Jo teigimu, tokį, gana staigų, orų atvėsimą lems poliarinio blokuojančio anticiklono (kurio centras virš Barenco jūros) ir šiandien orus lemiančio ir lėtai slenkančio Vidurio Europos ciklono (šiandien ryte centras virš pietvakarių Baltijos) „duetas“.

„Prieš savaitę žadėta šiluma šiam savaitgaliui praslinko pietesne trajektorija ir pratęsė vasariškus orus Vidurio Europoje, Ukrainoje ir Juodosios jūros regione.

Ši savaitė neapsiėjo be šalnų, ypač Pietų ir Rytų Lietuvoje, nors ir ten jos susidarė ne visur ir tik dirvos (žolinės dangos) paviršiuje. Vakar rytą žemiausia oro temperatūra fiksuota Utenos (0,5 °C), o trečiadienį – Varėnos meteorologijos stotyje (0,6 °C)“, – nurodė klimatologas.

Taip pat pridūrė, kad kitose rytinės, pietinės ir šiaurinės Lietuvos stotyse minimalios oro temperatūros fonas buvo tarp 1,5 ir 5 °C.

„Tai rodo, kad ore šalnos dar neprasidėjo. Visgi kaimyninėje Latvijoje jau fiksuotos šalnos ir ore. Stipriausios šalnos registruotos ten, kur jos ir turi anksčiausiai susidaryti pagal klimatinius duomenis – Vidžemės aukštumos rytinėje dalyje, Maduonos ir Zoseni meteorologijos stotyse vakar ryte atitinkamai buvo -0.7 ir -0.9 °C.

Palyginimui reiktų pasakyti, kad toliau į šiaurę esančioje Estijoje (ne pajūrio regionuose) minimali oro temperatūra per paskutines kelias paras buvo bent 1 – 3 °C aukštesnė.“

G. Stankūnavičius, komentuodamas šiandieninį cikloną, kuris neša darganą ir lietų, aiškino, kad jo judėjimo greitis labai nedidelis, bet pats sparčiai vystosi.

„Jau šiandien vakare ciklono centras iš pietvakarinės Baltijos dalies persikels į šiaurinę Ukrainą, todėl stipriausiai veiks tik pietinę Lietuvos dalį. Rytoj ciklonas pasiekęs maksimalią vystymosi fazę virš Ukrainos Karpatų ims lėtai pildytis ir lėtai keliaus į rytus ir šiaurės rytus per Baltarusiją.

Šio ciklono okliuzijos frontas šeštadienį ir sekmadienio pirmoje pusėje lems ištisinius kritulius pietinėje ir rytinėje Lietuvos dalyje. Kadangi savaitės pradžioje ciklonas labai lėtai trauksis į rytus, tai krituliai rytinėje Lietuvoje nesiliaus ir pirmadienį, o vietomis ir antradienį. Tiesa, Žemaitijoje krituliai laukiami tik šiandien, o ateinančiomis dienomis jų tikimybė maža.“

Pasak klimatologo, ilgai užsibuvęs nedidelėje teritorijoje šis ciklonas be kritulių lems ir šalto poliarinio oro advekciją į pietinės Baltijos regioną.

„Kaip visada, pirmiausia atvės aukštesniuose troposferos sluoksniuose – 850 hPa lygyje (apie 1,5 km aukštyje) oro temperatūra nuo 8 – 10 °C iki pirmadienio nukris iki -2 – -4 °C. Virš vakarinės Lietuvos dalies atvėsimas bus ne toks stiprus.

Savaitgalis bus apsiniaukęs ir lietingas, oro temperatūra šeštadienį +8 – +13 °C, o sekmadienį – tik +6 – +12 °C. Be vėsaus oro papildomai pūs žvarbus šiaurės rytų krypties vėjas, kuris rytinėje Lietuvos dalyje ir, vietomis, pajūryje gūsiuose sustiprės iki 15 – 17 m/s“, – prognozavo mokslininkas.

Jo teigimu, kitos savaitės pirmoje pusėje (pirmadienį–trečiadienį) prasisklaidžius aptariamo ciklono debesų dangai beveik visoje Lietuvoje (taip pat vietomis ir pajūrio regione) laukiamos šalnos 0 – -2 °C, vietomis naktimis ir rytais +2 – +7 °C.

„Dienomis temperatūra kils tik iki +9 – +14 °C, vietomis iki +15 – +17 °C. Savaitės viduryje orus Lietuvoje formuos poliarinio anticiklono gūbrys, o nuo ateinančio ketvirtadienio, prognozuojama, traukiantis gūbriui į rytus į Lietuvą atkeliaus šiltesnės oro masės.

Šį šiltesnio oro pliūpsnį turėtų lemti gilaus Atlanto ciklono šiaurės vakaruose ir beveik stacionaraus anticiklono Urale bendras poveikis beveik visai Šiaurės Europai.“

G. Stankūnavičius rašė, kad vėsūs orai laikysis ne tik Lietuvoje, bet ir didesnėje Vidurio ir Rytų Europos dalyje.

„Tiesa, vasara vis dar tęsis pietiniuose Balkanuose, Italijoje ir visoje rytinėje Viduržemio jūros regiono dalyje. Ten vietomis maksimali oro temperatūra kils iki +33 – +35 °C. Priešingai, šiaurinėje Rusijos dalyje, Prieuralėje ir Urale kitą savaitę numatomas net nakties šaltis. Tiesa, dieną temperatūra ten dar kils iki +7 – +15 °C.

Ilgalaikės orų prognozės rodo, kad žymesnio atšilimo galėtume laukti nuo spalio pirmo dešimtadienio vidurio, nors visas spalio mėnuo prognozuojamas artimas daugiamečiui, tiek pagal oro temperatūrą, tiek pagal mėnesio kritulių sumą.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)