Politikai sutarė, kad premjero pareigas užims socialdemokratų atstovas – greičiausiai A. Butkevičius, o Darbo partijos pirmininkas V. Uspaskickas kalba apie darbą Vyriausybėje.

„Sutarėme, kad ministras pirmininkas bus socialdemokratų partijos ir sutarėme, kad pradėsime ruošti vyriausybinę programą, bus sudarytos darbo grupės iš esamų trijų politinių partijų, ateinančią savaitę peržiūrėsime valstybės biudžeto projektą“, - po susitikimo sakė. A. Butkevičius. 

Darbo partijos pirmininkas V. Uspaskichas A. Butkevičių viešai vadino kandidatu į premjerus.

Finansų ministras – irgi socdemas

Klausiamas apie postų dalybas ministrų kabinete, socialdemokratų pirmininkas teigė, esą apie tai dar nebuvo kalbėta.

A. Butkevičius neslėpė, kad jeigu premjeras bus socialdemokratas, tai socdemams tikriausiai priklausytų ir finansų ministro portfelis.

„Nekalbėjome šiandien apie ministerijas, bet galiu pasakyti, kad ministras pirmininkas galėtų turėti teisę pasirinkti finansų ministrą“, - sakė A. Butkevičius.

Klausimas apie pirmuosius darbus socialdemokratų pirmininkas aiškino, jog yra kelios prioritetinės kryptys: gyvenamųjų namų renovacija, šilumos ūkio pertvarka perinant prie biokuro, minimalios mėnesio algos didinimas, mokesčių sistemos peržiūra.

„Tikrai naktinės mokesčių reformos nedarysime, žemės ūkio sektoriuje turi būti skiriama finansinė parama pirmiausia toms programoms, kurios kuria pridedamąją vertę“, - aiškino A. Butkevičius.

V.Uspaskichas: esu Vyriausybės komandos sąraše

Darbo partijos pirmininkas V. Uspaskichas, klausiamas, ar dirbs Seime, ar liks Europos Parlamento nariu, siūlė neskubėti ir pridūrė esantis Vyriausybės komandos sąraše.

„Neskubėkite, palaukime. Kol kas esu Vyriausybės komandos sąraše, tada žiūrėsime“, - šypsodamasis teigė V. Uspaskichas.

Anksčiau šis politikas yra buvęs ūkio ministru.

Paklaustas, ar lengvai sutiko perleisti premjero postą A. Butkevičiui, V. Uspaksichas aiškino esąs paklusnus Lietuvos pilietis – esą pagal Konstituciją laimėjusi partija siūlo premjerą.

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininkas Rolandas Paksas teigė ketinantis likti Europos Parlamento nariu.

„Savaime suprantama, kad aš asmeniškai būsiu europarlamentaras“, - teigė R. Paksas.

Koalicijos sutartis – po oficialių rezultatų patvirtinimo

Politikai teigė, kad koalicijos sutartį tikisi pasirašyti po oficialių rinkimų rezultatų patvirtinimo.

„Koalicijos sutartį tikimės pasirašyti iškart kai Vyriausioji rinkimų komisija patvirtins rinkimų rezultatus“, - teigė A. Butkevičius.

Paklaustas, kaip elgsis, jeigu V. Uspaskichas bei V. Gapšys bus paskelbti kaltais „juodosios buhalterijos“ byloje, A. Butkevičius tokios galimybės nagrinėti nesiėmė – jo teigimu, tai tik spėlionės, kas būtų, jeigu būtų.

DELFI primena, kad į susitikimą, be partijų lyderių, taip pat atvyko socialdemokratai Juozas Bernatonis ir Juozas Olekas, partijos „Tvarka ir teisingumas“ vicepirmininkas Valentinas Mazuronis bei Darbo partijos vicepirmininkas Vytautas Gapšys.

Kaip žinoma, šios partijos dėl koalicijos tarėsi ir po pirmojo rinkimų turo, tačiau tuomet nebuvo aišku, kiek kuri partija turi mandatų Seime.

Po antrojo turo aiškėja, kad Darbo partija gali būti laimėjusi 30 mandatų, socialdemokratai – 39 (su Andriumi Palioniu), partija „Tvarka ir teisingumas“ - 11 mandatų.