Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderio paaiškinimai H. Mackevičiui iškėlė naujų klausimų, todėl jis nutarė juos išdėstyti taip, kad būtų suprantama „net gerbiamai Ramūno karvei“.

„Dėl trąšų. Jūs Ramūnai atsakote, kad importuojate trąšas iš įvairių šalių ir visos trąšos Europoje sertifikuotos. Jūsų Edmundas klausia visiškai ne to. Klausimas paprastas. Gaminant azoto trąšas reikia elektros, dujų ir fabriko su daug vamzdukų. Azotas yra ore, jis nemokamas. Rusyne dujos ir elektra kainuoja tiek, kiek sutari su Putinu, vaizdžiai kalbant, todėl Europa taiko antidempingo muitus amonio salietrai. Na, kitaip, tarkim, bankrutuos Achema ir pusė Jonavos liks be darbo, nes ponia Lyda Lubienė perka dujas ir elektrą mūsų lietuviškom kainom. Nuo to saugo muitai.
Kompleksinėm trąšom muitų nėra, jei teisingai suprantu. Kalba eina apie konkrečias kompleksines trąšas NPK 30.4.4. ir tik tuo atveju, jei jos iš Rusijos importuotos. Iš Ispanijos jūs vežkite ką tinkamas, nors ir vaikus.

Jamam konkrečias kompleksines trąšas NPK 30.4.4.
30 tai azoto kiekis, jis amonio salietroj buva nitratinis ir amoniakinis, 4 tai fosforo pentoksido kiekis, 4 tai kalio oksido kiekis. Žodžiu, azoto daug, kalio fosforo mažoka. Gal specialiai sumaišyta, kad muito išvengti, gal ne. Trąšos geros, švarios, augalams tinka. Bet yra vienas bet. Kai perku savo sklypui pavasarį Achemos trąšas “Pavasaris”, ten proporcijos visai kitos NPK 18.9.12.
Klausimai labai paprasti, gal ūkininkai padės atsakyti, čia gal Ramūno ir nereikia varginti.

Ar importuoja jūsų įmonės šias konkrečias trąšas iš konkrečios Rusijos?
Ar kompleksas NPK 30.4.4 visais laikais buvo naudojamas, ar tapo madingas tik įvedus muitus? Dar yra tokia 33-3-0 (N-P-K). Dar įdomesnė. Visiškai liesa trąša kompeksiškai žiūrint. Kalio be, kažkoks fosforo šiupeliukas įmestas.
Ar prekiaujat NPK 33.3.0 ? Koncerno puslapyje vakar rašė, kad prekiajat, rašo kad rusiškas, bet gal jie slapta nuo jūsų prekiauja?
Ar Amerikos fermeris, ūkininkaujantis panašiose platumose tręšia savo rapsą NPK 30.4.4, NPK 33.3.0 ar ne?“ – klausė H. Mackevičius.

Įrašu pasidalijo keli šimtai žmonių, jį pamėgo daugiau nei tūkstantis. Pats R. Karbauskis į šiuos klausimus atsakymų kol kas nepateikė.