Tačiau yra ir sąlyga: nukentėjusysis turi išreikšti pageidavimą, kad jam būtų pranešta apie būsimą trumpalaikį nuteistojo išleidimą į laisvę.

Tai numatančias Bausmių vykdymo ir Baudžiamojo proceso kodeksų pataisas įregistravo Seimo Žmogaus teisių komiteto narys Vytautas Bakas kartu su kolegomis.

Imtis tokios iniciatyvos parlamentarą paskatino viešojoje erdvėje pasirodžiusi informacija apie tai, kad nuteistasis, išleistas iš pataisos namų trumpalaikei išvykai į namus, nuvyko pas nukentėjusįjį asmenį ir sukėlė jam nemalonius prisiminimus bei neigiamas emocijas. V.Bako nuomone, tokių situacijų galima išvengti, jei nukentėjusysis asmuo būtų turėjęs informaciją apie nuteistojo asmens paleidimą iš pataisos namų.

„Yra pasitaikę atvejų, kai lakinai iš laisvės atėmimo vietų paleisti nuteistieji siekia susitikti su aukomis, dėl to nukentėję žmonės jaučiasi nesaugiai, patiria stresą. Pasiūlymo rengimą paskatino viešojoje erdvėje pasirodžiusi informacija apie tokias situacijas. Manau, kad tokių situacijų galima išvengti, jei nukentėjusysis asmuo būtų turėjęs informaciją apie nuteistojo asmens paleidimą iš pataisos namų“,- Eltai savo iniciatyvą komentavo Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys V. Bakas.

Pasak jo, pagal galiojančius teisės aktus, bausmę laisvės atėmimo vietose atliekantys nuteistieji turi teisę į trumpalaikes išvykas, pvz. dėl darbo, mokymosi, resocializacijos, taip pat dėl svarbių priežasčių. „Tai svarbios priemonės siekiant žmogų pataisyti, integruoti į visuomenę, tačiau problema ta, kad įstatymai nenumato pareigos informuoti nukentėjusiuosius apie atvejus, kuomet asmuo yra laikinai paleidžiamas iš laisvės atėmimo vietos“,- sako V. Bakas.

Šiuo metu Bausmių vykdymo ir Baudžiamojo proceso kodeksuose yra numatyta, kad nukentėjusiajam pranešama tik apie nuteistojo paleidimą į laisvę ar jo pabėgimą iš laisvės atėmimo vietų įstaigos. Tačiau tokios nuostatos netaikomos, kai nuteistasis paleidžiamas laikinai.

Šią spragą siekiama pašalinti kodeksų pataisomis, kurias pasirašė įvairioms Seimo frakcijoms atstovaujantys parlamentarai. Savo parašus po šiuo V. Bako inicijuotu dokumentu padėjo Agnė Širinskienė, Stasys Šedbaras, Algirdas Stončaitis, Lukas Savickas, Linas Kukuraitis ir kiti parlamentarai.

Siūloma, kad naujas reguliavimas įsigaliotų nuo šių metų balandžio 1 d.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją