Apie šios situacijos priežastis laidoje „Info diena“ kalbėjo Mykolo Romerio universiteto (MRU) profesorius, advokatas Mindaugas Kiškis.

Jis teigė, jog jei bus panaikinti vakcinų patentai, niekas nebenorės investuoti į jų kūrimą.

„Problema yra labai paprasta. Todėl, kad patentų panaikinimas, ar teisingesnis pasakymas šioje vietoje būtų priverstinė licenzija tiems patentams iš esmės yra nuosavybės apribojimas. Ir investicijų į tam tikrą sritį apribojimas. Niekas nenorės investuoti į naujų vakcinų kūrimą, jei žinos, kad yra tokių galimybė, jog jų investicijos bus nusavintos“, – „Info dienai“ aiškino M. Kiškis.

Pašnekovas laidoje aiškino, jog taikos sąlygomis nėra buvę tokių precendentų, kad patentų teisės būtų taip imtos ir apribotos

„Bet problema tame, jog būsimų investicijų į kitas vakcinas, kas į jas investuos, jei jie žino, jog neturės galimybės šitų investicijų užpatentuoti ir iš to užsidirbti. Čia yra didelis klausimas. Mums dabar yra lengva apie tai kalbėti, nes patentai apie kuriuos šnekame, yra sėkmingų vakcinų. O kiek investicijų ir tyrimų padaryta tokiais atvejais, kurie neprivedė prie sėkmingo rezultato“, – aiškino jis.

Advokatas M. Kiškis „Info dienai“ aiškino, jog pasitiki vakcinų gamintojais, kurie pandemijos metu skiepus parduoda už savikainą.

„Kiek aš pamenu, visi vakcinų kūrėjai yra paskelbę apie tai, kad pandemijos laikotarpiu jos tas vakcinas platina už savikainą. Manau, kad tai yra pakankamai atsakingi teiginiai. Ir jei paaiškėtų, jog tai yra kažkokia netiesa, bandoma pasipelnyti, tai čia būtų tarptautinis skandalas. Aš šioje vietoje esu linkęs pasitikėti kompanijomis“, – sakė jis.

COVID-19 vakcinos

Laidos pašnekovas M. Kiškis teigė, jog laikinas patentų panaikinimas iškeltų naują bėda. O viską būtų galima išspręsti nuolatinėmis investicijomis.

„Aš manau, kad šis argumentas pats savaime yra labai spekuliatyvus. Ir tada klausimas – kur yra riba, kur sustosime. Mes kalbame – laikinai. Bet patys patentai nėra amžini, jie yra laikini. Tada mes turime apibrėžti, kas yra tas laikinai – ar čia pandemijos laikotarpis, ar keli metai, ar dar kas. Tas patentas galbūt praras galiojimą, kol pandemija pasibaigs. (…) Aš manau, kad čia kitais keliais turėtų būti sprendžiama. Tos pačios šalys galėtų daugiau investuoti į vakcinas.

Kaip taisyklė yra daroma taip, kad ignoruojamos visos visuomenės sveikatos problemos, o kai jau kyla problema, susigriebiama ir bandoma ieškoti staigių sprendimų, kažkieno kito sąskaita kaip taisyklė“, – laidoje kalbėjo teisininkas M. Kiškis.

Jis prognozavo, kad ši problema tęsis ilgiau.

„Čia yra labai sudėtinga problema. (…) Iš vienos pusės mes turime tokius kilnius, humanitarinius tikslus, iš kitos – realybę, kad vakcinų kūrimas ir jų klinikiniai tyrimai kainuoja be galo didelius pinigus. Kai šnekame apie tokias visuomenės sveikatos grėsmes, Vyriausybės turėtų labiau susirūpinti investicijomis į šią sritį. Nes į tai paprasčiausia nėra investuojama“, – laidoje „Info diena“ sakė M. Kiškis.