Taip balsavau, todėl truputį užtrukau, nes daug partijų, reikia dar reitinguoti. Balsavau ir pasirinkau tuos žmones, kuriuos seniai pažįstu ir kurie, manau, gerai atliks savo darbą Europos Parlamente“, - sakė D. Grybauskaitė.

Ji teigia atėjusi balsuoti būdama jau apsisprendusi, todėl sukti galvos nereikėjo. Klausiama, ar pasidalins savo sprendimu, D. Grybauskaitė juokėsi: „Naaaa, agituoti šiandien negalima“. Prezidentė tik pridūrė, kad jos nuomonė nesutapo su partijos sudarytu kandidatų sąrašo eiliškumu.

Pasiteiravus, kokio tikisi rinkėjų aktyvumo, šalies vadovė svarstė apie tokį patį, koks buvo pirmajame rinkimų ture. Tuomet prie balsadėžių atėjo 52,23 proc. rinkėjų.

D. Grybauskaitė teigė tikinti, kad žmonės supranta savo atsakomybę ir aktyviai dalyvaus rinkimuose, nepaisant itin gražių orų.

„Tikėkimės, kad mūsų žmonės, kurie apsisprendė, vis tiek ateis, nepriklausomai nuo orų. Tie, kas norėjo, atėjo anksčiau. Pilietinė pareiga rinkti net tik vadovą, bet ir politikus, kurie dirbs Europos Parlamente, yra svarbi ir tikiuosi, kad mūsų žmonės supranta savo atsakomybę“, - sakė šalies vadovė.

Klausiama, ar vėlai vakare aiškėjant rinkimų rezultatams, jai nebus sunku nemiegoti, mat šalies vadovė nuolat deklaruoja esanti vieversys, D. Grybauskaitė tikėjosi greitesnės baigties: „Šiąnakt žadėjo suskaičiuoti greičiau, gal nereikės miegoti“.

Kaip žinoma, per pirmąjį prezidento rinkimų turą prezidentė savo spaudos konferenciją ilgai atidėliojusi surengė 2 val. nakties, tačiau joje tepasakė kelis sakinius. Vėliau D. Grybauskaitė aiškino tuo metu beveik miegojusi, todėl nenorėjusi ilgai kalbėti.

Z. Balčytis tikisi įtemptos rinkimų kovos

Socialdemokratų kandidatas į prezidentus Zigmantas Balčytis balsuoti į Saulėtekio rinkimų apylinkę atvyko su žmona Severina. Politikas teigė tikintis savo sėkme, nors svarstė, kad skirtumas tarp abiejų kandidatų į prezidentus tikriausiai sieks vos kelis procentus.

„Persvara bus nedidelė, 1-2 proc., nes kiek yra žinomos prognozės, einama labai lygiai“, - svarstė Z. Balčytis.

Politikas sakė besitikintis panašaus rinkėjų aktyvumo kaip ir pirmajame rinkimų ture. Jis neabejojo, kad daugiausia rinkėjų prie balsadėžių atvyks vakarop.

Z. Balčytis leido suprasti prezidento rinkimuose balsavęs už save, o Europos Parlamento rinkimuose pasirinkęs savo partiją. Kaip žinoma, šis politikas kandidatuoja ir prezidento, ir Europos Parlamento rinkimuose.

Klausiamas, koks jausmas balsuoti už save, Z. Balčytis teigė, kad jis niekuo neišsiskiria: „Panašus kaip ir už kitą“.

Z. Balčyčio žmona Severina Balčytienė sakė tikinti, kad Lietuvos žmonės pasirinks teisingai. Moteris sako, visada tikėjusi savo vyru. Pasiteiravus, ar ji norėtų eiti pirmosios ponios pareigas, S. Balčytienė svarstė, kad tai būtų iššūkis.

„Tai būtų iššūkis, bet, manau, kad sugebėsiu atstovauti Lietuvai, jeigu vyrą išrinks į prezidentus“, - sakė kandidato žmona.

Z. Balčytis replikavo, kad žmona turės būti vienu žingsniu toliau. Į tai S. Balčytienė atsakė pritarimu: „Pora žingsnių už vyro nugaros“.

Klausiamas, ar pats Z. Balčytis yra pasiruošęs pasveikinti prezidentę Dalią Grybauskaitę, jeigu nutiktų taip, kad ji būtų išrinkta antrajai kadencijai, politikas buvo atviras: „Jeigu netyčia nutiktų, taip, esu pasiruošęs pasveikint. Manau, kad prezidentė priims, bet aš tikiu savo pergale“.

Kalbėdamas apie pirmuosius darbus, jeigu taptų prezidentu, Z. Balčytis minėjo priesaiką, konsultacijas dėl Vyriausybės sudėties ir pirmą vizitą į Lenkiją.

A. Butkevičius: būtų netikslinga keisti ministrus

Premjeras socialdemokratų vadovas Algirdas Butkevičius teigia, kad po prezidento rinkimų būtų netikslinga keisti ministrus, nes jie jau įgavo patirties.

„Manau, kad po rinkimų su koalicijos partneriais aptarsime tą klausimą (ministrų keitimą - BNS). Paklausiu koalicijos partnerių nuomonės, ar jie patenkinti savo ministrais. Aš turiu tokią nuomonę, kad jau įgijo patirties tie, kuriems jos trūko, manau, kad šiuo metu būtų netikslinga juos keisti“, - sekmadienį balsuodamas prezidento ir Europos Parlamento (EP) rinkimuose žurnalistams sakė Vyriausybės vadovas.

Algirdas Butkevičius

Pagal Konstituciją, po prezidento rinkimų Ministrų kabinetas turi grąžinti įgaliojimus, tačiau naujasis prezidentas jos sudėtį gali keisti minimaliai.

Premjeras sakė kol kas negalįs pasakyti, kas krašto apsaugos ministro poste pakeis Juozą Oleką, jeigu jis laimėtų europarlamentaro mandatą: „Sunkus klausimas, apie tai galvojama, bet dar negalėčiau atsakyti į šį klausimą“.

A.Butkevičius vylėsi, kad po rinkimų baigsis ir nereikalinga įtampa tarp institucijų, politikų.

„Aš tikiuosi, kad bus mažiau nereikalingų diskusijų. Turi būti aiškiai apibrėžtos kryptys, kurių turi laikytis ir Prezidentūra, ir Vyriausybė, ir Seimas. Manau, kad bus mažiau įvairiausių manipuliacijų, kaip dabar pasigirdo per rinkimų kampaniją - kas inicijavo euro įvedimą. Tai atrodo keistoka ir juokinga“, - kalbėjo premjeras.

Jis sakė tikįs, kad jo vadovaujama Socialdemokratų partija iškovos 3-4 vietas EP. Vyriausybės vadovas taip pat prognozavo, kad sekmadienį rinkėjų aktyvumas bus mažesnis nei prieš dvi savaites, per pirmąjį prezidento rinkimų turą, ir sieks iki 44 proc. aktyvumo.

„Nes labai karšta“, - priežastį paaiškino A.Butkevičius.

Sekmadienį Lietuvoje vyksta prezidento rinkimų antrasis turas ir Europos Parlamento rinkimai.

Dėl prezidento posto varžosi du daugiausiai balsų per pirmąjį turą surinkę kandidatai: antros kadencijos siekianti šalies vadovė Dalia Grybauskaitė ir socialdemokratas europarlamentaras Zigmantas Balčytis.

Europos Parlamento rinkimuose dėl 11 mandatų Lietuvai rungiasi dešimt kandidatų sąrašų.

A.Kubilius prognozuoja mažiau mandatų savo partijai Europos Parlamente

Opozicinės Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų partijos vadovas Andrius Kubilius prognozuoja, kad konservatoriai naujoje kadencijoje turės mažiau mandatų Europos Parlamente.

„Kadangi sumažėjo tų mandatų skaičius pačiam Europos Parlamente, tai mes nesitikim gauti tų pačių 4 mandatų, kuriuos dabar turėjom. Trys būtų gerai, o du - irgi labai neverktumėme“, - sekmadienį balsuodamas prezidento ir Europos Parlamento (EP) rinkimuose žurnalistams sakė A.Kubilius.

Andrius Kubilius

Seimo opozicijos lyderis teigė, kad prezidento rinkimuose rezultatus nuspėti sudėtinga ir balsų skirtumas tarp kandidatų gali būti labai didelis arba priešingai - rezultatai gali beveik nesiskirti. Pasak A.Kubiliaus, dėl karščio rinkėjų aktyvumas gali būti mažesnis. 

„Aš žiūriu dabar į dangų ir dabar galvoju - aš pats vos atėjau iki rinkimų apylinkės tokiame karštyje, tai sunku pasakyti. Man atrodo, kad iš to, kaip žmonės aktyviai ėjo balsuoti išankstiniuose rinkimuose tas dvi dienas, atrodo, kad daug kas tokiu geru oru išvažiavo prie jūros ar ežerų, tad galbūt galime pamatyti dienos viduryje, kad aktyvumas yra mažesnis“, - sakė A.Kubilius.

G. Landsbergis: lagaminų dar nesusikroviau

Vienas konservatorių sąrašo EP rinkimuose lyderių Gabrielius Landsbergis su šeima balsuoti atvyko į sostinės Žolyno rinkimų apylinkę. Eilėje politikui stovėti neteko – vilniečiai balsuoti ėjo, tačiau spūsčių nesudarė.

Savo balsą atidavęs politikas DELFI teigė esąs nusiteikęs optimistiškai.

„Nuotaikos puikios, oras irgi tai atspindi. Oras geras, optimizmo dau. Viskas, manau, bus gerai“, - sakė G. Landsbergis.

Pašnekovas ragino neskubėti su prognozėmis, kad karštas oras numuš rinkėjų aktyvumą.

Balsuoja Gabrielius Landsbergis
„Vieni sako, kad jeigu lis lietus – žmonės negalės išeiti iš namų. Kiti sako, kad jeigu bus geras oras, išvažiuos prie ežerų, o ne eis prie balsadėžių. Pažiūrėsim“, - tęsė politikas.

Paklaustas, ar jau susikrovė lagaminus kelionei į Briuselį, G. Landsbergis teigė pergalės dar nešvenčiantis.

„Ne, dar laukiame rezultatų. Bus matyti. Lagaminai gali palaukti“, - nusijuokė konservatorius.

R. Paksas: kažko dar nepadariau, dar ne laikas

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininkas Rolandas Paksas balsuoti atvyko vidurdienį su žmona Laima Paksiene. Politikas su sutuoktine balsavimo kabinoje ilgai neužtruko. Po balsavimo R. Paksas teigė besiviliantis, kad Lietuva turės naują prezidentą.

„Norėčiau tikėti, kad daugelis žmonių taip galvoja“, - sakė R. Paksas.

Kalbėdamas apie Europos Parlamento rinkimus politikas aiškino besitikintis, jog partija „Tvarka ir teisingumas“ gaus 3 vietas iš 11.

Klausiamas, ar nesigaili, kad partija iš esmės neturėjo savo kandidato prezidento rinkimuose, R. Paksas aiškino, kad partija turėjo savo kandidatą. Kaip žinoma, „Tvarka ir teisingumas“ rinkimuose iškėlė R. Paksą, tačiau jis nebuvo registruotas kandidatu, nes jam tebegalioja draudimas siekti pareigų, kuriose reikia prisiekti Lietuvos valstybei.

„Mes visą laiką turėjom, turim ir kelsim ką laikysim, kad reikia kelti“, - sakė politikas.

Klausiamas, ar neapmaudu dalyvauti rinkimuose, kur nėra jo pavardės, R. Paksas svarstė filosofiškai: „Reiškia, kažko dar nepadariau, dar ne laikas, dar reikia kažką pagalvoti, padaryti“.

E.Masiulis: liberalai svarstytų dalyvavimą valdančiojoje daugumoje, jeigu ji subyrėtų

Opozicinis Liberalų sąjūdis svarstytų galimybę prisidėti prie centro kairės valdančiosios daugumos, jeigu jos neliktų, sako partijos pirmininkas parlamentaras Eligijus Masiulis.

„Pirmiausia, tikrai nesvarstome varianto pakeisti Lenkų rinkimų akciją. Manome, kad vieninteliu atveju galėtume svarstyti savo dalyvavimą valdančiojoje daugumoje, jeigu valdančiosios daugumos neliktų. Kitaip tariant, jeigu jie nebeturėtų 71 balso Seime. Kitais atvejais nematome savo buvimo tokioje koalicijoje“, - sekmadienį balsuodamas prezidento ir Europos Parlamento (EP) rinkimuose sakė E.Masiulis.

Šiuo metu valdančiąją koaliciją sudaro Lietuvos socialdemokratų partija, Darbo partija, partija „Tvarka ir teisingumas“ bei Lietuvos lenkų rinkimų akcija. Valdantieji Seime turi per 80 balsų. Liberalų sąjūdis parlamente turi dešimt atstovų.

Eligijus Masiulis

E.Masiulis prognozavo, kad po prezidento rinkimų šiokių tokių permainų turėtų būti Ministrų kabinete.

„Tai susiję su kai kurių Vyriausybės narių dalyvavimu Europos Parlamento rinkimuose, ir labai tikėtina, kad bent jau keli ministrai gali gauti EP mandatus. Akivaizdu, kad reikės juos keisti“, - tvirtino politikas.

„Ar politiškai keisis valdančioji dauguma? Į tą klausimą galbūt nereikėtų skubėti atsakyti, viskas priklausys nuo to, kas bus išrinktas prezidentu, ar Dalia Grybauskaitė reikliai pateiks tam tikras sąlygas dabartinei valdančiajai daugumai. Kalbu apie Darbo partijos tolesnį dalyvavimą valdančiojoje daugumoje, buvo kalbų dėl Lietuvos lenkų rinkimų akcijos. Tam tikri pasikeitimai galimi“, - svarstė liberalų lyderis.

Jis vylėsi, kad Liberalų sąjūdžiui Europos Parlamente pavyks laimėti vieną arba dvi vietas.

„Aišku, būtų pralaimėjimas, jeigu iš viso negautume mandatų. Liberalų sąjūdis nuo pat įsikūrimo turi atstovų Europos Parlamente. Tikimės, kad ir šį kartą tą tradiciją pavyks išlaikyti. Jeigu būsime išrinkti, dirbsime Europos liberalų demokratų aljanse“, - kalbėjo E.Masiulis.

Jis prognozavo, kad rinkėjų aktyvumas vakarop padidės ir bus tik šiek tiek mažesnis nei per pirmąjį prezidento rinkimų turą.

L. Graužinienė: Darbo partija EP rinkimuose tikisi dviejų mandatų

Darbo partija Europos Parlamento rinkimuose tikisi dviejų mandatų, sako partijos vadovė Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė.

„Mes tikimės dviejų vietų ir tikimės, kad į Europarlamentą pateks mūsų patys stipriausi ir geriausi kandidatai. Mes nuosekliai dirbome tuos mėnesius ir tikimės gerų rezultatų“, - BNS sakė L.Graužinienė, kuri sekmadienį vidurdienį balsavo rinkimų apylinkėje Ukmergėje.

Darbo partijos vadovė prognozavo, kad didelis rinkėjų aktyvumas EP rinkimuose „nėra geras ženklas dešiniesiems“.

Loreta Graužinienė

„Aš manau, kad patį rezultatą bus sunkiau nuspėti, nes jei mažas aktyvumas, daugiau mažiau žinoma, kaip ateina (skirtingų partijų - red.) elektoratai. Manau, kad didelis aktyvumas nėra geras ženklas dešiniesiems. Todėl tikimės, kad Darbo partija turės galimybę turėti daugiau vietų Europos Parlamente“, - sakė L.Graužinienė. Darbo partija šiuo metu turi vieną atstovę Europos Parlamente.

V.Tomaševskis tikisi, kad koalicija liks stabili ir po rinkimų

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos vadovas Valdemaras Tomaševskis sako, kad jo partija rinkimuose tikisi iškovoti 2 vietas Europos Parlamente.

Jis sakė besitikintis, jog partija sulauks panašaus „ar net geresnio“ rezultato bei rinkėjų palaikymo, nei jis pats buvo sulaukęs pirmajame prezidento rinkimų ture.

„Tikimės Europos Parlamente iškovoti vieną arba dvi vietas“, - sakė jis.

Valdemaras Tomaševskis

Paklaustas, kaip vertina galimą valdančiosios koalicijos performavimo scenarijų po rinkimų, ministrų kaitą, jis sakė besitikintis, kad permainų neturėtų būti.

„Koalicija tvirta, turi labai didelę 88 parlamentarų daugumą, manau, kad jokių pakeitimų nebus“, - tvirtino V.Tomaševskis.

Tuo metu prezidento rinkimuose V.Tomaševskis tikino balsavęs „už permainas“.

Sekmadienį Lietuvoje vyksta prezidento rinkimų antrasis turas ir Europos Parlamento rinkimai.

Dėl prezidento posto varžosi du daugiausiai balsų per pirmąjį turą surinkę kandidatai: antros kadencijos siekianti šalies vadovė Dalia Grybauskaitė ir socialdemokratas europarlamentaras Zigmantas Balčytis.

Europos Parlamento rinkimuose dėl 11 mandatų Lietuvai rungiasi dešimt kandidatų sąrašų.