Pasak ekspertų, ukrainiečiai toliau siekia blokuoti Svatovės miestą iš šiaurės rytų.

Agresorius čia kontratakuoja, tačiau jam situacijos pataisyti nepavyksta.

Rusai bando išlaikyti pozicijas į rytus nuo kelio Kupjanskas – Svatovė. Kituose ruožuose vyksta lokalūs susidūrimai, dirba artilerija ir žvalgyba.

Rusai palei kelią Svatovė – Kremina įrenginėja gynybos liniją: prieštankinius griovius, minų laukus, šarvuotos technikos mobilumą ribojančius betoninius kūgius.

Visa tai, pasak karybos žinovų šiek tiek primena vaizdus iš 1944-1945 m. Zigfrydo linijos, kur naciai rengėsi stabdyti iš vakarų puolančius Sąjungininkus.

„Nepavyko aniems naciams, nepavyks ir šitiems“, – teigia jie.

Fiksuotas ukrainiečių aktyvumas Dibrovoje. Ši nedidelė gyvenvietė yra „niekieno žemė“ tarp Zaričnės (ukrainiečiai) ir Kreminos (rusai).

Sunku pasakyti, kokio dydžio tai vienetas ir kokia jo užduotis – žvalgyba, ar puolimas. Jei čia ukrainiečiams pavyktų įsitvirtinti, tai būtų svarbus žingsnis rengiantis Kreminos puolimui.

Agresorius persigrupavo ir atnaujino atakas Lisičiansko kryptyje esančios Spirnės link. Kaip ir anksčiau, jos visos yra atmuštos.

Bachmuto sektoriuje situacija, pasak ekspertų, dinamiška

Agresorius nežymiai pasistūmėjo Bachmuto pietrytinėse prieigose ir pasiekė ruožą Ivangradas – Opytnė.

Kita vertus, ukrainiečiams pavyko rusus atstumti nuo svarbios sankryžos apie 3,5 km į šiaurės rytus nuo Opytnės.

Ši sankryža svarbi dėl dviejų priežasčių: ją užėmus smūgiu iš šiaurės galima paremti puolimą Ivangrado – Opytnės ruože, taip pat veržtis į Bachmuto miestą iš pietryčių ir bandyti sugriauti ukrainiečių gynybą patogiose pozicijose tarp F.Maksymenkos gatvės ir Bachmutovkos upės.

Sėkmės atveju tai perskeltų Bachmuto gynybą pusiau, o vandens kliūtimis pridengtas ir įtvirtintas ukrainiečių pozicijas Bachmuto rytuose veikianti rusų grupuotė galėtų pulti nepalyginamai lengviau.

Ukrainiečiai dar pastūmė „niekieno žemę“ prie Kurdiumivkos savo naudai. Ekspertai norėtų tikėti, kad tai virsta tendencija.

Kodėl rusams sekasi Bachmute?

„Atsargiai vertintume pasirodžiusią informaciją, kad agresoriaus taktinės sėkmės Bachmute priežastis yra išimtinai iš nusikaltėlių sudarytos „Vagner“ samdinių šturmo grupės. Net priimant prielaidą, kad orkai ukrainiečių pozicijas užverčia lavonais ir taip pasistumiama į priekį, vis dėlto reikia pasakyti – to nepakanka užimtų teritorijų išlaikymui“, – pabrėžia jie.

Tose teritorijose dar reikia gebėti išgyventi ukrainiečių artilerinį apšaudymą ir po to neišvengiamai sekančias kontratakas.

„Čia tau ne beginklę merginą prievartauti, ar neįgalią senutę kirviu kapoti. Pulti, išgyventi artilerijos smūgius ir išlaikyti poziciją gali tik motyvuota ir gerai parengta pėstininkija“, – teigia jie.

Todėl, pasak ekspertų, gali būti, kad atvykę kaliniai yra maišomi su kovinės patirties turinčias samdiniais, „zekams“ patikimos pačios pavojingiausios užduotys (pvz. ugnies taško naikinimas), didesnė dalis jų žūva, tačiau pozicijose įsitvirtina patyrę samdiniai.

Dar gali būti, kad iš patyrusių sudaromos jungtinės puolimo grupės, o kaliniams patikimos kitos funkcijos – flangų apsauga, parama ugnimi, taip nuimant kovinį krūvį nuo puolime dalyvaujančių samdinių.

Centre ukrainiečiai stumia Marijinkos ruože įstrigusius rusus nuo Pobjedos.

Kartu jie pasigerino taktinę situaciją ir šalia esančioje Novomychailivkos, sunkios pozicinės kautynės tęsiasi.

Rusų propagandistai piktinasi Zaporižios gyventojais, kurie perdavinėja Ukrainos kariuomenei informaciją apie rusų dislokacijos vietas ir judėjimo maršrutus.

Chersono sektoriuje suintensyvėjo agresoriaus artilerijos ugnis Soldacke (visai šalia Pravdinės), tad neatmestina, kad čia ukrainiečiai vykdo lokalius puolimo veiksmus.

Beryslavo sektoriuje ukrainiečiai oficialiai patvirtino įsitvirtinę Trifonivkos – Nova Kamjankos ruože.

Čia jų pajėgos veikia jau keletą dienų, tačiau dabar sukurta gynybos linija.

Agresorius artilerijos ugnį koncentravo Blahodativkos – Davidiv Brido ruože, tarsi bandytų sutrukdyti ukrainiečių persikėlimui per Inhuleco upę.

„Jei jie pažiūrėtų į kalendorių ir žemėlapį, tai pastebėtų, kad sėkmingo puolimo išdavoje ukrainiečiai jau kurį laiką turi gerokai daugiau galimybių kirsti Inhuleco upę“, – teigia jie.

Savo ruožtu ukrainiečiai artilerijos ugnimi atakavo dešinįjį Dnipro krantą prie Nova Kachovkos.

„Kaip jau rašėme, tikėtina, kad čia garso ir šviesos gali būti dar daugiau“, – teigia karybos žinovai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)