„Šiais metais trijuose kompiuteriuose buvo rasta Rusijos šnipinėjimo įranga“, - BNS ketvirtadienį sakė R.Černiauskas.

Jis negalėjo nurodyti institucijų, kurių kompiuteriuose buvo rasta ši įranga, nes tai įslaptinta informacija.

„Ji (programinė įranga) renka slaptažodžius, renka dokumentus ir siunčia į Rusiją. (...) Tie trys kompiuteriai siuntė duomenis (...) Rusijos žvalgybos institucijoms arba su Rusijos šnipinėjimo veikla siejamais rusiškais interneto adresais“, - kalbėjo kibernetinio saugumo centro direktorius.

R.Černiausko teigimu, šnipinėjimo įranga valstybinių institucijų kompiuteriuose buvo rasta pirmoje šių metų pusėje.

Pareigūno žiniomis, įranga per neapdairumą į kompiuterius pateko per USB laikmenas.

„Tai reiškia, kad kažkuris darbuotojas gan neatsargiai įdėjo laikmeną, kurioje buvo ta šnipinėjimo programa“, - sakė jis.

Panaši įranga pernai buvo rasta viename kompiuteryje.

Kaltinimai dėl Rusijos kompiuterinių atakų

DELFI primena, kad JAV žiniasklaida neseniai pranešė apie slaptas CŽV išvadas, kad Maskva stengėsi pakreipti rinkimų kampaniją D.Trumpo naudai ir pakenkti demokratų kandidatei, buvusiai valstybės sekretorei Hillary Clinton, todėl nutekino pavogtus Demokratų partijos dokumentus.

Respublikonai senatoriai Johnas McCainas ir Lindsey Grahamas, taip pat demokratai Chuckas Schumeras ir Jackas Reedas paragino atlikti abiejų partijų vadovaujamą tyrimą, įskaitant viešas liudytojų apklausas, kad būtų nustatyta, kas įvyko, ir kad būtų pašalinta grėsmė, jog „kibernetinės atakos, vykdomos užsienio vyriausybių, kels pavojų mūsų nacionaliniam saugumui“.

J. McCainas sakė televizijai CBS, kad dėl minėtų kompiuterinių atakų nekyla „jokių abejonių“.

Pasak senatoriaus, planuojamas tyrimas turėtų apimti jėgos struktūras, žvalgybos bendruomenę ir Kongreso užsienio ryšių komitetus, kad išaiškėtų tikroji padėtis.

D. Trumpas jau seniai kėlė nerimą kai kuriems respublikonams savo raginimais siekti glaudesnių ryšių su Maskva, kurie dabar yra pašliję labiausiai nuo Šaltojo karo pabaigos. Šie išrinktojo prezidento pasiūlymai iš esmės kertasi su Vašingtone vyraujančiu įsitikinimu, kad Rusijos politika tebekelia grėsmę pasaulio saugumui.