Teisingumo ministerija BNS patvirtino, kad ekspertų delegacija Lietuvoje lankysis rugsėjo 5–15 dienomis.

„Vizitas prasidėjo, bet mes negalime jo komentuoti“, – BNS sakė Teisingumo ministerijos atstovas Sergejus Tichomirovas.

Vizito taip pat nekomentuoja Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, Generalinė prokuratūra.

„Tos organizacijos principas yra tas, kad vizito formatas ir turinys yra konfidenciali informacija“, – BNS sakė Generalinės prokuratūros atstovė Elena Martinonienė.

Komiteto delegacija turėtų ne tik susitikti su oficialiais pareigūnais, bet ir lankytis keliose įkalinimo ir neįgaliųjų globos įstaigose.

„Vizito metu delegacija gali bet kuriuo metu vykti į bet kurią laisvės atėmimo vietą ir judėti jose be apribojimų“, – BNS anksčiau teigė Teisingumo ministerija.

„Vizito programos detalizuoti negalime, nes, kaip ir Seimo kontrolieriai, vykdantys laisvės suvaržymo vietų stebėseną, neskelbia apie vietas, kuriose lankysis, taip ir CPT tokios informacijos neteikia, kad užtikrintų tikrinimų efektyvumą“ – BNS nurodė Seimo kontrolierių įstaigos atstovas Vytautas Valentinavičius.

Pastarąjį kartą komiteto delegacija Lietuvoje lankėsi 2012 metų pabaigoje ir 2014 metais paskelbtoje ataskaitoje kritikavo Lietuvoje paplitusią praktiką laikyti asmenis policijos areštinėse ir sąlygas jose, taip pat kalėjimų perpildymą.

CPT teisė atlikti patikrinimo procedūras Lietuvos areštinėse, kalėjimuose ir kitose įstaigose, kuriose gali būti laikomi asmenys, kurių laisvė yra apribota, yra numatyta Europos konvencijoje prieš kankinimą ir kitokį žiaurų, nežmonišką ar žeminantį elgesį ir baudimą, kuri Lietuvos atžvilgiu įsigaliojo 1999 metų kovo 1 dieną.

Konvencija numato asmenų, iš kurių laisvė atimta, apsaugą, o jos užtikrinimui tarptautiniu mastu taikomos prevencinės priemonės – laisvės atėmimo vietų inspektavimas.

Pagal vertintojų delegacijos pateiktas išvadas, komitetas valstybėms teikia rekomendacijas ir pasiūlymus dėl tikrintose įstaigose laikomų asmenų teisių apsaugos.