„Mes sutarėm dėl frakcijų atstovavimo komitetuose ir tai leis pasiūlyti mažumos frakcijoms komiteto narių skaičius bei vienam iš pirmųjų posėdžių juos patvirtinti. Taip pat toliau tęsim diskusijas dėl vadovaujančių pareigybių komitetuose. Čia pasistūmėjom į priekį dėl didesnės dalies komitetų pirmininkų jau nebekyla diskusijų, o dėl keleto dar sutarėm, kad pratęsim pokalbius“, - ketvirtadienį po derybinių grupių susitikimo sakė konservatorius Jurgis Razma.

Derybos dėl 9 iš 15 parlamentinių komitetų jau yra aiškios: Aplinkos komitetas atitenka konservatoriams-krikdemams, Audito komitetui vadovaus opozicijos atstovas, Ekonomikos komitetui – TPP deleguotas Seimo narys, Europos reikalų – konservatorių-krikdemų, tos pačios partijos atstovui teks vadovauti ir Kaimo reikalų, Socialinių reikalų ir darbo, Sveikatos reikalų, Švietimo, mokslo ir kultūros komitetams, o Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas atitenka A. Valinsko vadovaujamai TPP.

Keturių partijų centro dešinės koalicija labiausiai nesutaria dėl vadovavimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui – į šį postą pretenduoja visos partijos. Mažiausiai diskusijų kelia Kaimo reikalų komitetas. Esą dėl šio komiteto – ar verta jį imti - suabejojo net patys konservatoriai.

1.Aplinkos apsaugos komitetasTS-LKD
2.Audito komitetasopozicijai
3.Biudžeto ir finansų komitetasTS-LKD/LS
4.Ekonomikos komitetasTPP
5.Europos reikalų komitetasTS-LKD
6.Informacinės visuomenės plėtros komitetasLiCS/LS
7.Kaimo reikalų komitetasTS-LKD
8.Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetasTS-LKD/TPP/LiCS/LS
9.Socialinių reikalų ir darbo komitetasTS-LKD
10.Sveikatos reikalų komitetasTS-LKD
11.Švietimo, mokslo ir kultūros komitetasTS-LKD
12.Teisės ir teisėtvarkos komitetasTS-LKD/ LiCS
13.Užsienio reikalų komitetasTS-LKD/LS
14.Žmogaus teisių komitetasTPP/LS/LiCS
15.Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetasTPP

Konservatoriai-krikdemai savo atstovų vadovauti komitetams aiškiai neįvardija, bet manoma, kad sveikatos reikalus parlamente, kaip ir dabar, galėtų kuruoti Antanas Matulas, socialinių reikalų ir darbo – esama šio komiteto narė Irena Degutienė.

Liberalų sąjūdis pagrindiniu prioritetu jau anksčiau buvo įvardiję Biudžeto ir finansų komitetą. Jo vadovu liberalai regi Kęstutį Glavecką. Ši partija taip pat mąsto apie Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetą, kuriam vadovauti galėtų buvusi Liustracijos komisijos pirmininkė Dalia Kuodytė. Susidomėjimą kelia Informacinės visuomenės plėtros komitetas, į kurio pirmininkus liberalai būtų linkę siūlyti Vytautą Grubliauską.

A.Valinsko TPP vadovaus 3 komitetams, tarp jų - Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetui. Nors anksčiau ši partija akcentavo, kad norėtų vadovauti Teisės ir teisėtvarkos komitetui, tačiau ketvirtadienį būsimosios TPP frakcijos seniūnas Laimontas Dinius patikslino, jog TPP Vytautą Kurpuvesą deleguoja ne į Teisės ir teisėtvarkos, o į Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetą.

Liberalcentristai kol kas įvardija, kad savo žmonės norėtų deleguoti į Teisės ir teisėtvarkos bei Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetų pirmininkų vietas. Teisėtvarkai Seime esą galėtų vadovauti Raimondas Šukys, o nacionaliniam saugumui – Vytautas Bogušis.

Iš viso Seime yra 15 parlamentinių komitetų, tačiau Audito komiteto pirmininko postas bus atiduodamas opozicijos žinion. Tai reiškia, kad pirmininkas bus renkamas iš opozicinių partijų atstovų.

Koalicija jau yra sutarusi dėl ministerijų pasidalijimo bei premjero ir Seimo pirmininko postų. Pastarieji atitinkamai atiteko TS-LKD ir A. Valinsko TPP. Abejonių taip pat nekyla ir dėl Seimo pirmininko pavaduotojų: šias pareigas užims visų koalicijos partnerių atstovai. Konservatoriams-krikdemams šioje dėlionėje veikiausiai priklausys 2 Seimo pirmininko pavaduotojų postai, vienas jų pagal Seimo Statutą tuo pat metu bus ir Europos reikalų komiteto pirmininkas.