„Keičiasi tai, kad nebus baudžiamosios atsakomybės už nedidelio kiekio kanapinių medžiagų turėjimą savo reikmėms be tikslo platinti“, – Eltą informavo TTK pirmininkas Stasys Šedbaras.

Įstatymo projekte numatoma, kad baudos už mažo kiekio kanapinių preparatų turėjimą be tikslo juos platinti siekia nuo 30 iki 250 eurų, jei asmuo su šiomis medžiagomis. Tuo tarpu pakartotinai su šiomis medžiagomis sulaikytiems asmenims būtų taikoma nuo 250 iki 400 eurų bauda.

„Galbūt komiteto posėdyje bus siūloma kažką koreguoti, per klausymus buvo minima, kad galbūt per didelė ta suma yra, tačiau žinau iš kai kurių kolegų, kad jie galbūt ir sutiktų palaikyti šį projektą, jeigu baudos būtų gerokai padidintos“, – sakė S. Šedbaras.

„Tai čia reikia ieškoti kažkokio kompromiso. Ne bauda čia turbūt svarbiausias dalykas yra, o pagalba tam žmogui, kuris vartoja“, – pridūrė jis.

Už kanapių gaminimą, perdirbimą, įsigijimą, laikymą, gabenimą ar siuntimą be tikslo parduoti ar platinti baudžiama bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų. Laisvės atėmimas pagal BK netaikomas jei medžiagos kiekis nedidelis, pagal Sveikatos ministerijos rekomendacijas – iki 5 gramų.

Kanapių laikymas su tikslu platinti baudžiamas nuo 2 iki 8 metų laisvės atėmimu. Esant dideliems (>500g) arba labai dideliems kiekiams (>2 500g) bausmė didėja atitinkamai iki 8-10 ir 10-15 metų. Pagal esamą tesimų praktiką pasidalinimas marihuanos suktine jau yra platinimas, o jei asmuo pasidalina suktine su nepilnamečiu, gali grėsti nuo 3 iki 12 metų laisvės atėmimas.

ELTA primena, kad Laisvės frakcija Seimui teikė projektą, kuriuo buvo siūloma perkelti bausmes už mažą narkotinių medžiagų kiekį be tikslo platinti iš Baudžiamojo kodekso (BK) į Administracinių nusižengimų kodeksą (ANK). Visgi šiam projektui palaikymo Seime neužteko.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)