Stebėkite tiesioginę konferencijos transliaciją:

Konferencijos tikslas – nuspręsti, kokį vaidmenį socialiniai ir humanitariniai mokslai (SHM) vaidins ateities Europos Sąjungoje bei nustatyti gaires didžiausioje pasaulyje mokslinių tyrimų programoje – „Horizontas 2020“. Tokios plačios formos diskusijų Europoje dėl mokslo ateities ir jo finansavimo dar niekada nėra buvę. Tai išskirtinis įvykis, nes socialinių, humanitarinių ir technologinių mokslų atstovai susirinks surasti bendrus integracijos ir tarpdiscipliniškumo sąlyčio taškus.

Renginį rugsėjo 23 d. atidarys jos globėja Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Renginį organizuoja Europos komisija, Švietimo ir mokslo ministerija, Lietuvos mokslo taryba bei Mykolo Romerio universitetas.

Tarptautinėje konferencijoje "Socialinių ir humanitarinių mokslų horizontai" dalyvaus Europos komisarė mokslui ir inovacijoms Máire Geoghegan-Quinn, Europos mokslo ir inovacijų Generalinio direktorato vadovas Robert-Jan Smits, Europos mokslo tarybos prezidentė prof. dr. Helga Nowotny. Svarbiais Europos mokslo politikos klausimais diskutuos virš 400 žemyno mokslininkų, universitetų, mokslo politikos institucijų, mokslinius tyrimus finansuojančių agentūrų, asociacijų, verslo, nevyriausybinių organizacijų atstovų.

Prieš konferenciją, siekiant nustatyti SHM Europoje status quo, poreikius ir tikslus, vyko konsultacija su įvairių Europos valstybių mokslininkais, mokslo institucijomis, mokslinius tyrimus finansuojančiomis agentūromis.

Pirmoji konferencijos diena apims šias tematikas: 1) Panašumai ir skirtumai (su kokiomis kliūtimis ir problemomis susiduria SHM bendruomenės? Kokie yra struktūriniai SHM sunkumai? Kaip padaryti SHM atviresniais visuomenei?), 2) Vertinimas (kaip vertinti SHM tyrimus?) 3) Švietimas ir kvalifikacijos kėlimas (kaip kelti mokslininkų ir tyrėjų kvalifikaciją vėlesniame akademinės karjeros etape? Kaip pasiekti sklandesnį ir natūralesnį jų tarptautinį mobilumą?).

Antrąją konferencijos dieną bus diskutuojama, kaip SHM gali padėti įveikti Europos ekonominio augimo strategijoje „Europa 2020“ numatytus iššūkius: sveikata ir demografiniai pokyčiai, saugus maistas ir tvarus žemės ūkis, jūros tyrimai ir bioekonomika, saugi energetika ir išmanus transportas, klimato kaita ir gamtos išteklių tausojimas, novatoriška ir saugi visuomenė. Taip pat bus diskutuojama, kokia vieta SHM skirta būsimojoje ES mokslinių tyrimų ir inovacijų finansavimo programoje „Horizontas 2020“.

Konferencijos pabaigoje bus pasirašyta „Vilniaus deklaracija“, kuri padės pagrindus socialinių ir technologinių mokslų integravimui. Tikimasi, kad pavyks pasiekti lūžio įgyvendinant ES ir Lietuvos mokslo prioritetus. Konferencijos pirmininkė Europos mokslo tarybos prezidentė prof. dr. Helga Nowotny parengtą deklaraciją rugsėjo 24 d. iškilmingai įteiks LR švietimo ir mokslo ministrui Dainiui Pavalkiui, kuris ją perduos Europos Tarybai.

Išsamesnė informacija apie renginį ČIA.