Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybai šeima buvo žinoma, abu tėvai gydėsi nuo priklausomybių. Tačiau tarnyba pabrėžia, kad motina kūdikiu rūpinosi, todėl jai leista auginti vaiką, o šeima stebėta.

Santariškių vaikų ligoninės medikai jau nuo pirmadienio kovoja dėl 3 su puse mėnesio mergaitės gyvybės. Ji atvežta gilioje komoje, su sutrikusiu kvėpavimu.

„Atlikti reikalingi veiksmai gyvybei gelbėti ir pagal visus tyrimus yra (nustatytas – LRT.lt) supurtyto vaiko sindromas. Vaiką apžiūrint konstatuotos kelios kraujosrūvos kūne. Jis yra dirbtinai ventiliuojamas, prognozė nėra aiški“, – LRT TELEVIZIJAI sako VUL Santaros klinikų Vaikų intensyviosios terapijos sk. vedėja Vilmanta Burokienė.

Medikai sako, kad artimiausios dienos mergaitei bus lemiamos. Tačiau net ir atsigavus, padariniai gali likti visam gyvenimui.

Ligoninėje prie mergaitės nuolat budinti motina pasakoja, kad dukrą galėjo sužaloti jos tėvas, kai ji buvo poliklinikoje. Vos grįžus dar laiptinėje sutiko vyrą ir medikus jau su kūdikiu ant rankų.

„Aš sakau jam, kas atsitiko? Jis sako, kūdikis užspringo. Atvykus, paaiškėjo, kad jis yra supurtytas, išsiliejęs kraujas į smegenis, jis sako, kad kūdikis užspringo, jis supurtė apvertęs už kojų“, – pasakoja motina Aušrinė.

Moteris tikina, kad 26-erių vyras anksčiau prieš vaiką nesmurtavo, tačiau prisipažįsta, kad prieš ją kelis kartus naudojo jėgą, dėl to pradėtas ikiteisminis tyrimas. Buvo ir išsiskyrę, tačiau prieš kelias savaites susitaikė. Moteris sako patikėjusi, kad jis pasikeitė, nebevartos narkotikų, susirado darbą.

„Dėl to ir buvo mūsų nesutarimai, nes grįždavo apsvaigęs, o man pasakius, kad jis yra neblaivus, pakeldavo ranką, mušdavosi. Grįždavo keistas, bet nesuprantama, ar tikrai apsvaigęs, nes sakydavo, kad yra pavargęs po darbo. Bet kai tuos du kartus mačiau, kad tikrai apsvaigęs, kad kosmose, pasakiau tai jam. Jis pradėjo muštis ir išsiskyrėme. Bet prieš dvi savaites susitaikėme, patikėjau, bet va, praėjo dvi savaitės ir toks įvykis“, – teigia ji.

Aušrinė tikina, kad ne tik tėvas, bet ir ji gydosi nuo priklausomybių, todėl šeimą tarnybos stebi vos gimus dukrai. Socialinis darbuotojas namuose lankėsi kas savaitę, o tarnybos priekaištų neturėjo.

„Šiandien atvyks socialinis darbuotojas, kuris lankėsi iki šiol, buvo visas gerai, geri atsiliepimai, nebuvo jokių įvykių, jie lankydavosi kartą per savaitę“, – LRT TELEVIZIJAI atskleidžia Aušrinė.

Vaiko teisių apsaugos tarnyba patvirtina, kad abu mergaitės tėvai turėjo problemų su priklausomybėmis, bet esą grėsmės vaikui neįžvelgė. Todėl ir šeimą stebėti dažniau nei kartą per savaitę nebuvo reikalo.

Motina gydėsi, rūpinosi vaiku, nebuvo informacijos, kad jam būtų kilusi grėsmė. Buvo priskirtas pirmas grėsmės lygis, tai yra, kai šeima gali auginti vaikus, bet jai teikiamos paslaugos.

Policija dėl kūdikio sužalojimo pradėjo ikiteisminį tyrimą. Daugiau informacijos pareigūnai žada pateikti po pietų.

4 mėnesių mergaitė yra vienintelis vaikas šeimoje.