"Mums buvo pažadėta, kad praėjusią savaitę ji bus išrašyta. Bet, deja, vaiko sveikata dar neleidžia, kad jis būtų šiandien išrašytas iš ligoninės. Dabar galbūt ir patys medikai įsitikino, kad tai yra sudėtingas ligonis, kurio sveikata svyruoja net būnant ligoninėje ir prižiūrint medikams, nepaisant jų pastangų pagerinti situaciją", - trečiadienį Seime sakė socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Angelė Bajorienė.

Padėtis socialinės globos įstaigose aptarta Seimo Socialinių reikalų komitete.

Anot viceministrės, kol kas neaišku, kur iš gydymo įstaigos išrašyta mergaitė gyvens toliau.

"Tuos variantus diskutavome ir komitetas turi savo pasiūlymų. Dabar būtų geriausia ją po ligoninės į sanatoriją išsiųsti, bet tai turbūt mano optimistinis variantas. Tada galbūt į kitus globos namus, ne čia grįžtų, dar diskutuosime su vaikų priežiūros specialistais", - teigė viceministrė.

Jos tvirtinimu, lemiamą žodį turėtų tarti vaiko teisių apsaugos specialistai, kurie įvertintų psichologinę vaiko būklę, kaip jis jaustųsi naujoje aplinkoje, jeigu būtų nuspręsta jį perkelti.

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorė Odeta Tarvydienė sakė, kad prašymų globoti minėtą mergaitę nesulaukta.

"Turbūt būtų stebuklas, jeigu būtų prašymų įvaikinti ar globoti tokios sunkios būklės vaikus", - teigė ji.

O.Tarvydienė sakė, kad sprendžiant, kur sunkiai sergančiam vaikui būtų geriausia gyventi, lems vaikų teisių tarnybų specialistų išvados ir medikų patarimai, kokių sveikatos priežiūros paslaugų tam vaikų reikia.

Vasarį į Kauno klinikas iš Akmenės rajono Ventos socialinės globos namų atvežta septynerių metų mergaitė, kuri nesvėrė nė šešių kilogramų. Medikai tvirtino, jog vaikas buvo neprižiūrėtas. Medicininio audito išvadų dėl išsekusios mergaitės, kuri gyveno Ventos socialinės globos namuose, laukiama kovo 15 dieną.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija atlikusi savo tyrimą nustatė, kad vasario 5 dieną dėl mergaitės buvo kreiptasi į medikus, vaikas išvežtas į gydymo įstaigą Šiauliuose. Ten gydytoja jį apžiūrėjo ir nurodė vežtis atgal, patardama, kaip maitinti, atlikti kitus veiksmus. Negerėjant globotinės sveikatai, vasario 6 dieną iškviesta greitoji medicinos pagalba, vaikas paguldytas į Šiaulių ligoninę, kur gydytas iki vasario 12 dienos.

Socialinės apsaugos ir darbo viceministrė A.Bajorienė yra sakiusi, jog mergaitė iš šios ligoninės išrašyta su tuo pačiu sutrikimu, su kokiu ir buvo atvežta.

"Vasario 15 dieną vėl kreipiamasi į medikus Šiauliuose, išrašomas siuntimas stacionariniam gydymui. Globos namai, aišku, aiškina, kad kontaktavo su medikais, kad tiesiog nepavyko stacionarizuoti 15 dieną. Ji į Kauno klinikas išvežta vasario 18 dieną, net po trijų dienų. Čia mums ir iškilo naujas vertinimas, kodėl globos namų administracija, konkrečiai vadovai, operatyviai nereagavo į gydytojų siuntimą stacionariniam gydymui", - teigė viceministrė.

Praėjusią savaitę mirė kitas Ventos globos namų gyventojas. Šios įstaigos direktorė Gražiną Banienė trečiadienį BNS sakė, kad 28 metų fizinių ir psichikos negalių turėjęs jų globotinis mirė būtent nuo jų. Tuo metu socialinės apsaugos ir darbo viceministrė patvirtino, kad šis jaunas vyras ligoninėje gydytas dėl to, kad esą buvo prisivalgęs kietų daiktų.

"Buvo kieto turinio daiktai. Žinomas atvejis, - trečiadienį tvirtino A.Bajorienė. - (...) Matote, tas jaunuolis, kuris yra tikrai sunkių diagnozių, dar ir su emocijų ir elgesio sutrikimais, jis tą darė ne pirmą, ne antrą ir ne dešimtą kartą. Tai sunkios ligos apraiškos."

Paklausta, ar tokiu atveju globos namuose jam pakako priežiūros, viceministrė sakė, kad tokių globotinių apsaugoti neįmanoma.

"Jo taip pat teisės yra laisvai judėti, o kietą turinį gali rasti aplinkoje. Neįmanoma apsaugoti jaunuolio, neuždarysi kambaryje, nesuriši rankų", - tvirtino ji.

Tuo metu įstaigos vadovė neigė, kad jaunuolis į gydymoą įstaigą pateko prarijęs vinių.

"Mirties diagnozės aš jums negaliu pasakyti, bet tai yra ne tai apie ką kalbama, kad prisirijo... Man jau skambino penktadienį, kad vinių prisirijo. Baikit", - BNS sakė direktorė.

"Galiu trumpai pasakyti, kad jau nebe vaikas, 28 metų jaunuolis. Į mūsų vaikus ir jaunuolius galima sudėti pusę Tarptautinės ligų ir sveikatos problemų klasifikacijos diagnozių. Šitas jaunuolis irgi yra iš tų. Ne tik proto ir psichikos, bet fizinių dalykų įvairių yra. Kadangi buvo šiek tiek problemų su tuštinimusi, jis pradėjo prasčiau valgyti, mūsų šeimos gydytojas vasario 21 dieną išrašė siuntimą ir tą pačią dieną paguldė į ligoninę. Jis išgulėjo apie dvi savaites ir ligoninėje jis mirė. Kovo 7 dieną iš ryto mums paskambino iš Šiaulių ligoninės ir pranešė, kad vaikinas mirė", - pasakojo G.Banienė.

Pasak direktorės, ją bando apšmeižti kelios iš globos namų atleistos buvusios darbuotojos.

"Prieš ketverius metus kai aš pradėjau dirbti, aš atleidau pora moterų. Buvo iškilęs skandalas. Tik pradėjusi dirbti aš atradau tramdomuosius marškinius. Išsiaiškinusi, pranešusi visoms institucijoms aš po kurio laiko merginas atleidau. Ir šiai dienai viena iš jų yra pralošusi Aukščiausiajame Teisme. Taigi tai yra šių moteriškių kerštas. Jos gyvena Ventoje. (...) Aš neginu savęs, bet faktai tokie ir kad tas istorijas kuria, tai kuria. Bet tai yra kaimo istorijos, ir kadangi Venta yra miestelis, tai ir prikuria tų istorijų. Aš žinau, kad tą informaciją jos paskleidė ir į ministeriją", - tvirtino globos įstaigos vadovė.