Pirmadienį „Žinių radijo“ laidoje „Įvykiai ir komentarai“ politologas atkreipė dėmesį, kad prezidentė mėgsta dominuoti politiniame lauke ir visus savo prezidentavimo metus tai darė.

„Ji visada mėgina nustumti, dažnai sėkmingai, bet, reikia pastebėti, kad Skvernelis sukilo. Jis sukilo Lenkijos klausimu, truputį ledus pralaužė, ir tada prezidentė taip protingai pasielgė su (Lenkijos prezidentu) Duda, panašiai irgi iškėlė klausimą dėl Rusijos ir kai kurių kitų dalykų“, – kalbėjo K. Girnius.

Tačiau politologas pastebėjo, kad prezidentė pastaruoju metu nebėra tokia aktyvi.

„Manyčiau, kad prezidentė dabar jau pradėjo atostogauti, nors dar liko metai iki kadencijojs pabaigos. Ji per pastaruosius vienus dvejus metus jokių iniciatyvų nerodo, kaip tik premjeras pradeda rodyti iniciatyvas ir užsienio politikoje, būtent toje srityje, kuri, jos manymu, tikrai jai priklauso“, – sakė K. Girnius.

Tikisi daugiau aktyvumo

Politikos apžvalgininkė Monika Garbačiauskaitė–Budrienė irgi pasigedo aktyvesnio šalies vadovės įsitraukimo diskutuojant apie klausimus, susijusius su mokesčiais, ekonomika. Pasak politikos apžvalgininkės, prezidentė, būdama ekonomistė, anksčiau ėjusi finansų ministrės pareigas, yra šių temų profesionalė.

Monika Garbačiauskaitė - Budrienė

„Iš aktyvaus ir kompetentingo politiko, kokia ir yra D. Grybauskaitė, ir iš jos ambicijų – ypač, kai ji atėjo pirmą kadenciją ir pasakė, kad nesitenkins vien tik užsienio politika, tai tarsi galima būtų tikėtis ir daugiau veikimo – ypač, kai valstybė yra ant svarbių reformų slenksčio ir akivaizdu, kad tų reformų poreikis yra didelis“, – „Žinių radijui“ sakė M. Garbačiauskaitė-Budrienė.

Be kritikos, politikos apžvalgininkė ir pagyrė prezidentę už tai, kad ji „labai aktyviai dalyvavo valant teismų sistemą, mažinant korupciją.“

Viskas gali greitai pasikeisti

Mykolo Romerio universiteto politologas Virgis Valentinavičius atkreipė dėmesį, kad pastaruoju metu vyravo daugiau šventinės nuotaikos, jos buvo susijusios su valstybės šimtmečiu.

„Bet net ir švenčiant tam tikras politinis veikimas buvo, kai prezidentė monopolizavo šventę (Vasario 16 – DELFI), ir visi kiti valstybės vadovai liko šešėlyje, ir netgi viešojoje erdvėje buvo pasigirdęs tam tikras nepasitenkinimas dėl to“, – sakė V. Valentinavičius.

Politologas taip pat retoriškai klausė, ką šioje situacijoje prezidentė daugiau galėtų padaryti. Savo nuomonę apie Vyriausybę ir jos profesionalumą ji esą išsakiusi labai anksti.

„Pagrindinis prezidentės užsiėmimas per visas kadencijas buvo prižiūrėti Vyriausybes, kritikuoti jas ir bandyti išpešti kokią nors naudą. Akivaizdu, kad paskutinių dviejų Vyriausybių – Algirdo Butkevičiaus ir Sauliaus Skvernelio – galimybės atsižvelgti į prezidentės kritiką ir kaip nors pagerinti savo veiklą yra labai kuklios“, – konstatavo V. Valentinavičius.

Pasak politologo, taip yra dėl kompetencijos, profesionalumo stokos.

„Prezidentei bark nebaręs tą Vyriausybę, kažko ypatingo iš jos išspausti nelabai išeina. Atskiri jos skirti ministrai, su kuriais prezidentės santykiai geriausi, dirba sėkmingai, ten raginti nereikia. Tokie yra, pavyzdžiui, susisiekimo, energetikos, užsienio reikalų, krašto apsaugos ministrai, o visi kiti – Skvernelio ir Karbauskio atsakomybė, ir ten galioja dėsnis „aukščiau bambos neiššoksi“, – kalbėjo V. Valentinavičius.

Virgis Valentinavičius
Politologas šiek tiek pasigedo valstybės vadovės veikimo kitoje plotmėje, kuri susijusi su teisėsauga ir teisėjų korpuso tvarkymu, raginimais prokuratūrai ir kitoms tarnyboms ryžtingiau kovoti su korupcija.

„Jie visi yra, bet šitoje vietoje, aš sakyčiau, prezidentė yra kažkiek aprimusi. Teisėsaugos motyvavimas rimčiau kovoti su korupcija buvo ryškesnis prieš vienus dvejus metus“, – sakė V. Valentinavičius.

Apibendrindamas politologas konstatavo, kad jei prezidentė „ir turi kokias nors atostogas, tai jos yra priverstinės – apibrėžtos galimybių, kurias turi Vyriausybė ir Seimas“.

Jis taip pat nebuvo linkęs prognozuoti, kad dabar jau taip ramu bus iki pat kadencijos pabaigos.

„Su šita prezidente palaukite, nė dienos nepraeis ir viskas gali labai greitai pasikeisti. Tikimybės, kad Vyriausybė bus palikta visiškoje ramybėje, irgi nebus“, – sakė V. Valentinavičius.

Svarbių apibendrinimų laikas

Pasak politologo, likus metams iki paskutinės kadencijos pabaigos paprastai ir prezidento komandos nariai „pradeda galvoti apie šiltesnes ambasadas ir panašias vietas“.

„Paskutiniai kadencijos metai turėtų būti skirti savo politiniam palikimui galutinai apiforminti. Metas daryti tam tikrus apibendrinimus, ir aš tikiuosi, kad iš prezidentės metinės kalbos šį pavasarį mes išgirsime kokį nors bendro visų kadencijų darbo įvertinimą ir bandymą nubrėžti ateities perspektyvą“, – sakė V. Valentinavičius.