Pasak jo, D. Gudelio bendrovės pernai laimėjo tris NMA pirkimus, nes „jų pasiūlymas buvo ekonomiškai naudingiausias“. E. Bėrinto teigimu, pirkimo sąlygos pradėtos rengti 2016-2017 m. , kai jis vadovavo NMA.

NMA pirko viešinimo paslaugas nacionalinėje spaudoje, televizijos laidose, regionų žiniasklaidoje. Pirkimai, anot E. Bėronto, vyko pernai pavasarį, vasarą ir rudenį.

Vykdant du pirkimus kaip ekspertą NMA buvo pasikvietusi premjero patarėją T. Beržinską.

„Į pirkimus tenka kviestis savo srities žinovus. (...) mus, kaip agentūrą, nuolat apkaltina, kad blogai padarėme ar blogai nupirkome, (todėl kviečiame ekspertus – BNS) kad būtų skaidrumas“, – aiškino NMA direktorius.

Konservatorių frakcijos posėdyje dalyvavusi žemės ūkio ministro patarėja viešiesiems ryšiams Vitalija Jankauskaitė-Milčiuvienė tvirtino, kad paprastai dėl ekspertų paskyrimo kreipiamasi į Vyriausybę ir ši deleguoja žmogų.

TS-LKD frakcijos narys Andrius Kubilius tame, kad tarp ekspertų buvo pasirinktas T. Beržinskas įžvelgė interesų konfliktą.

„Mes tame matome didelį interesų konfliktą, nes yra sukuriame abejonė, kad tie europiniai pinigai naudojami ne tam, kad būtų informuojama apie europinių projektų įgyvendinimą, o tam, kad būtų siekiama labai paprasto politinės propagandos rezultato“, – kalbėjo A. Kubilius.

T. Beržinskas į posėdį buvo kviestas, bet jame nedalyvavo.

Jis BNS sakė politiniuose spektakliuose nedalyvaujantis.

„Abejones – tikras, o ne tariamas ar suvaidintas - dėl viešųjų pirkimų turi sklaidyti ne politikai, o kompetentingos institucijos. Todėl jei klausimų kils Viešųjų pirkimų tarnybai ar kitoms – visada mielai į juos atsakysiu. Neturiu nei laiko, nei noro dalyvauti politiniame spektaklyje ir bendrauti su žmonėmis, kurių tikslas – „pavirpinti orą“ manipuliacijomis ar interpretacijomis, o ne išgirsti faktus. Jei faktų tikrai nori Gabrielius Landsbergis – asmeniškai kviečiu jį bet kuriuo patogiu metu užsukti į Vyriausybę. Pavaišinsiu kava, papasakosiu apie eksperto pareigas ir funkcijas“, – BNS sakė T. Beržinskas.

Svarstė galimybę nustatyti ribojimus įstatyme

TS-LKD frakcijos narys Jurgis Razma posėdžio pabaigoje apgailestavo, kad jiems į frakciją nepavyko prisikviesti visų atstovų iš Vyriausybės, kurie galėtų kompetentingai atsakyti į klausimus.

„Pagal pasikartojančius klausimus matome, kad šioje Vyriausybėje yra įsivyravusi įdomi tendencija, kad į viešųjų pirkimų komisijas ir į ekspertus yra labai įsismaginus kviečiami politinio pasitikėjimo pareigūnai, ir jie tame nemato nieko ypatingo. Aš manau, kad mums derėtų surinkti informaciją, kiek tai yra paplitusi praktika visose vyriausybinėse struktūrose, ir (…) gal reikia galvoti ir įstatyme parašyti, kad nei ekspertais, nei pirkimų komisijų nariais neturi būti politinio pasitikėjimo pareigūnai“, – sakė J. Razma.

Šią savaitę portalas 15min.lt paskelbė, kad viešųjų ryšių konsultantas D. Gudelis susitikinėja su S. Skverneliu.

Portalo duomenimis, 2018 metais Vyriausybės kanceliarija D. Gudeliui išrašė mažiausiai 19 leidimų patekti į rūmus, rašė BNS.

D. Gudelis yra komunikacijos agentūros „VIP Viešosios informacijos partneriai“ savininkas ir krepšinio klubo „Rytas“ dalininkas. Per praėjusius Seimo rinkimus jo kompanija turėjo sutartį su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, bet po to jokių oficialių sutarčių nesudaryta.

Anot portalo, D. Gudelio įmonės laimi daug viešųjų pirkimų. Pernai „VIP Viešosios informacijos partnerių“ ir „MIG marketingo idėjų generatoriaus“ bendra laimėtų sutarčių siekė daugiau nei 2,5 mln. eurų. Sutartis šios bendrovės sudarė su įvairiomis valstybės institucijomis: Nacionaline mokėjimo agentūra, Žemės ūkio ministerija, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, Aplinkos ministerija ir kitomis.