Pasak R. Skrinsko, adventas – antrojo Kristaus atėjimo laukimas – katalikai tiki, kad Kristus ateis pasaulio pabaigoje. Kartu tai – pasiruošimas susitikti su Kristumi, ruošimasis amžinajam gyvenimui.
Advento metu nekeliamos vestuvės, bažnyčių altoriai nepuošiami gėlėmis – juos puošti galima tik gruodžio 8 – per švč. Mergelės Marijos nekalto prasidėjimo šventę. Advento metu prislopinamas vargonų garsas, kunigai dėvi violetinės spalvos drabužius – tai simbolizuoja pasiruošimą, budėjimą.

Pašnekovas aiškina, kad penktadieniais reikia laikytis pasninko – šią dieną galima tik numalšinti alkį, tačiau ne sočiai prisikimšti. Penktadieniais, kaip ir Kūčių dieną, reikia vengti mėsos produktų. Viso advento metu ir Kūčių dieną reikia vengti bet kokio alkoholio.
Tačiau daliai tikinčiųjų padaroma nuolaidų – pavyzdžiui, krūtimi maitinančioms motinoms, sunkiai dirbantiems darbininkams, pensinio amžiaus žmonėms.

Klebono teigimu, advento metu sutaupytą maistą prasminga atiduoti vargšams.

„Dabar gal tik 10 proc. laikosi advento tradicijų. Net per adventą kalėdojantiems kunigams duodama mėsos ir alkoholio“, - pastebi klebonas. Tai, pasak R. Skrinsko, parodo, kad tie žmonės, ko gero, patys nepasninkauja.

Dvasininkas pastebi, kad katalikų pasninkas sušvelnintas, o štai stačiatikiai nevalgo mėsos, pieno, jiems ne kasdien galima valgyti žuvį. Musulmonai visą ramadano mėnesį pasninkauja nuo saulės pakilimo iki laidos. „Mes, katalikai, irgi turime branginti savo tėvų palikimą“, - tikina jis.

Tradicijas naikina verslas?

Klebonas primena, kad žmonės – Dievo tarnai, ir ponas yra Dievas, o ne žmogus. „Nueiname į bažnyčią kaip ponai ir sakome „Dieve, duok man to, duok man to, padaryk man tą“. Jeigu nepadaro – viskas, neisiu į Bažnyčią“, - kalbėjo R. Skrinskas.

Nors iki Kalėdų dar liko visas mėnuo, klebonas stebisi, kad prekybos centruose jau stovi eglutės, šurmuliuoja kalėdinė prekyba. Advento tradicijų nykimą pašnekovas sieja su verslo įtaka – esą žmonės neatsilaiko jausdami verslo spaudimą.

Kita vertus, pastebi R. Skrinskas, advento tradicijų laikymasis priklauso nuo žmogaus tikėjimo laipsnio - esą jei žmogus širdyje tai priims kaip draudimą, vadinasi, jis neturi tikėjimo.