Anot pašnekovo, Vyriausybė negali įvesti komendanto valandos.

„Reikia pradėti nuo pradžių. Pradžia yra tokia, kad galimybė įvesti komendanto valandą yra dviem atvejais – arba įvedant nepaprastąją padėtį, kurią įveda Seimas su prezidentu, arba – karinę padėtį. Ji įvedama atitinkamų institucijų, bet ne Vyriausybės.

Kitaip tariant, Vyriausybė įvesti komendanto valandos taip, kaip ji yra suprantama pagal Lietuvos Respublikos įstatymus, neturi teisės pati savaime“, – aiškino jis.

A. Veryga praėjusią savaitę užsiminė, kad komendanto valanda šiuo metu nėra tikslinga. Geriau galvoti apie sprendimus, kurie apribotų žmonių patekimą į didžiuosius prekybos centrus savaitgaliais.

V. Nekrošius Žinių radijo eteryje teigė, kad komendanto valanda, pagal ją apibrėžiančius įstatymus, yra tik paros laikas, ne savaitės.

„Komendanto valanda pagal nepaprastosios padėties įstatymą apibrėžiama taip: komendanto valanda yra paros laikas, ne savaitgaliai, kai teritorijoje, kurioje yra įvesta nepaprastoji padėtis, draudžiama būti viešose vietose be specialaus leidimo.

Pasakymas, kad visi ją supranta skirtingai, yra iš esmės neteisingas, tai suprantama vienodai. Kitaip tariant, yra tam tikras paros laikas, tarkime, nuo 22 valandos vakaro iki 6 valandos ryto, kai turi sėdėti namie arba kur nors patalpose ir nesirodyti gatvėse be specialaus leidimo“, – aiškino jis.

„Visa kita, kas yra girdima, nėra komendanto valanda“, – pabrėžė V. Nekrošius.

VU akademikas aiškino, jog Vyriausybė valdyti koronaviruso plitimą gali greičiau pasitelkusi karantiną apibrėžiančių priemonių.

„O kas susiję su karantino sąvoka, ir užkrečiamų ligų profilaktikos įstatymu numatyta, – gali būti ribojami žmonių judėjimai, tai yra gali būti ribojami arba laikinai uždraudžiami renginiai ar kitokie daugiau nei dviejų žmonių susibūrimai. Toliau – galima riboti arba laikinai uždrausti gyventojams išvykti už jų gyvenamosios savivaldybės ribų. Ir taikyti laikiną gyventojų perkėlimą. Ką gali Vyriausybė, tai pasirinkti vieną iš trijų“, – sakė jis.

„Tai yra ilgas procesas. (…) O greiti pokyčiai daromi karantino metu“, – teigė ekspertas.

Jis teigė, kad būtent taip ir turėtų būti apibrėžti galimi ribojimai dėl prekybos centrų lankymo tam tikromis valandomis. Bet tai nėra komendanto valanda.

„Komendanto valandai įvesti reikėtų labai sunkios situacijos“, – Žinių radijo eteryje praėjusią savaitę sakė V. Nekrošius.

Delfi primena, kad per praėjusią parą Lietuvoje buvo nustatyti 1136 nauji koronaviruso atvejai, užfiksuota dar 13 mirčių.