Šlapios Kūčios pereis į malonesnes Kalėdas

Orų prognozių portalo gismeteo.lt direktorius Kęstutis Petkevičius DELFI teigė, kad nors ir kaip norėtųsi Kalėdas sutikti su sniegu, ši žiema tikriausiai tokios progos mums nesuteiks.

„Kūčių dieną, tikėtina, vyraus debesuotumas, pūs neramus vėjas. Daugelyje rajonų oras sušils iki 5–7 laipsnių. Neįprastas akcentas per šias šventes bus skėtis, kadangi daug kur palis. Tačiau Kalėdos bus sausesnės. Pirmoji Kalėdų diena, šiandieniniais duomenimis, išliks šilta, daug kur numatomi pragiedruliai, tik vietomis dar gali iškristi paskutiniai lietaus lašai. Gruodžio 26-ąją termometro stulpelis kiek nukris, tamsiuoju paros metu spustelės lengvas šaltukas. Tik pajūryje oras išliks šiltesnis“, - teigė pašnekovas.

Pasak jo, ilgalaikis meteorologinių prognozių modelis mėnesio pabaigoje žada šaltesnį orą, danguje turėtų sukiotis nedideli debesys. Taigi Naujuosius metus galbūt pavyks pasitikti jau su šiek tiek sniego ir lengvu šaltuku.

„Tikėkimės, kad ilgalaikė prognozė Kalėdoms nepasitvirtins, tačiau Naujiesiems metams pasitvirtins“, - šmaikštavo K. Petkevičius.

Dabartiniai orai turėjo vyrauti lapkritį

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos sinoptikė Margarita Kirkliauskaitė buvo atsargesnė dėl Kalėdų orų prognozės, tačiau patvirtino, kad šiuo metu iš tiesų įsivyravę šilti ir permainingi orai.

„Pastaruoju metu numatomos nebent šlapios snaigės, šlapdriba. Artimiausiu metu teigiama temperatūra didžiojoje Lietuvos dalyje bus net naktimis. Tai lemia kasdien nuo Atlanto mus pasiekiantys ciklonai. Būtent todėl orai labai permainingi. Dažniausiai tokie vėjai būna lapkritį, bet šiemet lapkritis buvo ramesnis ir sausesnis, taigi permainingi orai persikėlė į gruodį“, - pasakojo pašnekovė.

Pasak specialistės, viena šilčiausių dienų greičiausiai bus ateinantis penktadienis – dienos metu pajūryje galima tikėtis net 7-8 laipsnių šilumos, tačiau bus labai vėjuota ir lietinga. Šeštadienį vėjai pamažu rims ir atkeliaus šaltesnis oras, tačiau temperatūra staigiai nekris. Taigi vargu, ar kitą savaitę orai atšals.

Prognozuojama šiluma – gerokai didesnė už įprastą

„Šeštadienį pasitraukia vienas atmosferos frontas, bet sekmadienį gali atkeliauti kitas ir vėl atnešti mums šilumos. Taigi istorija gali kartotis nuo pradžių – ateina šiltesnis oras, po jo – šaltesnis, ir vėl šiltesnis, todėl temperatūra nuolat svyruoja: viena naktis šaltesnė, kitą jau sulaukiama teigiamos temperatūros. Bent jau dabartiniai duomenys rodo, kad situacija bus labai besikeičianti ir su smarkiais vėjais. Tačiau prognozuoti Kalėdų orų dar negalime – iki jų gali imti ir viskas pasikeisti, todėl negalime nei gąsdinti, nei džiuginti“, - teigė M. Kirkliauskaitė.

Europos vidutinės trukmės orų prognozių centro duomenimis, kurie pateikiami Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos tinklapyje, antroji gruodžio mėnesio pusė bus gerokai šiltesnė už vidutinę daugiametę normą. Vidutinė prasidėjusios savaitės temperatūra turėti siekti net 2 laipsnius šilumos, tuo tarpu daugiametė norma – minus 3,5 laipsnio. Numatoma Kalėdinės savaitės vidutinė temperatūra – šiek tiek virš nulio (tačiau nesieks 1 laipsnio šilumos). Daugiametė norma – taip pat minusinė temperatūra. Prognozuojamas kritulių kiekis – gerokai mažesnis už normą, taigi iš tiesų yra vilties, kad nors Kalėdos bus šiltos, jos nebus šlapios.