Konfliktų bus

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius, politologas Lauras Bielinis pasakojo, kad trijų politinių jėgų bendradarbiavimo startas visai neblogas.

„Bet kokia koalicija neišvengiamai turi demonstruoti ne tik sutarimą, bet mes ten galime atrasti ir kažkokius nesusikalbėjimus, prieštaravimus. Tai yra normalu. Tiesą sakant, labiau stebėčiausi, jei jie darniai spręstų dėl visko, vieningai viską vykdytų, be diskusijų. Taip nebūna“, – apie koalicijos partnerių nesutarimus sakė politologas L. Bielinis.

Pašnekovas pabrėžė, kad nesutarimai vyksta „bet kokios kombinacijos koalicijoje“.

„Bet kokia koalicija neišvengiamai turi demonstruoti ne tik sutarimą, bet mes ten galime atrasti ir kažkokius nesusikalbėjimus, prieštaravimus. Tai yra normalu“.

Prieš kelis mėnesius startavusi naujoji valdančioji dauguma dirba pandeminėmis sąlygomis, nenusistovėjo bendravimas frakcijų viduje, sakė L. Bielinis.

„Manau, kad tai mes pamatysime. Šiandien mano galva dar vyksta jėgų bandymas – tiek vienoje, tiek kitoje frakcijoje. Dar nenusistovėjo tam tikra vidinių santykių hierarchija, nenusistovėjo opozicijos tikslai, strateginės nuostatos. Dėl tos priežasties mes matome nesakyčiau pasimetusias, bet ne tokią ryškią frakcijų veiklą. Neužmirškime, kad ir pandemija irgi uždeda savo antspaudą“, – dabartinį politikų darbą vertino politologas L. Bielinis.

Laisvės partija anonsuoja, kad jau kovo mėnesį prasidedančioje Seimo darbo sesijoje registruos partnerystės įstatymą. L. Bielinis teigė, jog šis klausimas inicijuos daug diskusijų koalicijos viduje.

Aušrinė Armonaitė, Viktorija Čmilytė-Nielsen, Gabrielius Landsbergis

„Aš manau, kad jie iškils, dėl šio įstatymo bus daug diskusijų, ne tik koalicijos rėmuose, bet ir Seime. Taip, kad mes matysime čia ilgą istoriją. Manau, kad tos diskusijos bus pakankamai ryškios“, – žadėjo jis.

Kol kas neatrodo lygiai

VDU politologas L. Bielinis teigė, kad politiniai judesiai aktyvės artėjant rinkimams. Tačiau jis ragino visas politines jėgas dirbti aktyviai, nelaukiant rinkimų.

„Prieš rinkimus visos politinės jėgos pradeda demonstruoti charakterį, būtus ir nebūtus savo darbus. Manau, kad strategiškai pergalę pasiekia tie, kurie nuo pirmos dienos nenurimsta, demonstruoja aktyvumą, teikia įvairiausius įstatymus ir diskutuoja dėl visų įmanomų projektų. Ta politinė frakcija, kuri šiandien gali atrodyti nurimusi, demonstruos ne rimtį ar pasitikėjimą savimi, o pasyvumą. Tai nepatinka nei rinkėjams, netinka ir politikams“, – kalbėjo jis.

Politologas sutiko, kad šiuo metu valdančiosios koalicijos partneriai neatrodo tolygiai. Aktyvumu, anot pašnekovo L. Bielinio, išsiskiria Laisvės partijos atstovai.

Lauras Bielinis

Visgi, jis ragino „nenurašyti“ kiek tylesnio dabar atrodančio Liberalų sąjūdžio.

„Bet mes dar pamatysime viską. Manyčiau, kad liberalai galbūt lėčiau pajuda, bet jų inercija stipresnė“, – Delfi sakė VDU politologas L. Bielinis.

Kam naudinga?

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius, politologas Šarūnas Liekis teigė, kad naujoji valdančioji dauguma į dideles krizes kol kas nepateko.

„Jie turi savo planą, kol kas tų krizių neįvyko. Populiarumu Vyriausybė irgi nepasižymi. Jie neturi ten rimtos pagalvės. Jei kiltų kokia krizė, tai pavojus atsirastų būtent koalicijos stabilumui. Gal tada pradėtų ieškoti naujų partnerių“, – Delfi sakė Š. Liekis.

Kaip dar vieną galimą priežastį, kodėl valdantiesiems darbas kol kas dar „rožėmis klotas“, Š. Liekis įvardijo opozicijos indėlį.

„Opozicija kol kas nesikonsolidavo ir rimtai nepradėjo dirbti. Tada jau bus rimčiau. Nes dabar jau socialdemokratai labai suaktyvėjo, pastebima konstruktyvi kritika“, – sakė pašnekovas.

prof. Šarūnas Liekis

Jis svarstė, kad politiniai judesiai prasidės išsekus populiarumui. Pašnekovas taip pat teigė, kad valdančiajai koalicijai būti kartu prieš pat Seimo rinkimus nebebus naudinga.

„Nebūtinai liberalioms partijoms apsimokės būti. Nebūtinai ir konservatoriams apsimokės su jais būti. Čia procesai bus labai dinamiški – kaip išsidalinti visą dešinės elektoratą ir kaip išlikti populiariems“, – aiškino politologas Š. Liekis.

Politologas teigė, kad tikrą valdančiosios koalicijos rėmo tvirtumą parodys konceptualios problemos ateityje. Kad ir dėl aukštojo mokslo sistemos.

„Jei kiltų kokia krizė, tai pavojus atsirastų būtent koalicijos stabilumui. Gal tada pradėtų ieškoti naujų partnerių“.

„Kol kas pakankamai stabiliai Vyriausybė dirba, be didelių iššūkių. Opozicijos nebuvimas irgi jiems į pliusą eina. Ir didelių sukrėtimų nėra. (…) O kai koronavirusas bus įveiktas, tada prasidės tikras grožis“, – Delfi teigė politologas Š. Liekis.

Viską parodys koronaviruso pandemijos valdymas

Mykolo Romerio universiteto (MRU) docentas, politologas Virgis Valentinavičius Delfi teigė, kad tikrieji koalicijos partnerių santykiai paaiškės įveikus koronaviruso pandemiją.

„Bendras vaizdas kol kas toks – rimtų problemų nebuvo. Tos problemos, kurių buvo galima tikėtis – liberalizmo verslo globojimas, raginimas mažinti mokesčius natūralus jiems. Pačioje pradžioje buvo pasigirdęs vieną kitą kartą, dabar – prislopo. Atitinkamai mes tų dalykų negirdime. Vadinasi, arba susitarta, arba natūraliai nusigludino kampai ir tie dalykai nusilpo“, – svarstė jis.

V. Valentinavičius tikino, kad pradžioje, kai darbo yra daug, susitarti irgi lengviau. Tačiau net ir valdant pandemiją politologas jau pastebi išsiskiriančius požiūrius.

„Bet jau dabar galima girdėti, ką sako ministrė Aušrinė Armonaitė. Ji viena iš pirmųjų, kuri bando lengvinti karantino sąlygas verslui. Jos ir ministrės pirmininkės Ingridos Šimonytės, sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio požiūris pradeda skirtis. Klausimas, kiek stipriai išsiskirs ateityje. Nes kol pandemijos skaičiai yra aukšti – tai padeda susitarimui. Kai ji lengvės, tos trintys gali atsirasti“, – galimas ateities problemas įvardijo politologas.

Pašnekovas V. Valentinavičius Delfi sakė, kad A. Armonaitės noras verslams lengvinti karantiną gali atsisukti ir prieš pačios partijos rezultatą. Anot jo koalicijos ateitis paremta dviem klausimais – pandemijos suvaldymo ir ekonomikos gaivinimo.

„Jeigu pandemija bus suvaldyta, o ekonomika išsisuks palyginti lengvai, tai šios valdančiosios daugumos ateitis atrodys pakankamai šviesi. O jeigu ne, tai bus ieškoma kaltų ir prasidės santykių aiškinimasis“, – teigė MRU politologas.

„Aušrinės Armonaitės ir ministrės pirmininkės Ingridos Šimonytės, sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio požiūris pradeda skirtis. Klausimas, kiek stipriai išsiskirs ateityje. Nes kol pandemijos skaičiai yra aukšti – tai padeda susitarimui. Kai ji lengvės, tos trintys gali atsirasti“.

Politologas teigė, kad pirmieji bendro darbo mėnesiai rodo, kad koalicijos partnerių rikiuotė yra pakankamai darni.

„Problemos prasideda“

MRU politologas V. Valentinavičius taip pat stebėjosi Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės–Nielsen pritarimu idėjai keisti alkoholio draudimus, ilginant alkoholio pardavimo laiką sekmadieniais. Šią idėją pačioje kadencijos pradžioje pasiūlė Darbo partijos atstovai.

„Turint galvoje visą „MG Baltic“ bylą, tikrai praleista proga patylėti. Nes kam kam, bet liberalams apie alkoholį geriau nekalbėti. Nes tokios kalbos atrodys kaip atidirbinėjimas“, – kalbėjo jis.

V. Valentinavičius teigė, dabar šios kalbos vėl nutilo. Bet kai vėl prasidės, bus galima sakyti, kad „problemos prasideda“.

Virgis Valentinavičius

„Kol padėtis su pandemija sudėtinga, trinčių bus mažiau, bet jos gali pradėti stiprėti padėčiai stabilizuojantis“, – Delfi sakė MRU politologas V. Valentinavičius.

Paklaustas, ar koalicijos pamatų negali išjudinti Laisvės partijos siūlomas partnerystės įstatymas, V. Valentinavičius tikino, kad konservatorių partijoje krikščionių demokratų flangas ir sumažėjęs, ir sumenkęs.

„Rinkimus Tėvynės sąjungoje laimėjo jaunoji karta. O ji yra tokius klausimus žiūri tikrai moderniau“, – savo poziciją dėstė MRU politologas V. Valentinavičius.

Delfi teigė, kad TS–LKD, Liberalų sąjūdžio ir Laisvės partijos daugumai Seime priklauso 72 parlamentarai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (447)