Gamtos fotografo Mariaus Čepulio įamžintas gervės šokis ant sniego praneša apie artėjantį pavasarį. Gervės grįžo. Ir ne tik jos.

„Grįžta ir grįžta virtinėmis. Čia Vilniuje yra sniego. Nuvažiuosite į Klaipėdą, ten net žiemos nebėra. Jau ten gervės, ir čia praskrenda. Ir gervės, ir žąsys, ir pempės. Vieversiai turėtų pasirodyti“, – LNK žinioms sakė gamtos fotografas M. Čepulis.

Paukščiai balsais praneša apie ilgėjančias ir šiltėjančias dienas.

„Jeigu gerai įsiklausysit, didžioji zylė gieda. Ji yra pati pirmoji giesmininkė ir pati pirmoji pranašė, ne gervės, ne vieversiai, o didžioji zylė. Ji pasilieka ir kai pailgėja diena, jai pradeda spausti ten vieną vietą ir skleidžiasi giesmė. Todėl dabar jį tai ir sako“, – apie pavasario ženklus LNK sakė M. Čepulis.

Žuvinto biosferos rezervato gamtininkai grįžusias pilkąsias žąsis pasitiko dar prieš kelias savaites. Praskrido antys, gervės ir pempės. Gamtininkai sako, kad jų jau neišgąsdins ir kovui trumpam grįžtantys šalčiai.

„Paukščiai tiesiog atsitrauks, jei netiks jiems sąlygos kiek piečiau, paukščiams nėra sudėtinga, kol dar nėra susukęs lizdo ir dar nepradėjęs dėti kiaušinių. Bet pagal prieš kelias dienas stebėtas pirmąsias pempes, gamtininkai sako, kad pavasaris jau ne už kalnų“, – sakė Žuvinto biosferos rezervato direkcijos vadovas Paulius Čeponas.

Paukščiai šiemet grįžta keliomis savaitėmis anksčiau nei pernai. Klimatologai priduria, kad ir šiųmetis vasaris šiltesnis nei pernai. Bet pavasario, apie kurį jau gieda paukščiai, teks palaukti iki kovo.

„Pavasaris iš klimatologinės pusės prasideda tada, kai pastovi vidutinė oro temperatūra peržengia per 0 laipsnių. Dabar dar yra tokių svyravimų įvairių. Aišku, vakarų Lietuvoje, pajūryje yra šilčiau. Čia dar taip pasvyruoja, naktys dar minusinės. Įprastai Lietuvoje tas perėjimas įvyksta kažkur kovo 11 dieną“, – LNK žinioms sakė klimatologas Donatas Valiukas.

Apie artėjantį pavasarį praneša ir gamtą užpildantys paukščių balsai, cepelinų spalvos dangų vis dažniau užliejantys saulės spinduliai ir kylantys termometro stulpeliai. Ir dar nuo sausio beveik 2 valandomis pailgėjusi diena.

Pliusinė temperatūra dienomis iš žiemos miego prikėlė ir meškas. Praėjusios savaitės pradžioje, Dzūkijos miškuose, Marcinkonių apylinkėse medžiojantis vyras sniege aptiko paliktas dideles pėdas.

„Tikrai tai nėra sniego žmogaus pėdsakai. Tai yra lokio pėdsakai“, – sakė gamtos fotografas.

Gamtininkai spėja, kad meška ne iš Baltarusijos girių atklydo, negalėtų, nes tvora pasienį saugo. Gali būti atklydusi seniau, o čia žiemojo ir dabar klaidžioje Dzūkijos miškuose.

„Lietuvoje meškos jau seniai laksto ir po 2–3–4 meškas kasmet būna, žiemojo kelis kartus tikrai. Tai šita greičiausiai irgi jau bus peržiemojusi, išlindusi iš savo irštvos“, – sakė M. Čepulis.

Šiemet gamta bunda anksčiau. Paukščių parskridimas simbolizuojanti 40 paukščių diena kalendoriuje pažymėta tik kovo 10 dieną.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: