V. Zemlys-Balevičius siūlė įvertinti kelis dalykus: pirmas dalykas, kuris buvo išmoktas per ankstesnes bangas, kad mokiniai turi eiti į mokyklas, nes kitaip negali būti, ir antras dalykas, kad totalinis karantinas žmonėms yra negalimas.

„Dabar, kai turime šiuo du dalykus, turime žiūrėti, kas turi nutikti. Šie du dalykai yra blogiausia, kas gali nutikti. <...> Problema yra nepasiskiepiję žmonės, tai kodėl tie žmonės, kurie yra vakcinuoti, turi padėti suvaldyti atvejus nevakcinuotiems? Ta prasme, nelabai ir logikos yra.“

Dabar, jo teigimu, yra didžiulis skirtumas tarp nevakcinuotų ir vakcinuotų žmonių. Nors ir, pasak V. Zemlio-Balevičiaus, paskiepytieji gali platinti virusą, bet tai vyksta daug mažesniu mastu. Todėl, akcentavo jis, nevakcinuotai populiacijos daliai turi pirmiausia būti taikomi apribojimai.

SAM viceministrė A. Bilotienė-Motiejūnienė vis dėlto komentavo, kad iš pradžių bus mėginama išgyventi be visuotinio užsidarymo, bet taikant tam tikras priemones. Jos teigimu, tai galėtų būti privalomas kaukių dėvėjimas tam tikrose vietose, masinių renginių ribojimai.

„Nesinorėtų žmonių, kurie vakcinavosi arba turi imunitetą, visiškai uždaryti ar kažko neleisti. Maksimaliai norisi išlaikyti mokyklas kontaktiniame ugdymesi ir sveikatos sistemą. <...>. Vakcinacija yra veiksminga priemonė ir kaip ir turime tą laimės bilietą rečiau susirgti, dar rečiau numirti.“.

Epidemiologas G. Dudas ramino, kad buvo labai daug pandemijų XX a. ir jos pasibaigia, kai naujasis patogenas išsenka imlių žmonių, kurie pirmą kartą su juo susidūrę galėtų sirgti sunkiai ir gultis į ligonines.

Visą laidą „Iš esmės“ su Aurimu Peredniu žiūrėkite per Delfi TV 19.15 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (117)