Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klimato ir tyrimų skyriaus vedėjo D. Valiuko teigimu, šiemet vasaros pabaiga galėjo priminti vidurvasarį, nes paskutinės dešimt rugpjūčio dienų buvo tikrai karštos.

„Dabar turime tikrai juntamą kontrastą nuo didelio karščio iki vėlyvesnio rudens vėsos“, – kalbėjo LNK Žinių pašnekovas. Pasak jo, deja, tokie kontrastai pasitaiko vis dažniau.

Jis prisipažino kol kas negalintis pasakyti, kada šiemet bus Bobų vasara ir kokia ji bus – jei iš viso bus.

„Deja, šito nežinome. Tai yra atmosferos cirkuliacija ir kartais ji keliauja keliauja ir sustoja kažkur vidurio Europoje mūsų net nepasiekusi“, – pažadų neskubėjo dalinti LNK pašnekovas.

Jo teigimu, paprastai Bobų vasara Lietuvoje apsilanko rugsėjo pabaigoje.

„Bet jei dabar turime vėsesnį, nei įprastai, dešimtadienį, tai prognozuojama, kad trečiasis rugsėjo dešimtadienis bus šiek tiek šiltesnis, negu įprastai“, – teigė klimatologas.

Anot jo, šils, bet nereikia tikėtis, kad bus vasarą primenančių karščių. Tiesa, nebebus ir taip, kad ryte kandžiosis šaltukas.

D. Valiukas kol kas rekomendavo šiltų paltų iš spintų netraukti, nes paltų sezono dar reikės palaukti.

„Po truputį žengsime į įprastesnes sąlygas, nes dabar yra vėsiau, nei įprastai“, – paaiškino jis.

Paklaustas, ar bus saulės, jis tikino, kad savaitgalį orai subjurs, bet vėliau galima tikėtis pagerėjimo.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos atstovo teigimu, artimiausią mėnesį planuojama tiek kritulių, kiek jų paprastai ir būna tokiu metu.

„Bet ta tendencija, kad čia palyja, o už keleto kilometrų nepalyja, išliks“, – sakė jis.

D. Valiukas pridūrė, kad rugsėjis paprastai nebūna labai lietingas, intensyvūs ir ilgai trunkantys lietūs būdingi spalio pabaigai, lapkričiui.

Visą LNK Žinių pokalbį su D. Valiuku žiūrėkite čia: