Smūgiuoja atgal

Okupantai giriasi frontą per kelias dienas neva pastūmėję 2 kilometrus į vakarus. Bet ukrainiečiai smūgiuoja atgal.

„Toks mūsų argumentas derybose su rusais“, – viename vaizdo įraše iš apšaudymo sakė ukrainietė.

Ukrainos generalinis štabas praneša, kad Horlivkos ligoninėse gydomų sužeistų okupantų karių net trečdaliui yra nušalusios galūnės. Mat saviškius Rusija prastai aprūpina žiemine apranga.

O ukrainiečiai gynėjai ūpo nepraranda.

„Mes nusiteikę šūviui“, – juokavo Ukrainos gynėjai.

„Naujas puolimas jau prasidėjo“

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas įspėja, kad Rusijos naujas puolimas jau prasidėjo. Ir šiose logistikos lenktynėse būtina skubiai aprūpinti Ukrainą. Per dvi dienas truksiantį susitikimą Briuselyje dėl to tarsis ministrai.

„Praėjus beveik metams nuo invazijos, prezidentas Vladimiras Putinas nesiruošia taikai. Jis rengia naujus puolimus. Todėl turime ir toliau Ukrainai teikti tai, ko jai reikia laimėti ir tvariai taikai pasiekti“, – kalbėjo J. Stoltenbergas.

Karas Ukrainoje

Tuo metu ukrainiečių išvaduoto vieno miestelio gyventojai meldžia, kad ukrainiečiai frontą atlaikytų ir okupantai neateitų antrą kartą. Nes tai, ką jie patyrė – artimųjų netektis ir kankinimus, vėl nebeištvertų.

„Tai buvo skausminga ir baisu. O aš taip noriu taikos. Gimiau per karą, mirsiu per karą. Kam? Kodėl?“ – kalbėjo moteris.

Propagandai vis sunkiau imituoti pergales

O rusų propagandistams vis sunkiau imituoti pergales, ypač, kai vasarį prie Vuhledaro į orą išlėkė elitinė jūrų pėstininkų brigada. Anot „Politico“ 155–ąją brigadą rusams jau tekę pildyti tris kartus – po Irpinės ir Bučos, po nesėkmės prie Donecko, o dabar – sunaikinta prie Vuhledaro.

Bandos instinktu glaudžia rikiuote puolantys rusai tiesiog nušluoti. Ukrainos kariai prašo vakarų daugiau ginkluotės.

„Jų nuostoliai milžiniški, tuo labiau kaip šiuolaikinės armijos. Lūžis bus ne tame, kiek jie pristatys karių. O tame kiek mes gausime modernios įrangos iš vakarų. Ir galėsime paruošti rezervus, o paskui pereiti į kontrpuolimą“, – kalbėjo Ukrainos kariuomenės atstovas Serhij Čerevatyj.

Danija skelbia perdavusi Ukrainai visas savo savaeiges haubicas CAESAR.

Karas Ukrainoje

Ne tik Ukraina

O grobuoniški Kremliaus planai vien Ukraina neapsiriboja. Moldovos prezidentė pareiškė, kad Rusija jos šalyje planuoja įvykdyti perversmą.

„Diversantai iš Rusijos ir Baltarusijos, Serbijos ir Juodkalnijos per protestus planuoja užimti administracinius pastatus. Jų tikslas – nuversti Vyriausybę ir į valdžią atvesti Kremliui lojalius žmones“, – kalbėjo Moldovos prezidentė Maia Sandu.

Berlusconi pareiškimai

Tuo metu audrą dėl vakarų paramos Ukrainai kursto buvęs Italijos premjeras Silvio Berlusconis. Skandalingasis V. Putino draugas išpeikė dabartinę premjerę Giorgia Meloni, kam ši susitiko su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskio Briuselyje. S. Berlusconi iškoneveikė ir patį V. Zelenskį.

„Jeigu būčiau premjeru, nevykčiau kalbėtis su V. Zelenskiu, juk matote, kaip yra niokojama jo šalis, žūsta jo kariai ir civiliai. Būtų užtekę, kad jis nepultų dviejų Donbaso autonominių respublikų ir karo nebūtų buvę. To pono elgesį vertinu labai, labai neigiamai“, – kalbėjo buvęs Italijos premjeras S. Berlusconi.

Silvio Berlusconi, Vladimiras Putinas

Kyjivas į tokius žodžius rėmė atgal. Priminė, jog 2010 metais S. Berlusconis net bučiavo rankas Libijos diktatoriui, o dabar mėgina bučiuoti kruvinas V. Putino rankas.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: