Anksčiau buvo laikomi medicininėmis atliekomis

Iki pernai metų gegužės, kol dar nebuvo pakeisti įstatymai, vaisius iki 22 savaičių buvo laikomas medicinine atlieka ir utilizuojamas kaip visos kitos. Bažnyčia, žinoma, tokiai sampratai priekaištavo.

„Bažnyčia visada juos vadina vaikais, negimusiais kūdikiais, – LNK kalbėjo Šv. Petro ir Povilo parapijos klebonas Romualdas Zdanys. – Bažnyčiai gyvybė – šventas dalykas. Ji prasideda nuo natūralaus prasidėjimo ir baigiasi natūralia mirtimi. Nuo paties gyvybės užsimezgimo tai yra žmogus.“

Klebonas Romualdas Zdanys
Bažnyčiai gyvybė – šventas dalykas. Ji prasideda nuo natūralaus prasidėjimo ir baigiasi natūralia mirtimi. Nuo paties gyvybės užsimezgimo tai yra žmogus.

„Tau, negimęs kūdiki“, – toks užrašas užrašytas ant klebono iniciatyva pastatyto paminklo bažnyčios kieme. Paminklas stovi jau penkerius metus, o jo aplinką puošia patys parapijiečiai. Kaip teigė kunigas, bažnyčiai kapavietės be realiai palaidoto kūdikio tvarkyti nė nereikia, nes dažnai iki jo ateina ir vyrai, ir moterys.

Nori laidoti parapijos pastangomis

„Aš noriu, kad būtų leista man ir visai parapijos bendruomenei iš kaimynystėje esančios ligoninės pasiimti kūdikius, kurie mirė prieš gimstant ir kurių kūnelių nenori pasiimti ir pagerbti jų tėvai dėl įvairių priežasčių. Kad būtų leista man juos palaidoti mūsų miesto kapinėse“, – teigė klebonas.

Kapinės

Gimdymo namuose kalbinta moteris tvirtino, kad atsakyti į klausimą: palaiko tokią iniciatyvą, ar ne, yra sunku. „Čia šimtu procentų, čia nediskutuotina yra, kad tokie dalykai yra be proto skaudūs, bet ar kapelį turėti... Labai sunku pasakyti, – LNK žinioms kalbėjo Monika Dirdienė. – Gal gerai?“

Moteris teigia, kad palaiko ir tas mamas, kurios nelaidoja savo anksčiau laiko gimusių kūdikių, palaiko ir tas, kurios nuspręstų juos palaidoti. „Ne visi gal tokie psichologiškai stiprūs“, – kalbėjo M. Dirdienė.

Klebonas Romualdas Zdanys
Noriu, kad būtų leista man ir visai parapijos bendruomenei iš kaimynystėje esančios ligoninės pasiimti kūdikius, kurie mirė prieš gimstant ir kurių kūnelių nenori pasiimti ir pagerbti jų tėvai dėl įvairių priežasčių. Kad būtų leista man juos palaidoti mūsų miesto kapinėse.

Anot laikinai akušerijos-ginekologijos klinikos vedėjo pareigas einančio Raimundo Petrausko, pastaruoju metu tik viena šeima prašė negimusio kūdikio kūno laidoti. Galimybė šeimai buvo suteikta.

„Kai labai mažas nėštumas, labai maži būna vaisiukai, ką tik užsimezgę, bet kur būna vėlyvi persileidimai – tai kiekvienos šeimos pasirinkimas. Jeigu jiems sudaromos tokios sąlygos, tai mes, medikai, nieko prieš“, – tvirtino R. Petrauskas.

Būtų laidojami motinos vardu

Panevėžio savivaldybės atstovų teigimu, negimę kūdikiai galės būti laidojami šeimų kapavietėse arba bus nauja skirta nauja kapavietė.

„Prieš pakeičiant įstatymą žmogaus palaikais buvo laikomas mirusio žmogaus kūnas, jo dalys ir priešlaikinio gimdymo vaisius, gimdymui įvykus tarp 22 ir 37 nėštumo savaitės, – kalbėjo Simona Mickutė. – Pasikeitus Lietuvos Respublikos žmonių palaikų laidojimo įstatymui, laidoti galima ir žmogaus vaisių iki 22 nėštumo savaitės.“

Savivaldybės atstovė pridūrė, kad laidoti vaisių iki 22 nėštumo savaitės leidžiama tuo atveju, jei tėvai pareiškia tokią valią.

Negimę, bet laidojami vaikai bus registruojami motinos vardu, iš gydymo įstaigos pateikus reikiamus dokumentus.