Pasak G. Stankūnavičiaus, vidutinė bobų vasaros pradžios data yra apie Mykolines (09.29), tačiau skirtingais metais ši pradžia gali būti pasislinkusi tiek viena savaite anksčiau, tiek dviem vėliau.

„Be to, bobų vasara paprastai ateina po rimtesnių pirmųjų šalnų. Tiesa, praeitą savaitgalį ir savaitės pradžioje vietomis buvo dirvos paviršiuje susidariusios šalnos, tačiau tik vietomis ir lokalaus masto.

Pagrindiniai atmosferos cirkuliacijos požymiai atitinkantys bobų vasaros laikotarpį – tai į šiaurės rytus išsiplėtęs Azorų anticiklono gūbrys, kuris kartais siekia pietinę Skandinaviją ar pietinę Baltijos regiono dalį.“

Jo teigimu, vis dėlto ši barinė struktūra veikia ne viena, kartu su ja šiaurėje sustiprėja Islandijos žemo slėgio sritis, kuri vasara buvo apsilpusi ir, tokiu būdu, intensyvus pietvakarių krypties oro srautas į Vidurio Europą bei pietinę šiaurinės ir vakarinę rytinės Europos dalis perneša šiltas ir drėgnas oro mases nuo subtropinių Šiaurės Atlanto akvatorijų.

„Kai kuriuose populiariuose aprašymuose teigiama, kad bobų vasarą į Lietuvą atneša pats Azorų (Atlanto subtropinis) anticiklonas. Tačiau tai netiesa, nes šis darinys yra atmosferos dinaminių procesų pasekmė, susiejantis terminio pusiaujo zoną su Hadlio (Hadlėjaus) cirkuliacijos gardele.

Taigi, Azorų anticiklonas iš Atlanto vandenyno niekur toli nenuslenka: žiemą – arčiau ekvatoriaus, vasaros viduryje – pasistumia toliau į šiaurę, o vasaros pabaigoje ir rudens pradžioje – vakarus, link Šiaurės Amerikos“, – paaiškino klimatologas.

Tačiau jis pasiūlė palikti kol kas bobų vasaros problemas ateičiai, mat šiomis dienomis oro temperatūra dėl vyraujančios labai šiltos oro masės kyla iki 21 – 26 °C ir nepaisant vėsesnių rytų sudaro malonių vasariškų orų įspūdį.

„Tačiau taip yra dėl santykinai trumpo šviesaus (apie 13 val.) paros meto ir nedidelio maksimalaus saulės aukščio virš horizonto (apie 40°). Jeigu tokio šiltumo oro masė apsilankytų liepą ar rugpjūčio pradžioje – maksimali dienos temperatūra viršytų 30 °C, o minimali nakties siektų iki 20 °C.

Šiltas ir senas anticikloninis sūkurys, kuris „palaiko“ saulėtus ir maloniai šiltus orus toliau silpnėja ir traukiasi į pietryčius. O iš vakarų į pietinę Skandinaviją rytoj po pietų jau atslinks taip pat „nejaunas“ cikloninis darinys. Pats ciklonas sekmadienį virš Baltijos ims stiprėti, o jo frontų sistema atneš kritulius (vietomis su perkūnija), tačiau galutinai sekmadienį orai dar neatvės“, – rašo G. Stankūnavičius.

Pasak jo, pirmadienį šis regeneravęs ciklonas dar labiau sustiprės ir pasitrauks į šiaurinę Rusijos dalį, o pietų ir pietvakarių vėją keis vakarų ir šiaurės vakarų.

„Pirmadienį oras dieną dar sušils iki 16 – 21 °C, padidės debesuotumas, vietomis trumpai palis. Antradienį, ciklonui pasitraukus link Kolos pusiasalio ir Baltosios jūros, Baltijos jūros regioną apims poliarinio anticiklono, kurios centras virš Špicbergeno archipelago ir Norvegų jūros, gūbrys.

Orai dar labiau atvės: savaitės viduryje numatomi debesuoti su pragiedruliais orai dieną, oro temperatūra – 12 – 17 °C (pajūryje – iki 18 °C). Naktimis daugiausia mažai debesuota ir vėsu – tik 3 – 8 °C (pajūryje – 5 – 10) °C. Kadangi šio poliarinio anticiklono sistemoje cirkuliuos vėsi ir sausa oro masė – žymesnių kritulių nelaukiama.“

Taip pat nurodė, kad kitos savaitės pabaigoje šaltasis gūbrys silps ir trauksis į pietryčius, todėl iš pietvakarių Lietuvą vėl „aplankys“ šiltesni orai.

„Šiaurės Atlante šiuo metu aktyvūs du tropiniai sūkuriai. Uraganas „Larry“ (vidutinis maksimalus greitis centre – 40 m/s) dabar juda link Njufaundlendo, kurio vakarinę pakrantę turėtų užklupti šią naktį, o vėliau transformavęsis į gilų vidutinių platumų cikloną nuslinks link pietinės Grenlandijos.

Kitas, besitransformuojanti tropinė audra „Mindy“ (į rytus nuo Pietų Karolinos), virš Atlanto turėtų užsipildyti per artimiausias paras. Ramiojo vandenyno vakaruose – taip pat du tropiniai sūkuriai. Vienas, „Chanthu“ stipraus taifūno stadijoje (dabar prie šiaurinių Filipinų) pirmadienį pasieks Taivanį, kitas – tropinė audra „Conson“ (dabar virš Pietų Kinijos jūros) pirmadienį turėtų pasiekti Vietnamo kalnus, sukelti liūtis ir užgesti“, – rašo G. Stankūnavičius.

Klimatologas pridūrė, kad dar vienas uraganas „Olaf“ grasina Kalifornijos pusiasalio (Meksika) pietinei pakrantei, tačiau tai retai apgyvendinta sausringa teritorija ir didelių nuostolių (be to, kad kelioms dienoms sutrikdys žvejų darbą) nenumatoma.

„Kitos savaitės antroje pusėje virš Vakarų Sibiro prognozuojamas mažai judrus, bet gilus ciklonas, jis lems bobų vasaros orus Rytų Sibiro dalyje ir žiemiškus orus Poliariniame ir Šiaurės Urale bei vietomis Vakarų Sibire.

Ilgalaikių orų prognozių duomenimis, po vėsaus antro rugsėjo dešimtadienio numatomas sausas ir vidutiniškai šiltas trečias dešimtadienis. Na, o Vakarų Europoje mėnesio gale prognozuojama tikra bobų vasara – grįš vasariška šiluma“, – prognozavo jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)