Susirūpinę praeiviai užfiksavo tokias linksmybes ir suskubo informuoti nepriklausomą žurnalistę Neringą Tuškevičienę, kuri savo ruožtu pasidalino nuotraukomis su Delfi.

Rajono merė Živilė Pinskuvienė dar prieš kelias dienas savo feisbuko paskyroje pasidalino naujiena, kad į miestą atvyksta „kalėdomobilis“, o savivaldybė kiek anksčiau skelbė apie Kalėdų eglės įžiebimą ir mažomis raidėmis plakato apačioje prašė susirinkusių laikytis saugumo taisyklių.


Pirmadienio rytą susisiekus su Širvintų mere Živile Pinskuviene, ši situaciją vertino ramiai, esą žmonės „nesibūriuoja šimtais“ ir laikosi taisyklių.

„Pas mus yra ir nuo savivaldybės nukreiptos kameros, situacija stebima, niekam neprireikė išrašyti net administracinės baudos. Autobusiuke yra nustatytos aiškios taisyklės, aš tikiuosi, jie to ir laikėsi. Yra po kiekvieno važiavimo dezinfekuojamas“, – komentavo Širvintų merė.

Užkrečiamųjų ligų specialisto, profesoriaus Sauliaus Čaplinsko nuomone, dabartinėje situacijoje kaip niekad reikalingas suvokimas, kad nei vienas nesame saugus.

„Koronavirusas dabar išplitęs visoje Lietuvoje ir skirtumai tarp savivaldybių egzistuoja, bet jie yra minimalūs. Užtat ir siūloma taikyti judėjimo ribojimus“, – kalbėjo S. Čaplinskas.

Merė apie koronavirusą turi „savo nuomonę“

Istorija pasidalinusi žurnalistė Neringa Tuškevičienė užsiminė, kad anksčiau merė yra pasirodžiusi renginiuose be kaukės ir netgi kvestionavusi koronaviruso pavojų.

„Buvo keletas atvejų, kai merė nedėvėjo kaukės, kuomet tai buvo privaloma. Pavyzdžiui, motinos dieną daugiavaikę mamą lankė. Mes apie tai sužinojome per žinias, kai buvo minima šis atvejis“, – komentavo N. Tuškevičienė.

Pati Ž. Pinskuvienė savo pozicijos dėl viruso pavojaus neišsakė, bet užsiminė, kad turi asmeninę nuomonę.

„Aš nenoriu vertinti, tegul vertina specialistai, turiu savo asmeninę nuomonę ir nenorėčiau jos sakyti“, – kalbėjo Širvintų rajono merė.

Profesorius Saulius Čaplinskas nesiėmė vertinti merės požiūrio, tačiau įspėjo, kad šiuo sudėtingu metu savivaldybių vadovams ypatingai svarbu užtikrinti, kad gyventojai laikytųsi visų saugumo reikalavimų ir padėti suprasti apie galimą pavojų.

„Galiu pasakyt viena, <...> priemonės dabar, kurios paskelbtos ir įsigalios nuo trečiadienio, yra adekvačios ir tiesiog reikės visiems kartu, pradedant nuo šeimų iki savivaldybių, maksimaliai užtikrinti saugumo priemonių įgyvendinimą“, – komentavo S. Čaplinskas.

Įžvelgia galimą populizmą

Koronavirusu persirgęs Širvintų savivaldybės tarybos narys Virginijus Sarpauskas nepritaria pramogoms šalia miesto eglės, o rajono vadovus vadina populistais.

„Kad žmonėms šventinė nuotaika, tai vienas dalykas, bet valdžia elgiasi kaip visiški ekscentrikai ir populistai. Jie rūpinasi savo reklama ir žinomumu, o ne žmonėmis“, – sakė V. Sarpauskas.

V. Sarpauskas pasakojo, kad ši liga yra klastingesnė nei gali pasirodyti, nes net jam, sirgusiam nesunkia viruso forma, liekamieji reiškiniai jautėsi dar ilgai.

„Tai labai bjauri liga. Labai ilga ir sunki. Aš sirgau dvi savaites, bet liekamieji reiškiniai kamavo dar tris savaites. Kai prasergi pats, tik tada supranti tuos simptomus, kurie aprašomi. Ir galvos skausmas, temperatūra, silpnumas, kaulų laužymas, žodžiu, labai bloga savijauta buvo“, – apie savo ligos išgyvenimus pasakojo Širvintų savivaldydės tarybos narys V. Sarpauskas.

Taisyklių pažada laikytis

Vyriausybė sekmadienį sugriežtino karantiną: nuo trečiadienio bus draudžiami susibūrimai viešose erdvėse, bus ribojamas judėjimas tarp miestų ir mažinamas galimas asmeninių kontaktų skaičius.

Paklausus, kokie ribojimai mieste bus taikomi nuo trečiadienio, merė tikino, esą tokie, kokie ir visoje Lietuvoje.

„Autobusiuko paprasčiausiai nebus, o Širvintų miesto gyventojai visi eglę matė, buvo ir visi saugiai, laikosi atstumų“, – sakė Ž. Pinskuvienė.

Šiuo metu Širvintų rajono savivaldybėje serga 145 asmenys, iš viso koronavirusas buvo patvirtintas 517 gyventojų.