„Turi būti 70 ir 30, kaip yra sutarta, šiuo metu, matyt, Finansų ministerijos žemesnės grandies valdininkai šiek tiek gudrauja“, – po darbinių pietų su premjeru ir kitais valdančiosios koalicijos partneriais sakė Gediminas Kirkilas.

„Man labai keista, kad Finansų ministerija pradeda keisti savo poziciją. Juk mes tuos visus skaičius į (koalicinę – ELTA) sutartį įrašinėjome su jais pasitarę, ne šiaip sau“, – teigė žurnalistams jis.

G. Kirkilo teigimu, net jei formuojant 2020 metų biudžetą reikės deklaruotus įsipareigojimus mažinti, tai tikrai nebus daroma vaiko pinigų sąskaita.

„Mes išlaikysime visus stabilumo rodiklius, tačiau net jei reikės kažkur sumažinti, tikrai nebus mažinama būtent vaiko pinigais, nes tai yra viena iš pagrindinių sutarčių pozicijų, dėl ko koalicija apskritai sutarė“, – akcentavo „socialdarbietis“.

Komentuodamas vaiko pinigų klausimą „valstiečių“ lyderis R. Karbauskis sakė, kad kol kas sprendimo dėl to, kokios bus išmokos vaikams, nėra. Jo teigimu, su Vyriausybe šiuo klausimu dar bus kalbamasi.

„Sprendimo jokio nėra. Mes iš tikrųjų turime koalicinę sutartį ir Vyriausybė pateiks savo siūlymus, bus šnekamasi, deramasi ir, aš manau, sprendimas bus pats geriausias, koks gali būti“, – sakė jis.

Tuo tarpu V. Kamblevičius sakė, kad palaikys Vyriausybės siūlymą vaiko pinigus didinti iki 60 eurų, o neįgaliems vaikams skiriamą papildomą išmoką didinti iki 40 eurų.

„Jei nuoširdžiai, mes nenorėtume palaikyti, bet gyvenimas priverčia. Negalime reikalauti, kad būtų fiskalinė drausmė pažeista“, – sakė V. Kamblevičius.

Savo ruožtu Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškos šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) pirmininkas Valdemaras Tomaševskis tikino, kad nuo koalicijos suderintos sumos vaiko pinigams tikrai nebus atsitraukiama.

„Čia yra mūsų projektas, mūsų pasiūlymas – Lietuvos Lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos. Tai buvo įrašyta į mūsų rinkimų programą 2018 metais, mes paruošėme pirmą įstatymo projektą, tai mes, žinoma, nesutiksime su finansų ministru ir sieksime, kad nuo 2020 metų būtų 70 eurų už kiekvieną vaiką kiekvieną mėnesį visoms šeimoms ir 100 eurų neįgaliesiems, daugiavaikėms bei socialiai remiamoms šeimoms. Aš manau, kad tai įmanoma pasiekti, nebus jokių problemų“, – teigė jis. Politikas sako, kad tokią kryptį palaiko ir premjeras. Kartu, užsiminė V. Tomaševskis, LLRA-KŠS siūlo ir šaltinį vaiko pinigams – apmokestinti bankų aktyvus.

„Premjeras remia ir rems kryptį, kad didinti šeimų pajamas nebus jokių problemų. (...) Mes, kaip rimta partija, pasiūlėme šaltinį – apmokestinti bankų aktyvus ir papildomai galima gauti į biudžetą 100 milijonų eurų. Tai pinigų užteks“, – apibendrino politikas.
Šiuo metu universali išmoka vienam vaikui, kol jis sulauks pilnametystės, siekia 50 eurų.

Vyriausybė siūlo kitais metais vaiko pinigus didinti iki 60, o ne iki 70 eurų, tačiau sparčiau kelti išmokas nepasiturinčioms ir neįgalius vaikus auginančioms šeimoms.

Toks Finansų bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerijų siūlymas numatytas Vyriausybės šią savaitę patvirtintame teisės aktų projektų pakete, kurie bus teikiami Seimo rudens sesijai.