dieną Vilniaus apygardos teismas abu buvusius Seimo narius „tvarkiečius“ visiškai išteisino dėl kaltinimų trukdžius prokuroro veiklai.

Abu kaltinamieji buvo išteisinti, kaip nepadarę veikos, turinčios nusikaltimo požymių.

Su Vilniaus apygardos teismo nuosprendžiu prokuratūra nesutiko ir Apeliacinio teismo prašė abu buvusius parlamentarus pripažinti kaltais, skiriant po 12,5 tūkst. eurų baudas.

K. Komskis ir V. Vasiliauskas kaltinti tuo, kad, veikdami kartu su Seimo nariu Petru Gražuliu, trukdė prokurorui vykdyti savo pareigas ikiteisminiame tyrime dėl partijos „Tvarka ir teisingumas“ tuomečio pirmininko Rolando Pakso ir dienraščio „Lietuvos rytas“ redaktoriaus Gedvydo Vainausko prekybos poveikiu. Seimas 2017 metais nesutiko leisti patraukti P. Gražulį baudžiamojon atsakomybėn, todėl prieš teismą stoto tik du parlamentarai.

Generalinės prokuratūros prokuroras Irmantas Mikelionis 2016 metų kovo 1 dieną spaudos konferencijoje pranešė, kad prokuratūra planuoja kreiptis į Europos Parlamentą ir prašyti panaikinti partijos „Tvarka ir teisingumas“ tuomečio vadovo R. Pakso, Europos parlamento nario, teisinę neliečiamybę.

Kitą dieną Seime vykusioje spaudos konferencijoje Seimo narys P. Gražulis pranešė žiniasklaidos atstovams apie planuojamą piketą prie prokuroro šeimos gyvenamosios vietos. Tą pačią dieną surengtame pikete prie prokuroro namų K. Komskis laikė iškabą „Mikelioni, tramdyk STT!“, o V. Vasiliauskas – „Mikelionis + Urbonavičius = SAVIVALĖ“, atsakinėjo į žiniasklaidos atstovų klausimus.

Vilniaus apygardos teismas išteisinamajame nuosprendyje konstatavo, kad ikiteisminį tyrimą baudžiamojoje byloje organizavo ir jam vadovavo ne prokuroras I. Mikelionis, bet prokuroras Gedgaudas Norkūnas. Būtent pastarasis prokuroras turėjo teisę ikiteisminį tyrimą nutraukti.

„Todėl nukentėjusiajam I. Mikelioniui neįmanoma buvo sutrukdyti atlikti ar pakreipti R. Paksui palankia linkme ikiteisminį tyrimą, kurio jis nei organizavo, nei jam vadovavo“, – paskelbė teismas.

Už trukdymą prokuroro veiklai Baudžiamajame kodekse numatyti viešieji darbai, bauda, laisvės apribojimas arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

K. Komskis ir V. Vasiliauskas savo kaltę neigė ir sakė esantys nepagrįstai persekiojami dėl savo pilietinės pozicijos.

Valstybės kaltintojas prokuroras S. Barsulas yra pažymėjęs, kad prokurorams negali būti daromas joks spaudimas: politinis, socialinis, psichologinis.

Prokuratūros manymu, piketu buvo sukeltas nesaugumo jausmas I. Mikelionio šeimai. V. Vasiliauskas su I. Mikelionio sutuoktine anksčiau yra dirbę toje pačioje darbovietėje, todėl žinojo šeiminę padėtį, nepilnamečius vaikus.